Det er vel efterhånden ikke gået mange fodboldklubbers næse forbi, at der er en akut mangel på fodbolddommere.

For selv om vi i Jylland har mange og dedikerede fodbolddommere, så kan det være svært for DBU Jyllands dommerpåsættere at finde dommere nok. Men problemet er alligevel ikke større, end at man i hver klub i gennemsnit blot skal finde én eller to personer, som har lyst til at prøve kræfter med dommergerningen for at komme udfordringerne til livs.

Og hvorfor skulle man så gøre det? Altså ud over at slippe for domme(r)dagshistorierne om døm-selv-kampe og skæve kamptidspunkter?

Hjælp til selvhjælp

Helt overordnet set handler det om at yde hjælp til selvhjælp. For udover at bidrage til dommersituationen som helhed, så vil blot et lille bidrag nemlig også kunne aflæses på jeres ressourcer i klubben.

Netop nu er et større rekrutteringsprojekt for at skaffe flere aktive fodbolddommere sat i søen. Projektet, der primært retter fokus på boldklubberne, sker i et samarbejde mellem DBU Jylland og dommerklubberne.

- Vi tror på, at det bedste rekrutteringsgrundlag for nye dommere ligger ude i fodboldfamilien. Derfor opfordrer vi klublederne til at se sig om i medlemskredsen for at spotte potentielle emner til at deltage på et dommerkursus, lyder det fra Poul Johan Christensen, som er DBU Dommerteoriinstruktør og medforfatter på den nye dommergrunduddannelse, som har gjort det billigere og hurtigere at blive fodbolddommer.

- Alle, er der er fyldt 15 år, er velkomne, og det er værd at nævne, at prisen for at deltage på et dommergrundkursus netop er sat ned til 500 kroner. Det bør være en god motivation for boldklubberne til at hjælpe med at få flere aktive dommere ind på hylderne i dommerklubberne, lyder det videre.

Vi har her listet en række gode grunde til at sende nogle frivillige afsted på dommergrundkursus eller simpelthen selv at afholde et i egne klublokaler.

Her er de gode grunde til at blive fodbolddommer

Flere dommere = frit spilletidspunkt
En mangel på fodbolddommere kan i sidste end gøre det nødvenligt at sprede fodboldkampene i turneringerne mere ud, så der ikke er så mange kampe, som bliver spillet på samme tidspunkt. Som det er nu foretrækker rigtig mange f.eks. at spille kampene lørdag eftermiddag. Den mulighed kommer under pres, når der er dommermangel. Omvendt giver flere fodbolddommere netop også en større fleksibilitet i den enkelte klub.

Undgå underpåsætninger
Ligesom der er forskel på fodboldspillere, er det naturligvis også gældende for fodbolddommere. To gange om året bliver alle jyske fodbolddommere indrangeret til at dømme på et bestemt niveau. Allerede i efteråret var det dog nødvendigt at påsætte dommere til kampe, som de egentligt ikke var indrangeret til. Det undgår man, hvis der er fodbolddommere nok.

Få linjedommere til kampene til de højere rækker
Hvis I bidrager til at nedbringe dommermanglen, så er der også større chance for, at I fortsat kan få linjedommere til de kampe, hvor det er normal procedure.

Få fodbolddommere med friske ben
Rigtig mange fodbolddommere dømmer et højt antal kampe. Flere dommere dømmer hver eneste dag i ugen og mange gange dømme de tilmeld dobbeltkampe for at hjælpe de lokale dommerpåsættere og fodboldklubber. En dommer løber dog mange kilometer i løbet af en kamp, og derfor er det også godt med lidt tiltrængt hvile i ny og næ. Med flere fodbolddommere er der med andre ord større mulighed for at undgå at få dommere, som er trætte og overbelastede.

Lavere udgifter når dommerne er lokale
Fodbolddommere bliver, naturligvis, godtgjort for deres udgifter, når de sætter sig på cykelsadlen eller bilsædet for at komme ud og dømme fodbold i DBU Jyllands turneringer. Med et endnu større engagement fra de jyske fodboldklubber, kan der formodentligt komme en endnu større dommerstyrke. Det vil give flere lokale fodbolddommere og dermed lavere kørselsudgifter – hvilket i sidste ende kommer de jyske fodboldklubber til gode.