De mindste drenge og piger træner samtidig på anlægget ved Bangsbo Freja. Cirka et kvarter før træningen starter, begynder spillerne at dumpe ind fra alle sider af banerne. Og straks efter ryger der bolde rundt i alle retninger.

De mange trænere slæber remedier ud fra materialeskuret, som er placeret mellem banerne.

”Skal jeg hjælpe med noget”, spørger en betænksom mor trænerteamet. Kort efter er hun i gang med at sætte kegler rundt på den ene bane.

Der lyder sporadiske hyl og glædesudbrud spredt på de tre områder, som de samlet set 40 børnespillere har indtaget. Poderne er iklædt fodboldtrøjer fra hele verden. Pudsigt nok bliver der ikke fremvist en eneste AaB-trøje, men til gengæld er der en ret klar overvægt af blå Bangsbo-trøjer.

Fløjten lyder, og der er samling. Nu starter dagens træning.

Det store rykind af glade fodboldbørn til dagens træning er et glimrende billede på Bangsbo Frejas aktuelle situation. De har fået ikke færre end 61 nye spillere i børneafdelingen i 2021, fordelt som 49 drenge og 12 piger. Og det er jo trods et forår, som fortsat var hårdt præget af corona.

Dagens mission for undertegnede er at afdække, hvad der er årsagen til den markante medlemsfremgang i klubben, der rent geografisk ligger placeret i den sydlige del af Frederikshavn.

Fire årsager til flot fremgang
Tværs over anlægget kommer John Christensen, medlem af Bangsbo Frejas Fodboldudvalg, og Almina Nikontovic, fodboldformand i Bangsbo Freja, gående side om side. Sidstnævnte med solbriller på næsen og telefonen klistret til øret.

Vi tager plads på klubhusets tagterrasse med udsigt over anlægget, et godt stykke væk fra de mange, glade fodboldbørn.

John Christensen meddeler tilfreds, at ”det virkelig er en stribe gode forældre, vi har fået fat i”. Han sidder med i fodboldudvalget som repræsentant for børnefodbolden og glæder sig ikke overraskende over den massive tilgang af spillere i børneafdelingen.

- Det er vi rigtig godt tilfredse med. Men jeg vil gerne pointere, at vi jo i mange år har haft gode frivillige kræfter, som har kørt en velfungerende børneafdeling. Nu bygger vi videre på det gode fundament med nye idéer og tilgange, siger han og peger på flere faktorer, som årsag for det store medlemsrykind.

- Der er, som jeg ser det, fire årsager til vores fremgang. 1) Der flytter en del børnefamilier til området. 2) Vi har gang i et rigtig godt klubudviklingsforløb med DBU Jyllands klubrådgiver, Michael Mathiesen. 3) Vi har en base af gode, erfarne frivillige folk, som sikrer klubbens daglige drift. Og 4) så er der kommet et stort energitilskud i form af den nye formand, Almina Nikontovic, der ikke er bange for at skubbe lidt til tingene, siger han og nikker over mod sidemakkeren.

Ny kvinde i spidsen for foreningen
Og kvinden på stolen ved siden, Almina Nikontovic, kommer netop som dugfrisk formand fra foråret og har nogle nye idéer med i rygsækken.

- Jeg ønsker at skabe noget struktur og sætte nogle mål for klubben. Og så skal klubben være bevidst om dens rolle i samfundet, og så skal vi gøre klubben mere synlig, lyder det med klar og overbevisende stemme fra formanden.

Almina Nikontovic skiller sig ret markant ud fra den typiske fodboldformand. Ikke blot fordi hun er en yngre kvinde, der flygtede fra Bosnien som ung teenager. Hun har heller aldrig interesseret sig for fodbold, og hun har hverken nævneværdig spiller- eller trænerbaggrund. Men måske netop derfor er hun et godt match for Frederikshavn-klubben.

- Det handler om at bruge de forskellige ressourcer, der er blandt klubbens frivillige. Og turde at tænke nyt, samtidig med at respektere den kultur og historie, der nu engang er, siger Almina Nikontovic, som selv er mor til en niårig fodboldpige.

Det var faktisk klubbens fodboldudvalg, som selv var ude med fiskestangen efter den nye formand. Og efter et par gæsteoptrædener til bestyrelsesmøder bed hun på krogen. Hun oplever nemlig en helt særlig tiltrækning ved fodboldens fællesskab og ønsker at få flere børn, især piger, ud på banerne.

Derfor vælter det ind med medlemmer i Bangsbo Freja

John Christensen er medlem af fodboldudvalget og har følgende fire bud på, hvorfor de oplever stor tilstrømning af nye børnespillere i klubben:

1. Bydelen Bangsbo udvikler sig fra sølvsbryllupskvarter til at være mere præget af børnefamilier.

2. Klubben har haft et klubudviklingsforløb med DBU Jyllands klubrådgiver, Michael Mathiesen, som har været god til at gribe fat i forældre og få dem til at påtage sig opgaver, som fx trænere for de yngste. Flere af dem er faktisk på banen lige nu.

3. Så har klubben også kontinuitet i form af flere af de rutinerede frivillige, som fortsat yder en stor indsats for klubben.

4. Og så er der kommet et stort energitilskud i form af den nye formand, Almina Nikontovic. Hun kommer med et helt nyt syn på tingene og er ikke bange for at prøve nye tiltag af.

- Jeg elsker at se børnenes gnist i øjnene, når de suser rundt på banen. Børnefodbold handler først og fremmest om, at det skal være sjovt. Og så kommer læringen helt automatisk med også. Så vi skal have endnu flere børn ud på banen, lyder det fra Almina Nikontovic, som desuden er byrådspolitiker og sidder med i Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune.

Børnefodbold handler først og fremmest om, at det skal være sjovt. Og så kommer læringen helt automatisk med også. Almina Nikontovic, formand i Bangsbo Freja

Forældreopbakning er guld værd
Klubben er begyndt med en stribe nye tiltag for at styrke fællesskabet blandt børnene og ikke mindst også forældrene. Det er ting som forældremøder, ture til legeland og en Fed Fodboldfredag med sjove fodboldstationer og efterfølgende fællesspisning.

Klubben ønsker også at tage et samfundsansvar og har fx opstillet en hylde, hvor medlemmerne kan stille sine aflagte fodboldstøvler eller benskinner, og så må øvrige medlemmer, som måske ikke har så mange midler, overtage det udstyr.

Christian Banch er på banen i dag, hvor han passer sin tjans som træner for U7- og U8-spillerne. Han har mærket den store medlemsfremgang på egen hånd og nyder de mange, glade børnefodboldspillere.

- Det er bare skønt at komme ud og se ungerne røre sig og hygge sig med fodbold. Fremfor at de sidder derhjemme med iPad’en.

For ham har det været et naturligt skridt at hoppe i trænerdragten for sønnen og hans jævnaldrende.

- Jeg gør det for at give børnene noget glæde og nogle venskaber. Og jeg har det sådan; hvis du evner det, så skal du også gøre det. Det gjorde vores trænere jo også, da vi var børn, siger han og påpeger, at klubbens trænerpjece har været en kæmpe hjælp for ham og de øvrige nye trænere, så de har haft noget at læne sig op ad.

Og frivillige med gå-på-mod som Christian og co. er guld værd for foreningen, ifølge formanden.

- Forældreopbakning er jo meget vigtig for os, da vi er afhængige af hinanden. Vi vil også gerne være åbne og siger til dem, at de altid kan komme til os i fodboldudvalget, hvis de har noget på sinde, Almina Nikontovic og tilføjer slutteligt:

- Vi ønsker virkelig at anerkende, at folk bruger sin dyrebare tid på at hjælpe til i det frivillige foreningsliv. Derfor skal det også være fedt at være her for alle. Især for børn og unge, som i forvejen er underlagt en præstationskultur. Fodbold her skal være et frirum, hvor glæde og trivsel skal være i højsædet.