Egentlig var det slut. Det var også rimeligt nok efter knap 50 år som fodboldtræner og en 75-års fødselsdag i udsigt. Men telefonen ringede, og kort efter var endnu et trænerjob en kendsgerning.

Det summerer i virkeligheden meget godt Peder Ørskov Jensens trænerkarriere op. Han er simpelthen ikke i stand til at sige nej til et trænerjob. Årsagen er ligetil: Han elsker at være træner og at have med mennesker at gøre.

PØ, som han udelukkende bliver kaldt, har nu fornøjelsen af at stå i spidsen for Snejbjerg SG&I’s U19 Drenge i Liga 3, og holdet vandt deres respektive pulje i foråret. Til trænerens store glæde.

Det er ikke uden grund, at de unge gutter vandt deres respektive række. For når man har PØ som fodboldtræner, så er der fuld fokus på banen – eller som han selv formulerer det: ”no beating around the bush”.

Det er en del af den karismatiske træners udtryk, at han med jævne mellemrum slår over i engelsk tale, trods den vestjyske oprindelse.

Lad os også bare med det samme få med, at PØ er en særdeles aktiv herre på 75 år. Han spiller golf tre gange om ugen. Han cykler også tre gange om ugen. Han kører ligeledes tre gange om ugen skolebus, efter han for halvandet år siden anskaffede sig et erhvervskørekort. Han spiller bridge. Og så træner han U19 drengene to gange om ugen, samt er med til kampe foruden det.

Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, vil mange nok spørge sig selv. Men efter at have mødt ham, giver det mening på en umærkelig måde.

Anekdoter og et sundt mantra
Allerede fra første stund, bliver mødet med PØ ganske bemærkelsesværdigt.

- Hello, monsieur Bob, står han i døråbningen, storsmilende, og kalder. ”Kom indenfor”, lyder det videre, mens bilmotorens larm forstummer, modsat smilet på PØ’s ansigt.

Allerede inden vi har sat os, fylder historierne fra en lang trænerkarriere rummet i det hyggelige og velholdte hjem i Snejbjerg. Blandt andet fortæller han om dengang i 1983, hvor han overtog et hold i Tvis, som havde tabt 13 kampe i streg. Efter PØ’s tiltrædelse blev det en sensationel sejr i første kamp med ham ved roret. Og om den allerførste træneropgave i Karup for miniputter. Og om flere succeser med boom i spillerantal og om vigtige sejre under PØ’s ledelse.

Talestrømmen fra PØ er ustoppelig. Han taler med et enormt engagement, og vender flere gange tilbage til bestemte vendinger som ”Jeg har været utrolig heldig”, og ”Vi skal sørge for at sprede godt humør”. Sidstnævnte er et mantra for hovedpersonen.

- Jeg siger til drengene, og jeg siger til alle dem, jeg møder: Spred glæde omkring jer. Fordi det er det, det handler om; at være glad. Og hvis der er en, der er nede, så må vi hive ham op, lyder det med nærmest uhørt ildhu.

På den bundrutinerede træners hold er aktørerne nemlig ikke kun på fodboldskolebænken. PØ insisterer på at give dem værktøjer, som kan åbne muligheder for spillerne i andre aspekter af tilværelsen også.

- At være fodboldtræner er én ting, men man skal også lære de unge mennesker at gebærde sig ordentligt og tænke sig om, siger han og tilføjer:

- Jeg siger altid til mine spillere ”Pas jeres skole. Pas jeres fodbold. Vær god ved jeres mor. Og vær galant over for pigerne. Så skal I nok blive til noget”, lyder det med overbevisning i stemmen samt et slet skjult smil fra PØ.

Trænerjob i hele regionen
Kaffen bliver halvlunken, mens PØ sidder og fortæller bredt og vidt om sin lange karriere som fodboldtræner, som startede tilbage i starten af de glade 70’ere. Udviklingen fra spiller til træner var helt naturlig, da fodbolden har været en fast følgesvend gennem hele livet for landmandssønnen.

- Vi spillede som helt små på marken, så vi fik kolort på knæene. Det brugte vi mere tid på end lektierne, indrømmer han.

De forsømte lektier blev til gengæld indhentet, da PØ som ung mand var 15 år i flyvevåbnet. Faktisk skriver han nu så godt, at de to holdledere, Kennet Mikkelsen og Torben ”TT” Nielsen mener, at han burde have været journalist på baggrund af de gode og lange opdateringer, PØ skriver på Facebook efter hver kamp.

Journalist har han aldrig været. Der har så været masser af andre job for vestjyden. Det blev som nævnt til 15 år i flyvevåbnet, og derudover har han haft stillinger som halinspektør, lagerchef, murer og haft job på en vinduesfabrik, hos en køkkenproducent, og han har været konsulent for Dansk Trænerunion.

Nomadetilværelsen har ikke kun gjort sig gældende i den professionelle del af PØ’s liv. Også som fodboldtræner har han været mere end vidt omkring i det vestjyske med trænerjob i mange af de omkringliggende byer.

- Jeg har altid haft det fantastisk med at være sammen med de unge mennesker. Jeg får så meget igen, og der skal så lidt til, lyder det henrykt fra Peder Ørskov Jensen.

Et udpluk af de byer, som PØ har været træner i gennem årene

Thorning
Frederiks
Herrup
Karup
Bording
Sdr. Felding
Arnborg
Tvis
Mejrup
Feldborg
Tjørring
Skibbild
Kølvrå
Herning, både IK og Fremad
Og så ad flere omgang i Snejbjerg

Enormt engagement
Det er tid til afgang mod Snejbjerg SG&I’s anlæg til dagens træningspas. PØ forrest i sin røde VW Fox og mig bagefter i et forsøg på at følge efter. Den lille wunderbaum i cheftrænerens bakspejl får nogle solide rysteture, mens Fox’en ubesværligt finder vej til det fine anlæg.

Hurtigt står det klart, at selvom træneren er 75 år, og selvom store teenagedrenge kan være tunge at danse med, og selvom der er besøg af undertegnede, så bliver der ikke langet badebilletter over bag PØ’s disk.

- KOM NU, DRENGE! Der er ikke plads til svagpissere, lyder det med høj og klar røst over kunstgræsbanen.

PEDER ØRSKOV JENSEN

  • Han har en kone, to børn og seks børnebørn.
  • Han er 75 år og har været træner i over 50 år i diverse fodboldklubber i Vestjylland.
  • Han har været seniortræner i omkring 35 år, og siden været træner for ungdomshold.
  • Han spiller golf tre gange om ugen.
  • Han cykler også tre gange om ugen.
  • Han kører ligeledes tre gange om ugen skolebus, efter han for halvandet år siden anskaffede sig et erhvervskørekort.
  • Han spiller bridge.
  • Og så træner han U19 drengene to gange om ugen, samt er med til kampe foruden det.
PØ 1 (1) PØ i sit hele rette element.

Engagementet fra hjemmet er bragt med på banen. Ingen får lov at slappe af. PØ kræver en indsats af alle. Og ve den, der forsøger at melde afbud, lyder det fra Kennet Mikkelsen, den ene af de to holdledere.

- Han tager ikke et nej for et nej, når de melder afbud. Det godtager han simpelthen ikke. Så ringer han til dem for at høre, hvorfor de ikke kommer. Det engagement smitter på drengene. Og uden ham havde vi sikkert ikke den her U19-årgang. Han kan samle de unge mennesker, siger Kennet Mikkelsen, mens PØ’s udbrud fyger gennem luften i baggrunden.

I sit rette element
Dagens træning viser flere eksempler på en fantastisk fysik med dansende bevægelser i koordinationsstigen, samt hurtige fødder, når øvelserne forklares.

Og drengene lader sig smitte og imponere af deres ivrige og aldrende træner.

- Han er vildt engageret og dedikeret. Og så er det ikke til at se, han er 75 år. Han flyver rundt og tager armbøjninger og mavebøjninger og råber og skriger, som var han 40 år, lyder det samstemmende fra flere af U19-drengene.

Bevægelserne er som en løve i bur. Frem og tilbage. Ustandselig. Solbrillerne sidder som malet på pladsen på næsen, trods både skyer og regnvejr. Hænderne forsøges at holde i ro bag ryggen, men de stryger ofte i vejret, når de akkompagnerer de opildnende udbrud.

At se PØ i aktion som træner er som at se en fisk i vandet. Det er bare naturligt. Nærmest en naturlov. Ligesom det er en selvfølge, at han er med til hver eneste samling.

- Jeg har da ikke misset én træning i år, lyder svaret på det tilsyneladende dumme spørgsmål.

For den karismatiske fodboldtræner er der ingen tvivl om, hvorfor han fortsat nyder at opsætte keglebaner, forklare fokuspunkter og opildne spillere som træner.

- Det er altid dejligt at arbejde med mennesker. De er rigtig dejlige at arbejde med. Jeg glæder mig til hver eneste gang, jeg skal af sted til træning og kamp. Jeg får jo glæden ved at se, at de er glade, og vi skaber resultater, og jeg kan se, de dygtiggør sig, siger vestjyden med stor overbevisning.

Ved vejs ende
Banens kapacitet er på bristepunktet denne onsdag aften i maj, hvor regnvåde baner tvinger flere af klubbens hold til at benytte kunstgræsset. Opvarmningen fra de to tilkomne pigehold intensiveres, så PØ’s drenge som planlagt bliver presset ud af banen. Det er ikke noget problem. Drengene har fået rigeligt med sved på panden og møre stænger.

- It was a great pleasure talking to you, Bob, lyder det med et oprigtigt smil både på læben, men i lige så høj grad bag solbrillerne.

PØ tager en snak med U19-drengene efter endt træning. Denne gang uden mig som tilskuer. Jeg passerer den røde Fox på parkeringspladsen. Mon den har efterhånden har fundet vej til anlægget i Snejbjerg for sidste gang? Det er ikke utænkeligt. Men hvem ved, måske ringer telefonen igen en dag, og så bliver et nyt kuld opflasket med livserfaring, glæde og engagement fra det imponerende livstykke i Snejbjerg.

Artiklen er lavet i foråret 2021. Peder Ørskov Jensen er i efteråret 2021 fortsat træner, men har skiftet U19-drengene fra Snejbjerg SG&I ud med Serie 3-holdet i Ikast FC.

Se video fra en træningsaften med PØ i foråret 2021