Udbruddet af Corona-virus har ramt hele det danske samfund. Også fodboldklubberne, hvor alle aktiviteter er lukket ned, og hvor anlæg og baner ligger øde hen.

Fodboldklubberne har meget loyalt fulgt regeringens og myndighedernes anbefalinger for at undgå yderligere smittespredning. Det har bl.a. medført, at mange klubber får henvendelser fra forældre, som ønsker deres kontingent retur, fordi der ikke er træning eller kampe for deres børn. Eller fra medlemmer som overvejer at melde sig ud.

Trussel mod foreningslivet

Det er Danmarks Idræts-Forbunds klare anbefaling, at de enkelte idrætsforeninger ikke tilbagebetaler kontingent for perioden, hvor aktiviteterne ligger stille. Baggrunden er, at man formelt set ikke kan kræve at få en del af kontingentet retur, fordi foreningens aktivitet er stoppet i en periode. Kontingentet er nemlig udtryk for en betaling for det at være medlem i en idrætsforening og ikke for en specifik ydelse.

Men noget andet er de overordnede konsekvenser for en fodboldklub, hvis den pludselig mister sine kontingent-indtægter:

- Det vil potentielt trække tæppet væk under foreningslivet, hvis mange pludselig melder sig ud eller kræver at få deres kontingent retur. Derfor opfordrer vi til at udvise samfundssind og ansvarlighed og bakke op om den lokale fodboldklub og de frivillige i denne svære tid, siger DBU Jyllands formand, Bent Clausen.Den lokale fodboldklub og de frivillige har brug for al mulig støtte lige nu. Måske mere end nogensinde. Bent Clausen, formand, DBU Jylland

Behov for støtte

- Vi er fuldt ud klar over, at det er hårde tider, hvor mange lige nu mister deres arbejde. Men hvis man fortsat kan, opfordrer vi til, at man betaler sit kontingent og ikke melder sig ud. Den lokale fodboldklub og de frivillige har brug for al mulig støtte lige nu. Måske mere end nogensinde. Fodboldklubber er jo heller ikke kommercielle virksomheder, som skal tjene penge og levere overskud til aktionærer. De er drevet af frivillige, og de opkræver ikke flere penge hos medlemmerne end højest nødvendigt. Kun lige nok til at foreningen kan løbe rundt, siger DBU Jyllands formand.

Han hæfter sig desuden ved, at fodboldklubberne måske vil være vigtigere end nogensinde, når Corona-krisen engang er fortid.

- Jeg tror på, at vi som danskere får brug for fællesskabet mere end nogensinde, når denne sundhedskrise har sluppet os, og vi igen kan vende tilbage til vores hverdag. Derfor er det også afgørende, at der fortsat er stærke lokale klubber, hvor der ikke blot kan spilles fodbold, men som kan skabe sammenhængskraft i lokalsamfundene og være centrum for vores samvær og sociale relationer. Derfor skal der lyde en stor opfordring til at bakke op om sin lokale fodboldklub lige nu, siger Bent Clausen.


Læs også:
Corona-situationen: Status og anbefalinger