Fint fællesmøde på dommerområdet

Onsdag den 8. marts var repræsentanter fra 14 jyske dommerklubber, DFU og DBU Jylland samlet til det årlige fællesmøde om samarbejdet på dommerområdet.



Samarbejdet på dommerområdet var onsdag den 8. marts til eftersyn på det årlige fællesmøde mellem de jyske dommerklubber og DBU Jylland.

Mødet fandt sted på DBU Jyllands fodboldcenter i Tilst, hvor i alt 26 personer (14 fra de 15 jyske dommerklubber, seks fra DBU Jyllands dommerudvalg, tre fra DBU Jyllands bestyrelse, to fra DFU samt DBU Jyllands administrative leder af dommerområdet) var samlet.

- Det var et fint møde, dialogen er rigtig vigtig, og jeg synes, at vi kan konstatere, at der overordnet er gang i ganske mange spændende ting på dommerområdet, fortæller DBU Jyllands formand, Bent Clausen, der selv deltog i mødet.

Tre hovedområder

Fællesmødet – som bl.a. har til formål at sikre grundlaget for et konstruktivt samarbejde og sikre tydelighed i rollefordelingen vedrørende ansvar og kompetencer – var opdelt i tre hovedtemaer:

- Status på det politiske forhold,
- Status på faglige forhold, herunder orientering om disciplinære forhold
- Og status på administrative forhold

Især det faglige område har det seneste år været præget af stor forandring, idet ansvaret for hele breddedommerområdet er flyttet fra DBU til lokalunionerne.

Derudover er der konkrete udfordringer med at rekruttere frivillige ledere til det organisatoriske faglige dommerarbejde i DBU Jylland.

Omkring de administrative forhold var bl.a. den centrale dommerpåsætning, dommervagten, rekruttering af nye dommere, uddannelsesbehovet, sanktion ved bortvisning af trænere samt informationsbehovet til dommerne oppe og vende.

- Det er vigtigt, at vi i dommerverdenen samarbejder om at give den enkelte dommer de bedst mulige forhold. Her er samspillet med de 5 dommerområder og dialogen med dommerklubberne vigtig for os, siger formanden for DBU Jyllands dommerudvalg, Morten Rask Thomsen, som samtidig er formand for Aarhus Fodbolddommerklub.

2 mio. kr. til fastholdelse og udvikling

Dommeren er en vigtig del af fodboldspillet, og rent økonomisk fylder dommerområdet da også ganske meget i DBU Jyllands og fodboldklubbernes økonomi.

Faktisk udgør det tæt på 50 procent af DBU Jyllands samlede omsætning. Årligt opkræves mere end 30 mio. kr. hos fodboldklubberne til dækning af dommerudgifterne. Langt den største del sendes videre til den enkelte dommer i form af godtgørelser og kørselsrefusion som afregning for at dømme kampene i vores turneringer.

Herudover investeres der ca. 2 mio. kr. årligt i fastholdelse, uddannelse og udvikling af de aktive dommere.

Tekst: Mads D. Larsen & foto: DBU Jylland


Læs også:
Million-investering i dommerområdet

Log ind