For fire måneder siden var der slet ikke noget pigehold for de 8-10-årige i Løsning IF. I dag løber 12 spillere rundt på klubbens lille 5-mandsbane. Det takket være Freya Ladefoged (15), Maja Holmenlund (14) og Amalie Matzen (14). De tre teenagepiger har nemlig taget teten og oprettet et U8-U10 pigehold i den lille klub nær Horsens. DBU Jylland er med til træningen mandag eftermiddag i frivillighedsugen for at høre mere om de tre unge trænere og det nye pigeholds historie.

Den tager sin begyndelse på Facebook, hvor Freya Ladefoged, Maja Holmenlund og Amalie Matzen i et opslag på klubbens startside opfordrede alle piger i alderen 8-10 år med masser af fodboldenergi til at møde op til træning. Over al forventning dukkede 10 nye piger op. De er nu blevet til 12, som hver uge snører støvlerne som medlemmer i klubben.

Stærkt trekløver
”Bestyrelsen spurgte alle i klubben, om der var nogen, som havde lyst til at være pigetrænere. Vi synes alle tre, at det lød superspændende”, fortæller Freya Ladefoged, da vi taler med de tre trænere på stribe uden for klubhuset i Løsning IF inden eftermiddagens fodbold.

Ved siden af hende sidder Amalie Matzen på klubbænken og overtager ordet: ”Derfor tog vi et C1-trænerkursus for at give fodboldglæden videre til nogle andre piger”.

Helt naturligt indleder tredje træner i rækken videre: ”Så besluttede vi at oprette et nyt hold. Vi lagde billeder og video på Facebook og fortalte om træningen. Den første gang dukkede så 10 spillere op. Det havde vi ikke regnet med”, siger Maja Holmenlund. 

I pigernes evne til skiftevis at byde ind med svar ser man tydeligt det stærke samarbejde i trekløveren, som både spillere, forældre og klub er så glade for. Spørger man pigerne selv, bygger det hele på en lyst til at lære fodbolden fra sig – og især i børnehøjde.

”Vi prøver at bruge øvelser, som vi selv havde, da vi var små. Vi har fået hjælp fra tidligere trænere og DBU Jyllands træningsprogrammer”, fortæller Maja Holmenlund.

”Når vi så f.eks. lærer de små om hjørnespark eller målspark, er det vigtigt at gøre det på en sjov måde, så de ikke keder sig. De skal hele tiden holdes i gang med sjove øvelser, der ikke tager for lang tid”, supplerer Amalie Matzen og viser pigernes gule notesbog, som er bladret op på dagens træningspas. Der er således styr på sagerne, og de tre pigetrænere gør bolde, toppe og overtrækstrøjer klar til en både lærerig og sjov times fodbold.

Vigtigst af alt er det at have det sjovt
For de tre unge trænere er det ikke kun fodboldudviklingen, som betyder noget. For U8-U10 pigeholdet i Løsning IF har nemlig et helt særligt motto: ”Vigtigst af alt skal vi have det sjovt”, lyder det næsten i kor fra trekløveret.

”Vi går meget op i, at pigerne oplever fællesskabet og den gode stemning i omklædningsrummet. Derudover har vi også lagt vægt på at arrangere fællesspisning, hvor vi hygger os og laver TikTok-videoer”, forklarer Amalie Matzen og griner. Både hende, Maja Holmenlund og Freya Ladefoged håber på at give de små piger et lige så velfungerende hold, som de selv spiller på.

”Når vi er til fodbold, koncentrerer vi os om øvelserne, men vi skal også have det godt alle sammen. Når der er træning, er alle veninder”, siger Freya Ladefoged, der bruger fodbolden og frivilligheden til en pause fra hverdagen og et afbræk fra lektierne.

Når der er træning, er alle veninder Freya Ladefoged

Tak fra spillere og forældre
På en sådan mandag har den unge trænerstab da også rig mulighed for at nyde frirummet væk fra dagligdagens trummerum. For ikke nok med at de tre trænere står i spidsen for de yngste piger, skal de også selv på banen bagefter. Det bliver hurtigt til en hel aften i fodboldklubben – nøjagtig som pigerne ønsker det.

”Det er hyggeligt, sjovt og afslappende at være i klubben, hvor der er et godt sammenhold, og alle hjælper til”, fortæller Maja Holmenlund, mens Freya Ladefoged og Amalie Matzen nikker bekræftende.

Alle tre er de helt sikre på, at de er frivillige i foreningslivet fremover. For dem handler det om fodbold, fællesskab og at gøre noget godt fra andre. Det er de i den grad lykkedes med, og for det skal lyde en stor tak fra spillere og forældre på U8-U10 pigeholdet i Løsning IF.

”Vores trænere er rigtig søde og hjælper os, hvis vi ikke kan finde ud af det. Det er sjovt at lære at spille fodbold”, fortæller 8-årige Nicole Nielsen. Hun er blevet fulgt til træning af sin mor, som nu med behørig corona-afstand sidder på sidelinjen sammen med en håndfuld andre tilfredse fodboldmødre. For dem og deres døtre gør de tre unge trænere en stor forskel både hvad angår fodboldfaglighed og socialt samvær.

”Der havde ikke været et pigehold, hvis de ikke gad at træne os. De har gjort, så vi har et godt holdkammeratskab”. Således afslutter 9-årige Liv Blaabjerg Meisner denne mandag eftermiddag i Løsning IF. Hun fanger rent faktisk, hvorfor DBU Jylland er her i dag, går hen til sine tre trænere og takker dem.