Stil med lovlige spillere til sæsonens sidste kampe

Pas på de små fælder i reglerne, når du skal sikre dig lovlige spillere i sæsonfinalen - der gælder nemlig helt særlige regler, når det kommer til nedrykning af spillere. Se konkrete eksempler her.

Stil med lovlige spillere til sæsonens sidste kampe
Der gælder nogle særlige regler i forhold til at sikre sig lovlige spillere i sæsonens sidste kampe (foto: Henrik Bjerregrav).
Af: Ina Tofterup, DBU Jylland Kommunikation

Sæsonfinalen er lige om hjørnet og nu gælder det om at være ekstra opmærksom. I de sidste to kampe gælder der nemlig nogle helt særlige regler for spillere, der rykker mellem flere hold.

Især når det kommer til at rykke spillere ned på et lavererangerende hold, er det vigtigt at have styr på sagerne. Du kan se reglerne og case-eksempler herunder.

Hvornår er der tale om at rykke en spiller ned i de to sidste kampe? 
Eks. 1: 
En spiller rykkes ned i 2. holdets tredjesidste kamp. Hér skal man så blot tage højde for de almindelige regler om op- og nedrykning af spillere. Bliver spilleren herefter nede på 2. holdet i de resterende kampe, så er der ikke tale om nedrykning i en af de sidste to kampe.

Eks. 2: 
En spiller rykkes ned i 2. holdets tredjesidste kamp. Hér skal man så blot tage højde for de almindelige regler om op- og nedrykning af spillere. Spilleren er herefter med i 1. holdets kamp i den efterfølgende weekend, hvorefter han igen skal ned på 2. holdet – nu i sidste kamp. NU skal man så tage højde for reglerne om nedrykning i en de sidste to kampe.

Eks. 3: 
1. holdet bliver ramt af en skade inden sidste kamp. De ønsker nu at benytte en spiller, som har spillet alle kampe på 2. holdet i hele sæsonen. Han har således aldrig før spillet på 1. holdet. Må de det? Svaret er ja, det må de. Man må altid rykke en spiller op på et højere rangerende hold, når bare oprykningen sker til en ny spilledag.

Det springende punkt er altså, om spilleren rykkes NED, og om dette foregår i en af de sidste to kampe på et lavere rangeret hold.

Hvornår er man spilleberettiget? 
I turneringsreglementet er der angivet et antal kampe, som spilleren skal have været spilleberettiget i, for at kunne rykke ned på et lavere rangeret hold i en af de sidste to kampe.

I rækker, hvor der spilles 14 kampe i en sæson, skal spilleren have spillet/været spilleberettiget i minimum seks af de første 12 kampe, mens det forholder sig lidt anderledes i rækker, hvor der bliver spillet ti kampe. Her skal spilleren nemlig have spillet/været spilleberettiget i minimum tre af de første otte kampe.

I rækker, der er ombrudt efter 5 kampe, gælder at man lægger antallet af kampe før ombrydning sammen med antallet af kampe efter ombrydning og det giver eks. 10 kampe som i eksemplet ovenfor.

Det er værd at bemærke, at det ikke er afgørende, hvor mange kampe spilleren har spillet på det højere rangerede hold. Det afgørende er, hvor mange kampe spilleren har spillet/været spilleberettiget på det hold, der skal rykkes ned på.

Og hvad betyder det så at have været spilleberettiget? Det forklarer Inge Lund-Nielsen fra DBU Jylland Turneringer her.

- At være spilleberettiget betyder, at spilleren ikke behøver at have spillet de pågældende kampe rent fysisk. Det er nok, at spilleren – som ikke deltog pga. arbejde, skader mv. – lovligt KUNNE have spillet i det påkrævede antal kampe på det lavere rangerede hold, fortæller Inge Lund-Nielsen, og henviser til § 19.3 i Turneringsreglementet.

Spillerunde tæller ikke
- Det er desuden vigtigt at skelne mellem runde og spilledag. Det er den fysiske afvikling af kampen, der er gældende - ikke rundenummeret eller hvornår kampen skulle have være spillet - når man skal definere, hvilke to kampe, der er de sidste, afslutter Inge Lund-Nielsen.


Log ind