Øvelsen
Vi spiller med tre hold af seks spillere (kan også være fem eller syv spillere på hvert hold) på en bane, der er opdelt i tre zoner.

Banens størrelse kan variere, men vi kører som regel med 30 meter gange 30 meter. Sørg altid for at banen er dyb nok til, at der kan dannes kæder og forrum.

Hvidt hold skal forsøge at spille sig kontrolleret ud af fase 1 for dernæst at sikre overgang til fase 2 ved at spille bolden over til blå hold. Bolden skal spilles langs jorden.

Rødt hold starter med pres med én spiller og må efterfølgende forlade midterzonen med det antal spillere, som holdet i øvrigt praktiserer i deres førstepres. I AGF kører vi gerne med to-tre spillere i det høje pres.

Blåt hold må indtræde i midterzonen for at være spilpunkt, hvilket rødt hold skal forholde sig til.

Ved erobring søger rødt hold hurtigt at score i et af de fire mål, og der byttes herefter roller, så det hold, som er skyld i boldtabet, går i midten.

Hvorfor favorit?
Der er mange øvelser, som jeg er glade for, og som jeg har som favoritter i forskellige dele af spillet. Men den her er en af mine favoritter, fordi jeg virkelig gerne vil have, at vi kan kontrollere spillet ud af modstanders pres og bringe bolden frem på spillere, der kan blive retvendt i mellemrummet foran modstanders bagkæde.

Fokuspunkter

Offensivt:
1. Spil frem, når du kan - til siden/bagud når du må.
2. Skabe trekanter/diamanter omkring presspiller.
3. Forholde sig til hvem, der støder i hvem og indbyrdes afstande.

Defensivt:
1. Indbyrdes afstande.
2. Pressignaler.
3. Ved bolderobring - spil igennem led og mod et af de to mål.

Omstillinger VI-DE:
1. Hurtig reaktion og genpres.
2. Besværliggøre fremspil.
3. Tydelig indbyrdes kommunikation/relation.

Omstillinger DE-VI:
1. Spil fra og løb dybt.
2. Bring bolden centralt.
3. Søg lokalt overtal.

09 2021 Katrine S Pedersen Grafik: Marie Lauridsen.

Ulemper
Man får ikke så stor fysisk påvirkning. Det hold, som skal modtage bolden i den anden ende, kan nogle gange blive lidt stillestående. Dem skal man være efter, de må gerne træde ind i midterzonen.

Spillerne får et gratis område i forrummet i øvelsen, som ikke er frit i kampen. Det kan give dem noget falsk tryghed, som ikke nødvendigvis gælder i kamp.

Det kan være en ulempe, hvis ikke spillerne tænker øvelsen i et taktisk perspektiv, så de fx løber ud af positionerne.

Niveau og alder:
Jeg vil sige, den kan bruges fra U12 og opefter. Og stort set på alle niveauer. Du kan med fordel gøre banen større, hvis ikke spillet fungerer efter hensigten.

Se mere
Artiklen her er bragt i DBU Jyllands fodboldmagasin, Jysk Fodbold, som du kan læse online lige her.

Du kan finde meget mere inspiration fra øverste hylde på denne side, hvor en lang række af landets mest prominente fodboldtrænere har delt deres favoritøvelse.