- Jeg møder altid op 45 minutter før tid

Som bare 16-årig er Mads Kildal Christensen en uvurderlig del af de frivillige hænder i Djursland-klubben Åstrup/Hammelev IF. I slutningen af det forgangne år modtog den unge træner Region 3’s nyoprettede pris Årets Ungleder for sit engagement.


Mads Kildal Christensen terper jævnligt i sine trænermapper, da han konstant ønsker at udvikle sig som fodboldtræner. Foto: Martin Hungeberg.


Mads Kildal Christensen har et dilemma: I slutningen af måneden afholdes der samme aften både gymnasiefest på Grenå Gymnasium og årsmøde for trænerne i Åstrup/Hammelev IF.

- Det må jeg simpelthen lige overveje. Den er ikke helt nem, lyder den foreløbige prognose fra 16-årige Mads, som viser ind på sit værelse i familiens hjem i udkanten af Grenå.

Ved første øjekast adskiller Mads’ værelse sig ikke synderligt fra jævnaldrendes med et massivt fodboldfokus, medaljer og vimpler hængende fra loftet og et par Messi-plakater på væggene. Men begynder man at nærstudere skrivebordet og de spækkede reoler tegner der sig alligevel et mere nuanceret billede af Årets Ungleder. Side om side står manualer, lærebøger og hæfter fra DBU-trænerkurser.

- De fylder godt, men de er gode at have, så jeg altid kan slå op i dem. Lige fra første kursus jeg var på, har jeg brændt for det. Listen af gennemførte kurser er efterhånden lang, og jeg har selvfølgelig tænkt mig, at jeg skal blive ved med at dygtiggøre mig som træner, fortæller Mads, der færdiggjorde B1-uddannelsen i sommer.

Holder oplæg for de andre trænere

Det er tre og et halvt år siden, Mads blev træner for Åstrup/Hammelev IF’s nuværende U10 Drenge, og med de mange kurser under bæltet får børnene uden tvivl en særdeles kompetent træning. Ét af fokusområderne for Mads er børnenes motorik:

- Hver 14. dag kører vi motorisk fokus til træning. Her udvikler vi de grundlæggende motoriske færdigheder. Der kan være enormt stor forskel på, hvad børnene kan i den alder, og det betyder meget, at de har styr på deres kroppe, forklarer han.

Ikke nok med, at Mads har taget et ansvar som træner i klubben, han har også holdt oplæg i Kampklar for sine trænerkollegaer i Åstrup/Hammelev IF og er meget aktiv i foreningsarbejdet. I en periode på mere end et år var han endda helt alene om at træne U10-holdet, og det har sammen med de mange kurser været medvirkende til, at Årets Ungleder har skabt sin helt egen måde at være træner på.

Optimale og seriøse rammer

- Jeg møder altid op 45 minutter inden træning for at sikre mig, at alt er som det skal være. Fodbold skal være sjovt, men der skal være optimale og seriøse rammer omkring det.

En anden af Mads’ kæpheste er fokus på fodbold som en holdsport. Det skal smitte af træningsbanen:

- I en tidlig alder er det vigtigt, at man støtter op om holdet og ikke skælder hinanden ud på banen. Og når vi som trænere evaluerer, plejer vi at have to gange ros og én gang ris til spillerne. Altid flere positive ting end negative.

Tilbage til dilemmaet. Mads har brygget på en plan, han mener bør virke:

- Jeg tror faktisk, at jeg kan nå begge dele. Årsmødet i klubben begynder noget tidligere end festen, og så må jeg bare tage af sted, når mødet er slut. For det kan jeg ikke misse, siger Mads Kildal Christensen.

Læs mere

Du kan læse hele artiklen om Mads Kildal Christensen i DBU Jyllands fodboldmagasin, Jysk Fodbold.

Du kan også læse magasinet i sin fulde længde på din pc eller downloade det til din tablet eller smartphone og fordybe dig i det, når du har tid. Begge dele er som altid helt gratis.

Log ind