DBU Jyllands kommunikationschef, Mads Devantier Larsen, kan 1. december fejre 25-års jubilæum i fodboldorganisationen.

Han er i sit bagland kendt som en dygtig, moderne og vellidt leder og en skarp kommunikatør og rådgiver, men også som en mand, der står fast på breddefodboldens værdier:

- Jeg ved, at der i andre idrætsorganisationer skeles til den måde, som vi griber kommunikation an på i DBU Jylland, og det gør mig da stolt. Men det er jo langtfra kun min fortjeneste. Det er en holdindsats, og så er det i øvrigt også et spejl af hele vores kultur. Vi har som medarbejdere i DBU Jylland breddefodboldens og foreningslivets kerneværdier i blodet, og derfor kan vi også med stor troværdighed kommunikere en masse fantastiske fortællinger om frivillighed og fodboldglæde, fortæller Mads D. Larsen.

En magtfaktor under vandet
Der tegnes nogle gange et billede af fodboldverdenen som et isbjerg, hvor den lille top over vandspejlet er elitefodbolden, der får al opmærksomheden, pengene og prestigen, mens breddefodbolden er den store, usynlige del under vandet.

- Det billede passer nok meget godt. Vi er jo hverken Champions League, DBU eller landshold. Og på den måde er vi jo ikke særligt interessante i den store offentlighed. Vi er ganske vist en stor lokalunion med et enormt aktivitetsniveau, og der spilles jo fodbold i alle hjørner af Jylland hele året rundt. Men det fylder mest for de involverede. Hvad breddefodbolden til gengæld mangler i offentlig opmærksomhed og glamour, opvejes mere end rigeligt af den værdi og betydning, som vores klubber og de mange tusinde frivillige har for samfundet. Og når ens arbejde går ud på at få flest muligt til at spille fodbold og understøtte frivillige ildsjæle, så er det altså ikke svært at komme tidligt ud af sengen om morgenen, lyder det fra 25-års jubilaren.

Ambitiøs og uformel
Personligt havde han aldrig forestillet sig, at det skulle blive til et 25-års arbejdsjubilæum:

- Nej, det havde jeg bestemt ikke. Men i DBU Jylland har jeg fået rigtig gode muligheder for at udvikle mig, både som menneske og som leder. Og sandheden er nok, at jeg af en eller anden grund er blevet mødt med nye udfordringer og udviklingsmuligheder, hver gang tanken om et andet job har strejfet mig. Samtidig er DBU Jylland bare en fantastisk arbejdsplads, der på samme tid er ambitiøs og uformel. Og så har vi været dygtige til og heldige med at ansætte en masse dejlige, kompetente og engagerede medarbejdere. Både i min egen afdeling, men også i organisationen som helhed. Det miljø vil jeg gerne fortsat være med til at udvikle, fortæller kommunikationschefen.

Blå bog: Mads D. Larsen

Født: 1967 i Aalborg, bosat i Odder.
Familie: Gift med Mette, far til Mikkel (23 år) og Mathias (20 år) – labrador Samson (10 år).
Uddannelse: Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1992.
Tidligere jobs: Journalist og sportsredaktør Vendsyssel Tidende, underviser på Danmarks Journalisthøjskole, journalist på Morgenavisen Jyllands-Posten.
Fodboldkarriere: Lidt seriefodbold rundt omkring. Min løbekapacitet har dog altid været mere fremtrædende end min teknik.
Beskriv dig selv med tre ord: Ambitiøs, nysgerrig, empatisk. Og så er jeg nok også lidt forfængelig…
Bonusinfo: Har været gæsteunderviser for russiske journaliststuderende på universitet i Skt. Petersborg engang tilbage i 90’erne.

Det vi siger, og det vi gør….
I sin tid trådte Mads D. Larsen ind ad døren hos DBU Jylland som ung journalist for at producere en masse vigtig information til de jyske fodboldklubber. Den rolle er ændret med tiden:

- I dag består min dagligdag først og fremmest af ledelse og rådgivning. Og så er jeg meget optaget af, hvilken type arbejdsplads og organisation, som vi er. At vi rent faktisk lever de værdier, som vi siger, at vi står for. Og så betyder det også meget, at vi honorerer vores forpligtelse som medlemsorganisation. Altså at vi er knivskarpe på at prioritere det, som er bedst og vigtigst for de jyske fodboldklubber, siger Mads D. Larsen.

Mod til at være selvkritisk
Metaltræthed er ikke et tema for 25-års jubilaren. Han er meget opmærksom på at re-tænke egen rolle og arbejdsmønster, så arbejdslivet ikke kommer til at blive for rutinepræget.

- Når man har været på samme arbejdsplads i mange år, så mener jeg, at man har en forpligtelse til at genopfinde sig selv og sin rolle med jævne mellemrum. Naturligvis er jeg den, jeg er, og står på de værdier, som jeg nu engang gør. Men jeg synes, at det er vigtigt, at man tør være konstruktiv og kritisk over for sig selv og de ting, man gør. Ikke mindst som leder. Både for ens egen skyld, men også for sine medarbejdere og sin arbejdsplads, siger Mads D. Larsen, der beskriver sin lederrolle således:

- Det er vigtigt og motiverende for mig, at vi er sultne efter at blive dygtigere og udvikle os. Men jeg er også meget opmærksom på, at der er trivsel og tryghed. For det går efter min opfattelse hånd i hånd. Derfor glæder det mig, at vi griner rigtig meget i dagligdagen. For når vi har det godt sammen og føler os trygge sammen, kan vi være ærlige over for hinanden, udfordre hinanden og på den måde blive dygtigere. Det er ikke alene til gavn for os selv, men i høj grad også til gavn for vores kunder – de jyske fodboldklubber.