Fokus på gode børnemiljøer er på fuld march fremad i efterhånden utallige jyske fodboldklubber. Mange klubber har et ønske om at prioritere børnefodbolden endnu mere, men der kan stadigvæk opstå udfordringer.

Én af de udfordringer er blandt andet, at det kan være svært at prioritere det økonomiske ved at tilknytte en børneudviklingstræner. Men måske har to nordjyske klubber knækket koden til at få råd.

Jeg synes, at det er vejen frem – både for klubbernes skyld og ikke mindst de unge mennesker, der gerne vil arbejde med fodbolden. Ulrik Skyttergaard, sportskoordinator i St. Restrup IF

De to naboklubber, Skalborg SK og St. Restrup IF, deles nemlig om en børneudviklingstræner. Han hedder Torben Pilgaard Zefting.

Klare aftaler
Torben arbejder cirka ti timer om ugen i hver af de to nordjyske klubber. Hans rolle dækker dog også over ungdoms- og en smule seniorfodbold. Derfor hedder hans rolle også børne- og udviklingstræner blandt de to klubber. Førhen var han udelukkende en del af St. Restrup IF, men en aftale mellem klubberne betyder, at han nu er tilknyttet begge klubber.

Skalborg2 Lange køer findes ikke i St. Restrup IF.

RIF er godkendt DBU Børneklub - SSK er på vej. Men hvad er DBU Børneklub egentlig?

DBU Børneklub er for de klubber og klubledere, som ønsker at gøre noget særligt ud af børnefodbolden i klubben, og som derfor ønsker at samarbejde med DBU om at løfte børnemiljøet i deres klub. Når man indgår i et samarbejde, kan klubben selvfølgelig stille nogle krav til DBU Jylland med hensyn til den hjælp, sparring og vejledning, man ønsker at modtage. Læs meget mere om, hvordan I bliver DBU Børneklub.

Man kunne fristes til at tro, at et sådant samarbejde kan have sine udfordringer. Men det er ikke tilfældet, hvis man spørger Ulrik Skyttergaard, der er sportskoordinator i St. Restrup IF:

- Selv om det forholdsvis nyt, har vi ikke oplevet nogen udfordringer overhovedet, så jeg har absolut intet at sætte på det. Jeg synes også, at det er vejen frem – både for klubbernes skyld og ikke mindst de unge mennesker, der gerne vil arbejde med fodbolden.

Ulrik Skyttergaard peger også på, at der er en klarhed om, at de to klubber bl.a. ikke begynder at stjæle spillere også trænere:

- Torben har en klar plan, så han får besøgt dem, han skal. Skalborg SK ligner jo os selv på mange måder, og vi har en aftale om, at vi ikke plukker trænere eller spillere - medmindre det betyder, at flere kan spille fodbold sammen i gode rammer. Vi har en god kontakt med Skalborg SK, så vi også kan snakke sammen uden om Torben, lyder det fra Ulrik Skyttergaard. 

Torben Pilgaard Zeftings hverdag i to forskellige fodboldklubber

Torben Pilgaard Zefting er ansat til at være ti timer om ugen i Skalborg SK og ti timer om ugen i St. Restrup IF. Det er dog ikke udelukkende børnemiljøerne, han fokuserer på. Torben selv estimerer, at han bruger mellem 6-8 timer om ugen i børnesegmentet. De timer går bl.a. med: 

  • Administrative ting såsom møder og træningsplanlægning
  • Tilstedeværelse i klubhuset for snak med trænere, forældre og spillere 
  • Observation og afholdelse af træningspas 
  • Udviklingssamtaler med trænere 
  • Observation af kampe

Klubrivaler findes ikke i børnefodbold
Det er ikke kun i St. Restrup IF, de mener, at aftalen er en god idé. Det var faktisk dem, der tog initiativet til, at det kom på tale. Det fortæller fodboldudvalgsmedlemmet i Skalborg SK, Mark Russel:

- Det handler grundlæggende om at få den bedste børneudviklingstræner, og jeg havde hørt gode ting om Torben. Både på vandrørene og så havde vi jo set de ting, som Store Restrup IF havde fået sat i gang. Så vi stak en finger i jorden og forhørte os hos Torben, om det var helt gakkelak, at han skulle være i to klubber.

Det var det ikke, og Mark Russel peger også på, at det skulle gøres ordentligt. St. Restrup IF skulle ikke føle, de blev trådt over tæerne. Han glæder sig også over, at to så geografisk tætte klubber godt kan samarbejde:

- Der er bygget meget op om, at man ikke kan samarbejde med en naboklub, og det er bare ikke fair over for børnene. Det vigtigste må være, at børn får de bedst mulige rammer for den enkelte spiller. Og sådan har St. Restrup IF det heldigvis også, fortæller Mark Russel.

Torben RIF Torben Pilgaard Zefting med St. Restrup IF-tøjet.
Torben SSK ... og her i Skalborg SK-dragten.

Forskellige klubber med stigende medlemstal
Men hvad med så med hovedpersonen selv, der står midt imellem de to klubber?

- Jeg er jo selv RIF-dreng, men jeg har endnu større motivation for, at vi skaber nogle virkelig gode fodboldmiljøer. Vi ser os ikke som konkurrenter på den måde – så ville begge klubber få det meget sværere, lyder det fra Torben Pilgaard Zefting.

Torben Pilgaard Zefting er en ambitiøs, ung mand på 23 år, og han drømmer, lige som mange andre, om, at kunne leve af at være i fodboldverdenen. Han er derfor glad for at have fået muligheden for at arbejde endnu mere med fodbold. Der er dog forskelle på de klubber, og St. Restrup IF fik også øjnene op for DBU's børnestrategi før Skalborg SK. 

- I øjeblikket er jeg rigtig meget på banen i Skalborg SK. Det er der, det er vigtigst, og jeg får lov at lære trænerne at kende. Alle trænere ved også, jeg står til rådighed hele tiden, så de får fornemmelsen af, at jeg er der for dem, fortæller han og slutter:

- Så lige nu er der selvfølgelig den forskel, at vi lige skal i gang i Skalborg SK, så vi også her bliver en god fodboldklub med gode rammer for både trænere og spillere. Vi oplever stigende medlemstal i U6-U12-segmentet i begge klubber, så vi synes, det går i den rigtige retning.

Støttet af Herrelandsholdet
DBU's herrelandshold har valgt at donere en sum af deres EM-bonus til børn i breddefodbolden. Pengene er med til at gøre det muligt at understøtte de nye børneudviklingstrænere, som skal hjælpe de mange børnetrænere i klubberne. I sidste ende er målet, at vi kan give børnene endnu bedre fodboldoplevelser.

Vil I være en (endnu) bedre børneklub? 
Kunne I selv tænke jer at blive DBU Børneklub, eller bare være med til at skabe gode børnefodboldmiljøer? Så tøv ikke med at kontakte DBU Jyllands klubrådgivere