MENU

Holdkort: Skal det koste sejren?

På Sjælland bliver et hold taberdømt, hvis holdkortet ikke er udfyldt inden kampstart. Så langt er DBU Jylland endnu ikke gået, men er det mon dét, der skal til, før holdkortreglen bliver overholdt? Hør om de sjællandske holdkorttilstande her.

Holdkort: Skal det koste sejren?
Bøder eller nederlag? Fodboldbane eller skrivebord? (fotocollage: DBU Jylland Kommunikation).

AF: Ina Tofterup, DBU Jylland Kommunikation//

I langt over 20 år har man skullet udfylde holdkort før kampstart i mange af DBU Jyllands rækker. I starten på gennemslagspapir indsendt via brev, derefter til papiropbevaring i klubben, men siden 2014 er udfyldelsen af holdkortet digitaliseret, så det nu udfyldes via smartphone eller computer.

Men stadig før kampstart.

Bøder vekslet til nederlag

Hos DBU Jylland venter der bødestraffe, hvis man ikke får udfyldt holdkort til tiden, men hos bl.a. DBU Sjælland er man gået skridtet videre. Her bliver et hold nemlig sportsligt straffet, hvis holdkortet ikke ligger klart til kampstart.

På Sjælland var klubberne betænkelige ved DBU Sjællands store indtægter på holdkortbøder og samtidig var lokalunionen af og til udfordret i disciplinærsager, hvor holdkortet ikke var udfyldt korrekt.

- Den helt grundlæggende præmis er, at alle skal vide, hvem man spiller mod, forklarer sekretariatschef hos DBU Sjælland, Kenneth Friis Nielsen.

Derfor blev det indført op til efterårssæsonen 2017, at hold der ikke havde udfyldt holdkort før kampstart, blev taberdømt. Kort og godt.

3 procent falder i holdkortfælden

Kenneth Friis Nielsen fra DBU Sjælland medgiver, at de sportslige sanktioner bestemt også medførte udfordringer i implementeringsfasen, men hans opfattelse er klart, at de sjællandske klubber for længst har indregnet reglen om sportslig sanktion i stedet for bøder som et kendt vilkår.

Men har det så hjulpet på de manglende holdkort?

- Ja, det må vi sige. Allerede i efteråret 2017 og foråret 2018 kom vi ned på lidt over 350 hold pr. halvsæson, der blev taberdømt pga. manglende udfyldelse af holdkort, lyder det fra Kenneth Friis Nielsen.

Ud af omkring 25.000 afviklede kampe i holdkortpligtige rækker i samme periode svarer de taberdømte hold til ca. 3% af kampene.

Skal DBU Jylland indføre sportslige sanktioner?

I Jylland holder man fortsat fast i, at fodboldkampe bør afgøres på fodboldbanen og ikke på skrivebordet, men også i det jyske er der løbende overvejelser om, hvordan man kan få flest mulige til at følge reglerne. Det er nemlig ikke ambitionen at spinde guld på holdkortbøder. I seneste regnskab lå de jyske bødeindtægter fra holdkort på 170.000 kroner.

- Det er utrolig ærgerligt, at de relativt få ødelægger det for de mange, mange klubber, der sagtens kan finde ud af at følge reglerne, kommenterer Ole Frandsen, turneringschef for DBU Jylland.

Opfordringen fra turneringschefen lyder klart: Udfyld holdkortet før kampstart!

Se alt om holdkort her: 

Log ind