Corona-restriktionerne er lempet, så breddefodbolden igen kan træne og til en vis grad også spille kampe. Det er en stor lettelse, og med eksperternes forvisning om, at udendørs idræt stort set ikke har nogen effekt på smitteudviklingen, er det med en tryg fornemmelse i kroppen, at tingene nu langsomt åbner op.

Men 11-mandskampene, dem kan vi endnu ikke spille. Pt. vil de kun teoretisk kunne afvikles uden udskiftere og heller ingen dommertrio i de højeste serierækker. Derfor kan det praktisk set ikke lade sig gøre, for DBU Jylland ønsker ikke at gå på kompromis med kvaliteten i turneringstilbudene, ligesom det heller ikke vurderes som hensigtsmæssigt at tage chancer i forhold til overbelastning/skader grundet manglende reserver.

Håbet om 11-mandskampe er realistisk
- En ekspertrapport under Statens Serum Institut har regnet på, hvor mange smittede og indlagte med corona der vil være 15. april, afhængigt af hvad der genåbner. Prognosen viser, at det stort set ingen ekstra smitte udløser at åbne udendørs idræts- og foreningsliv samt udendørs kultur med visse forholdsregler, skrev Berlingske den 2. marts.

- Når det handler om at mindske virusspredning, er det jo rigtig godt at være udendørs. Grunden til det er, at der sker en fortynding af virussen, så hvis nogen er smittet, er der mindre risiko for, at de smitter andre, når man er udenfor, udtaler Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Eksperternes signaler tænder de optimistiske lamper hos DBU Jyllands turneringschef, der håber på endnu flere lempelser på den korte bane.

- Jeg har bestemt et håb om, at det reelt kan lade sig gøre at afvikle 11-mands turneringskampe i nær fremtid. Så man kan sige, at vi sover med støvlerne på og er klar til at trykke på turneringsknappen, så snart det bliver muligt, forklarer turneringschef Ole Frandsen.

Det betyder dog ikke, at DBU Jylland ikke har forberedt sig på både muligheder og begrænsninger i afviklingsmodellen, for corona-perioden har lært alle at være forandringsparate.

Tiden er afgørende for modellen
Vi arbejder naturligvis fortsat efter myndighedernes retningslinjer og anbefalinger, og først når der bliver sagt OK fra deres side, sætter vi i gang. Derfor har vi udarbejdet forskellige arbejdsplaner, alt efter hvornår vi får lov at gå i gang med 11-mandskampe igen.

- Det skal naturligvis understreges, at planerne kun er arbejdsskitser, som hele tiden kan justeres, når corona-situationen ser anderledes ud end nu, forklarer Ole Frandsen, turneringschef hos DBU Jylland.

DBU Jylland forsøger at tage højde for alle tænkelige scenarier, men nedenstående grafik er dog kun baseret på en yderligere lempelse af forsamlingsforbuddet på 25 personer til organiserede idrætsaktiviteter.

Vi maler lige skitserne for 11-mands op
Kort fortalt ser skitsen for de forskellige planer for 11-mandsturneringerne således ud (fællesrækkerne med DBU Fyn er også en del af løsningsmodellerne):

Corona Scenarier Turneringer Foraar21vs2

Der er naturligvis meget mere detaljerede opgaver og planer forbundet med scenarierne, men den grafiske model beskriver det i store linjer således fra Plan A til Plan D:

PLAN A - Såfremt forsamlingsforbud hæves tilstrækkeligt i perioden 6. april til 11. april

 • Turneringen gennemføres som planlagt.
 • DBU Jylland genplacerer udsatte kampe på bestemte datoer med mulighed for at annullere (uden point/bøde).
 • JM-kampe for ungdom udgår. Sidste frist for afvikling af kampe i ungdom bliver 27/6,
 • Frist for afvikling af seniorkampe bliver 20/6. Herefter playoffkampe.

 

PLAN B - Såfremt forsamlingsforbud på 25 hæves tilstrækkeligt i perioden 12. april til 2. maj

 • Rækker med 8 hold/14 kampe spiller kun 7 kampe.
 • Rækker med 6 hold/10 kampe  gennemføres som planlagt.
 • Rækker med ombrydning gennemføres som planlagt.
 • JM-kampe og playoffkampe udgår.
 • Sidste frist for afvikling af kampe bliver 27/6 i alle rækker.

 

PLAN C - Såfremt forsamlingsforbud på 25 hæves tilstrækkeligt i perioden 3. maj til 16. maj

 • Rækker med 8 hold/14 kampe spiller kun 7 kampe.
 • Rækker med 6 hold/10 kampe spiller kun 5 kampe.
 • Rækker med ombrydning afvikler kun turneringen inden ombrydningen.
 • JM-kampe og playoffkampe udgår.
 • Sidste frist for afvikling af kampe bliver 27/6 i alle rækker.

 

PLAN D - Såfremt forsamlingsforbud på 25 hæves tilstrækkeligt i perioden 17. maj til 27. juni

 • DBU Jylland vil i dette tilfælde komme med en udmelding omkring mulighederne senest den 3. maj.


OBS: DBU Jylland forbeholder sig ret til at lave ændringer i de opstillede scenarier, eksempelvis i forbindelse med regionale nedlukninger eller andre forhold, der vil kunne påvirke afviklingen af turneringen.

Beslutninger truffet i de rækker, der administreres af Divisionsforeningen og DBU, kan få indflydelse på DBU Jyllands turneringer.