Traditionen tro udkommer DBU Jyllands medlemsmagasin, Jysk Fodbold, i dagene op til jul. Trods det mærkværdige år, vi snart har gennemgået, holdes denne tradition i hævd, og bladet er netop nu på vej ud i alle jyske klubbers postkasser.

Og årets sidste magasin har noget for en enhver smag. Der er et fyldigt målmandstema, der er en stor kommuneundersøgelse, der er e-fodbold, gå-fodbold og meget mere.

Læs det ganske gratis lige her.

Er du særligt interesseret i målmandsposten, kan du høre en episode af vores podcast, Klubhuset, hvor vi har talt med den tidligere AC Horsens-målmand, Søren Jochumsen, om målmandens rolle.

Tag hånd om målmanden
Den mest udsatte position på ethvert fodboldhold er målmandsposten. Keeperen står meget af tiden alene under kampene, og til træning er øvelserne som regel for markspillerne – og når der er afslutningsøvelser eller intervalspil, har flertallet af trænere vist mest øje for markspillerne.

Oven i det er det kostbart for holdets sidste skanse at lave fejl, for det resulterer som regel i et mål.

Vi har naturligvis talt med en masse målmænd om deres rolle, og konklusionen er ganske klar for dem: De elsker at have den unikke plads på holdet.

To breddeklubber har også lukket os ind til en snak om, hvorfor det er vigtigt at tilbyde målmandstræning til klubbens keepere.

- Vi har ikke for mange målmænd, så det er vigtigt at værne om dem, vi har, lyder det fra Bruno Schultz, der er målmandstræner i Bramming Boldklub.

For at bakke op om budskabet med at værne om og udvikle målmændene har vi to målmandsøvelser med – lige til at klippe ud – som er udarbejdet af landsholdets målmandstræner, Lars Høgh.

Er græsset grønnere på den anden side?
Som et ekstra tema har vi lavet en kommune-undersøgelse, hvor vi har hørt samtlige 42 jyske kommuner, hvornår de lukker for fodboldaktivitet på græsbanerne. Det er vist rimeligt at konkludere, at det bliver gjort meget forskelligt fra kommune til kommune.

I den forbindelse har vi talt med Ringkøbing IF-formand Peder Sørensen, samt Ringkøbing-Skjerns kommunalt ansvarlige for græspleje, Jonas C.W. Iversen. De to har et glimrende samarbejde, hvor begge parter lytter og agerer efter hinandens behov.

- Når kommunens driftsledere anbefaler, at vi stopper eller holder en pause fra at bruge banerne, så lytter vi til dem. Det er jo fagfolk, som ikke gør det for at irritere os, siger Ringkøbing IF-formanden.

Foruden de to temaer er der naturligvis masser af vedrørende og inspirerende historier fra de jyske fodboldklubber.

Læs hele magasinet her.