Nordjysk networking giver bedre pigetrænere

Træneren er altafgørende for at rekruttere og fastholde spillere på de danske fodboldhold, derfor har DBU Jylland forsøgt at løfte pigetrænerens faglighed i et pilotprojekt, som indtil videre tegner positive resultater.


Pigetræneren har været i fokus i et nordjysk projekt, der skal gøre trænerne endnu dygtigere. Foto: Henrik Bjerregrav



Syv nordjyske pigetrænere har brugt efteråret 2016 på at dygtiggøre sig gennem netværk og træningsevaluering. Projektet ’Træneren er nøglen’ har netop afsluttet første hold, og det har været en god oplevelse for de deltagende trænere. Det fortæller Diana Troelsen fra Aalborg Chang.

- Jeg synes, det har været et godt koncept, vi har været prøveklude på. Henrik har givet fif til træningen og stillet spørgsmålstegn ved ens rutiner, og det hjælper en til at blive bedre. Jeg føler virkelig, jeg har lært noget, og det handler jo om at gøre træningen sjov, så vi kan fastholde pigerne i klubben.

Trænerne har hver især haft træninger, hvor projektansvarlig fra DBU Jylland Henrik Mogensen har observeret og evalueret efterfølgende. Derudover har trænerne indgået i netværksgrupper, hvor de har trukket inspiration fra hinanden og besøgt hinandens klubber. Noget der har overrasket positivt, siger Diana Troelsen.

- Netværksgrupperne har været noget af det bedste ved hele projektet. Vi har set de andre træneres metoder og evalueret efterfølgende. Det har både givet noget inspiration fra de andre klubber, men vi har jo også lært hinanden at kende på en ny måde i stedet for fra hver vores sidelinje.

Nyt hold i gang

Det næste hold af trænere er allerede fundet, og 10 nordjyske klubber har bekræftet, at de vil deltage. Projektet er endnu ikke åbent for tilmelding, og det er derfor kun udvalgte klubber, der kan deltage indtil videre.

- Fordi det har været så positivt, laver vi et hold mere, som kommer til at køre på samme måde. Vi kommer til at gøre meget ud af netværket, og interne besøg ved trænerkolleger, siger Henrik Mogensen.

Dygtiggørelsen af pigetrænerne gennem træningsevalueringer kan dog ikke gøre det alene, siger Henrik Mogensen.

- Vi vil klæde børnetrænerne på med mere faglighed og dermed uddannelse. Hvis trænerne ikke allerede har en C-licens, så skubber vi dem altid i den retning. Det er den bedste måde at uddanne sig som børnetræner uanset, hvor meget man ellers dygtiggør sig ved siden af, siger Henrik Mogensen.

At turde presset

Diana Troelsen er glad for, at hun valgte at gå med i projektet, da hun blev spurgt af Henrik Mogensen. For hende handler det om at blive en bedre træner for pigerne.

- Det har rykket mig, fordi jeg ved, jeg har svage punkter, som jeg gerne vil udvikle. Man skal turde at lade sig presse uanset om man er forældretræner eller mere professionel, fordi det handler om at udvikle sig som træner, så man giver børnene den bedst mulige oplevelse.

Log ind