Efterårssæsonen er i fuld sving, og op- og nedrykningssnakken er begyndt at kunne høres rundt omkring i de jyske omklædningsrum.

Det er det allerstørste ønske, at det er på banerne, resultaterne bliver skabt – og ikke på skrivebordet. Det kan nemlig gå ud over op- og nedrykningskandidaterne, når hold melder afbud.

I de mest ekstreme tilstande er der set hold blive tildelt skrivebordssejre på 3-0 på op til fem gange i løbet af en sæson.

Frustration for klubberne
Det kan være til stor frustration for de klubber, det går ud over, når klubber melder afbud. Et ekstremt eksempel er fra efteråret 2021, hvor Bredballe IF i Serie 3 oplevede, at de missede oprykningen, fordi deres modstandere fra Vinding SF vandt på skrivebordet hele fem gange. Altså fem gange 3-0 sejre uden at spille. Dermed ikke sagt, at Vinding SF ikke ville have vundet kampene alligevel.

Og det er da heller ikke Vinding SF’s skyld, mener Kern Lyhne, der er ansvarlig for seniorafdelingen i Bredballe IF:

- Det var ikke Vinding SF, som skal straffes, for det er jo naturligvis ikke deres skyld, at modstanderholdene melder afbud. Men man kunne måske kigge på mere forebyggelse af afbud eller hårdere straffe til de hold, der melder afbud.

160527 SPP 4911 Det er især de laveste rækker i både ungdom hos herrer og kvinder, der oplever afbud og dermed kampe, som ikke bliver afviklet. Foto: Søren Palmelund

Kern Lyhne peger selv på en række løsningsforslag, som skal gælde for alle ungdoms- og seniorhold med undtagelse af Herrer Serie 5 og Ungdom Liga 4 og 5:

  • Hvis et hold trækker sig til en kamp, nulstilles alle kampe mod dette hold og alle får 3 point fra denne modstander
  • Nedrykning fra rækken ved aflysning
  • Mister muligheden for oprykning for andre seniorhold og ungdomshold i samme årgange (fra august til juni)
  • Større gebyr til den aflysende klub

Der er i øvrigt stor forskel på, hvor mange kampe, der bliver afviklet. Fx blev 76 pct. af kampene i U19 Liga 4 Drenge afviklet i foråret 2022, mens 99 pct. af alle kampe i herrernes Serie 1 blev afviklet i foråret 2022.

Vil helst ikke straffe hold
Hos DBU Jylland er man opmærksom på, at der kan være udfordringer med afbud. Alligevel mener Ole Frandsen, der er turneringschef, at det kan være svært at ramme hovedet på sømmet med en regelændring:

- Eksemplet her fra Bredballe IF er meget ekstremt, og det er også rigtigt, at man kan spekulere i at melde afbud i andre henseender. Vi ser selvfølgelig helst, at kampene bliver spillet, men vi kan ikke tvinge hold til at spille – heller ikke på et senere tidspunkt. Så vi har ikke regler for det, og derfor kan vi kun opfordre klubber til at være så fleksible som muligt. Det kan somme tider være svært, og det er vi også godt klar over.

Ole Frandsen appellerer i stedet for til, at man som klub kan tage problemstillinger som denne op til debat på de regionale årsmøder. Det er nemlig klubberne selv, der bestemmer over turneringerne. Årets årsmøder løber af stablen, og det kan du læse mere om her, hvor I som klub også kan komme med forslag - der er deadline for forslag den 15. september.