At der er mangel på dommere, er ingen hemmelighed. Det har indtil videre givet udfordringer i herrernes serierækker, hvor holdene har måttet undvære linjedommere.

Men allerede fra starten af 2020 ser det lysere ud. Nye tiltag og investeringer har betydet, at der er kommet flotte tilmeldingstal til dommergrundkurserne.

Næsten 130 tilmeldinger i januar og februar
De nye indsatser og strategier har i 2020’s første knap halvanden måned givet 129 tilmeldinger til dommergrundkurserne. Til sammenligning fik 145 sine dommerkort i 2018 ud af 155 tilmeldte.

I 2019 modtog 155 dommeres deres dommerkort ud af 163 tilmeldte. Der er altså næsten allerede lige så mange tilmeldte på dommergrundkurserne nu, som fik deres dommerkort i henholdsvis 2018 og 2019.

Ny pris og struktur på uddannelsen
Ét af de nye tiltag for at rekruttere flere dommere er, at prisen er sænket betragteligt. Hvor det før kostede 1995 kr., er prisen for et dommergrundkursus i dag kun 500 kr. Samtidig er strukturen lavet om, så man kan blive fodbolddommer på bare én weekend.

Vi hører fra mange af de nuværende dommeraspiranter, at det førhen har været prisen, som har holdt dem væk. Jakob Bille, dommerchef hos DBU Jylland

Samtidig har DBU Jylland projektansat en rekrutteringsmedarbejder, som skal være med til at få flere til at melde sig til dommergerningen. Det glæder dommerchefen hos DBU Jylland, Jakob Bille:

- Vi er meget glade for, at det ligner, vores indsats bærer frugt. Det har krævet hårdt arbejde fra mange i organisationen, men med bl.a. ansættelsen af en ny rekrutteringskoordinator har vi fået flere målgrupper til at åbne øjnene for, at det faktisk giver mange glæder at være fodbolddommer. Han fortsætter:

- Vi ser bl.a. flere efterskoler, som bestiller vores kurser. Vi hører fra mange af de nuværende dommeraspiranter, at det førhen har været prisen, som har holdt dem væk, så allerede der er vi jo nået et stykke af vejen.

- Hvis vi tilmed kan få de nye dommere til at forblive i dommergerningen, har det hele jo været en enorm god investering, lyder det. 

Dommerne skal have trygge rammer
Og lige præcis fastholdelsen bliver ifølge dommerchefen mindst lige så vigtig. Derfor er det vitalt, at dommerne befinder sig i et netværk med gode og trygge rammer:

- Noget af det allervigtigste for især nye dommer er, at de føler sig trygge. Derfor opfordrer vi dem også til at melde sig ind i dommerklubberne. Dommerklubberne er enormt gode til at give et fællesskab med fælles arrangementer og givende mentorordninger, slutter dommerchefen fra DBU Jylland, Jakob Bille.

Der er således allerede oprettet endnu flere åbne og lukkede dommergrundkurser i hele Jylland. Kunne du selv tænke dig at dømme for nogen af de 160.000 fodboldspillere i Jylland, kan du læse meget mere her. Du kan også finde et dommergrundkursus nær dig ved at klikke her