Det grå guld. Sådan betegner man ofte den modne del af befolkningen. Og det vedgår de gerne i Tarm på den jyske vestkyst.

Her nyder fodboldklubben nemlig godt af en flittig frivilliggruppe på 10-15 mænd i en moden alder, der udfører en række af de mere lavpraktiske opgaver, som de fleste frivillige foreninger bruger en del tid på.

Og arbejdet giver faktisk genlyd i byen, som er stolte af de ting, der bliver lavet og ikke mindst holdt vedlige.


Klubben er den sociale lim
Georg Guldager, koordinator for frivilliggruppen, fremhæver 80-årige Peter Kristensen som et godt eksempel på det grå frivillig-guld:

- Peter har været holdleder på førsteholdet i 30 år, og nu leverer han en stor frivillig indsats i denne her gruppe, selvom han efterhånden har nået pensionsalderen og lidt til, forklarer Georg, der skriver rundt til gruppen, når opgaver skal løses.

Peter Kristensen har været erhvervsmaler i en menneskealder og går derfor under navnet Peter Maler – i klubben er han dog også kendt som Peter Holdleder. I Tarm kalder man den, som den er.

Sammen med resten af frivilliggruppen møder Peter til kaffe og får så ordnet de opgaver, der står forrest på klubbens lange liste. Peters opgaver består typisk af malerarbejde, og så bliver det gjort grundigt og ordentligt.

- Hvis ikke kaffen og det sociale samvær var der, er jeg ikke sikker på, vi kunne samle gruppen, lyder det fra Georg Guldager, der mener, at fællesskabet er langt det vigtigste.

Gruppen består nemlig af frivillige, der stort set altid har haft deres gang i Tarm IF. Som spillere, bestyrelsesmedlemmer og meget mere. De er bare ligesom aldrig holdt op. Og der er stadig brug for dem, selvom håret er grånet og måske endda blevet sparsomt.

Fællesskabet er løn i sig selv
Bestyrelsen i Tarm IF kan bruge sin tid på reelt bestyrelsesarbejde, netop fordi frivilliggruppen tager sig af to-do-listen med en række praktiske opgaver.

I foråret var en af de større opgaver at opføre en pavillon ved kunstgræsbanen i samarbejde med en tømrer, men også driftsopgaver som f.eks. vedligeholdelse af kunstgræsbanen hører under frivilliggruppen.

Men hvad får de flittige modne herrer så til gengæld?

- Kassereren har godt nok tilbudt os nogle flasker vin, men vi har det fint med bare at nyde kaffen og fællesskabet, kommer det beskedent fra Georg Guldager.