Når delegeretmødet løber af stablen den 11. januar i MCH Herning Kongrescenter, er der masser af forslag på programmet. Et af de mange forslag er den solidariske uddannelsespulje – og det kan være lidt indviklet. Derfor har vi lavet denne artikel; så du og din klub har gode forudsætninger for at vide, hvad I stemmer på til delegeretmødet.

Uddannede trænere og flere dommere
Tanken med den solidariske betaling til C-uddannelser og dommergrundkurser er helt grundlæggende, at alle medlemsklubber under DBU Jylland, store som små, en gang årligt skal bidrage økonomisk til uddannelsen af børnetrænere og dommere via et fast beløb – afhængig af antallet af medlemmer - til en fælles pulje.

- Forslaget skal ses som udtryk for, at vi i fodbolden og foreningslivet er stærkest, når vi går sammen, og det er vores håb, at vi med den nye model får endnu flere uddannede børne- og ungdomstrænere i fodboldklubberne. På den måde sikrer vi os træning på et endnu højere niveau end i dag og dermed bidrage til vort formål om både at fastholde og få flere og bedre fodboldspillere. Herudover er formålet en øget dommerrekruttering, hvilket er helt nødvendigt, forklarer Brian Holst Pedersen, der er formand for DBU Jyllands Uddannelsesudvalg.

Til gengæld kan samtlige klubber herefter tilmelde et ubegrænset antal personer til C-uddannelsen og dommergrundkurserne.

- Vi tror på, at modellen kan motivere til at sende flere trænere afsted på C-kursus, og det samme gælder på dommerområdet, så vi også her sikrer os, at vi har en høj dommerstandard i fremtiden. Princippet bygger med andre ord på, at tilgængeligheden for uddannelse af trænere og dommere bliver nemmere og at alle klubber bidrager til et fælles formål, udtaler Morten Rask Thomsen, som er formand for DBU Jyllands Dommerudvalg. 

P1017208 Hvis forslaget går igennem, kan klubberne sende medlemmer på dommergrundkursus uden ekstra beregning. Foto: Bob Gisselmann

Sådan fungerer modellen
Modellen vil fungere på den måde, at klubberne én gang årligt opkræves et solidarisk beløb. Beløbet bliver tilpasset efter antallet af medlemmer i klubberne.

Herefter kan klubberne afholde gratis kurser ud fra nogle aftalte rammer – fx minimum antal kursister, bespisning osv. Ved afholdelse af C-kurser modtager man desuden et tilskud på op til kr. 2.500 pr. C1-kursus og kr. 3.500 pr. C2-kursus til forplejning af kursisterne.

Derudover vil alle registrerede U6-U19-trænere som en helt ny service få tilsendt et ugentligt træningsprogram via mail, der er tilpasset de enkelte årgange.

Alle klubber modtager hvert år en specifikation over afholdte kurser/kursister – inkl. det normale kursusgebyr. Specifikationen kan bruges til refusion fra kommunen.

Eventuelle over-/ og underskud i uddannelsespuljen til C-uddannelsen og dommergrundkurserne vil blive overført til regulering af opkrævningen i det næstkommende år. Uddannelsespuljen vil i øvrigt blive evalueret hvert år for at sikre kvaliteten i indholdet. 

Vores egne trænere vil klart få mere træneruddannelse. Nu får vi også løftet forældretrænerne, og det er helt afgørende, at de også bliver uddannede. Leif Gjørtz, formand i VSK Aarhus

Hvad synes klubberne?
Forslaget blev offentliggjort på alle de fire årsmøder i november. Modtagelsen var blandet, men overvejende positiv. Vi har talt med to klubfolk, som henholdsvis er for og imod forslaget. Leif Gjørtz, der er formand for VSK Aarhus, mener at forslaget giver god mening:

- Jeg synes det er godt forslag i den forstand, at vi kan løfte uddannelsesniveauet på en elegant måde, uden at klubberne skal hive for mange penge ud af ærmet.

- Forslaget kan være et godt incitament for klubberne til at hæve kontingenterne. Fodbold er i forvejen en relativ billig sport, og med forslaget kan man i hvert fald hæve kontingentet, der svarer til prisen pr. deltager, lyder det fra formanden i VSK Aarhus som afslutter:

- Vores egne trænere vil klart få mere træneruddannelse. Nu får vi også løftet forældretrænerne, og det er helt afgørende, at de også bliver uddannede.

Viborg Pigeprojekt. Foto Picture IT Foto: Ina Tofterup.
Vores klub er så lille, at vi ville få enormt svært ved at betale det samme, som klubber der har knap 100 medlemmer, kan. Paw Jensen, bestyrelsesmedlem i Hune Boldklub

På den anden side står Paw Jensen. Han er bestyrelsesmedlem i Hune Boldklub, som kun tilbyder seniorfodbold. Hans tilgang har dog flyttet sig lidt, da forslaget gik fra en betaling i et interval af medlemmer til, at klubberne betaler til puljen ud fra de enkelte medlemmer:

- Vores klub er så lille, at vi ville få enormt svært ved at betale det samme, som klubber der har knap 100 medlemmer, kan. Så det har været en lettelse for os, at forslaget er lavet om, så vi i stedet betaler pr. medlem. Jeg synes til gengæld også, at det at dommerne er tænkt ind, er fantastisk.

Han udtrykker i samme ombæring en lille bekymring for det store run, der kommer til kurserne samtidig med, de små klubber ikke får samme gavn som de store klubber:

- Mange mindre klubber er rykket sammen og blevet større enheder ud fra et fælles formål. De skal nok klare den, men jeg kan godt være bekymret for, om de små klubber kan klare det. Jeg har talt med trænere, der var i samme situation som os, og de havde samme bekymring, lyder det fra bestyrelsesmedlemmer i Hune Boldklub, Paw Jensen.

Både Leif Gjørtz og Paw Jensen er dog for selve solidaritetsprincippet i forslaget. De peger også begge to på, at man med fordel kan tænke andet ind puljen fx andet uddannelse og mulighed for at åbne op for særlige målgrupper i klubberne.

Solidaritets-tankegangen er i øvrigt ikke ny i jysk fodbold. Allerede i dag fungerer en model med solidarisk dommerbetaling i DBU Jyllands centrale 11-mandsrækker. Her betaler alle klubber et ensartet beløb pr. række for at få stillet dommere til rådighed.

Betaling pr. medlem
Med baggrund i tilbagemeldingerne på årsmøderne har DBU Jyllands bestyrelse fremført et nyt forslag, hvor betalingen er gået fra at være intervaller i medlemstallene til at være pr. enkelte medlem i klubberne.  Det nye forslag går på 20 kr. pr. medlem.

FAQ om den solidariske uddannelsespulje

Hvorfor dette forslag?+

Hos DBU og DBU Jylland er ønsket at uddanne flere trænere, så vi i fremtiden får flere og bedre fodboldspiller – og ikke mindst formår at fastholde dem. Derfor er håbet, at hvis man i forvejen betaler, er man også mere tilbøjelig til at sende trænere på uddannelse.

Derudover er der i højere grad mangel på dommere, som er uundværlige til fodboldkampe.

Skal DBU Jylland tjene penge på modellen?+

Meningen med modellen er ikke, at DBU Jylland skal tjene penge. Eventuelle over-/ og underskud i uddannelsespuljen vil nemlig blive reguleret i det næstkommende år.

Hvad sker der, hvis klubberne siger ja?+

Så etableres ordningen hurtigst muligt, og klubberne kan begynde at bestille kurserne.

Hvad sker der, hvis klubberne siger nej?+

Hvis klubberne ender med at stemme forslaget ned, kører vi efter samme princip som i dag.

Kan man melde sig ud af ordningen?+

Hvis der på delegeretmødet bliver stemt for forslaget, er det ikke muligt for klubberne at melde sig ud af ordningen.