MENU

De jyske baner er klar til bold

Det til tider høje tekniske niveau i de jyske serier kræver gode baner. Vi har derfor taget en snak med en række jyske kommuner om niveauet på banerne forud for sæsonstart.


Foto: Henrik Bjerregrav


”Den finte kunne jeg også lave, hvis jeg spillede på sådan en bane”

Det er en sætning, som de fleste af os sikkert har hørt, når man ser fodbold. Ofte fra forsvarsspilleren på serie 6-holdet med en motorik, der kunne få en idrætslærer til at begå harakiri.

Nu skal der dog vægt bag ordene, for de jyske baner har haft en god vinter, og de sidste forberedelser er ved at blive gjort op mod sæsonstart. Vi har snakket med en række jyske kommuner om banestandarden op mod 1. april.

Her er, hvad de siger:

Erik Johnsen, parkforvalter i Aalborg Kommune

”Vinteren har været god ved fodboldbanerne i Aalborg Kommune. Vi er ikke langt fra, at græsset begynder at gro, og generelt er banerne pæne og grønne. Det er et af de bedste år siden min start i 2010. Banerne er lidt ujævne på grund af nattefrost og ormeskud, og derfor kører vi banerne over for at jævne dem og gøre dem pæne. Lige nu handler det om at undgå unødigt slid på banerne, så de ikke får varige skader, og det er klubberne heldigvis rigtig gode til at respektere, selvom der nok er mange, der begynder at blive utålmodige.”

Rasmus Roikjær, faggruppeleder i Rebild Kommunes driftsenhed

”Vi er i gang med at tromle banerne nu. Samtidig tager vi nogle jordprøver for at få nogle sundere baner og et tættere græstæppe, men det er en proces, der kommer til at tage et par år. Banerne tager sig okay ud lige nu. Vi forsøgte med en rundspørge at finde ud af, hvilke baner der er mest brugte, og der har vi fokuseret ressourcerne. De øvrige baner er selvfølgelig spilbare, men det er ikke ligabaner.”

Poul Frandsen, sektorleder for service og drift af fritids- og idrætsanlæg i Kolding Kommune

”Det er meget intenst i øjeblikket. Vi har fået meget regn i marts og det har udskudt vores start på pleje af banerne i forbindelse med sæsonstart, fordi vi ikke kan køre på banen uden at volde skade. Vi håber på sol og godt med blæst. Vi har kunnet køre med flere driftsenheder på banerne. Vi har ca. 100 baner i kommunen, og dem prioriterer vi efter kategori. Vi har en fået GPS-styret opkridter, så banerne bliver forhåbentlig snorlige og i vinkel. Vi er klar på mandag, hvor vi frigiver banerne.”

Bo Eyro, Stadioninspektør, Herning Kommune

”Vi har en politik om at vi ikke lukker baner, så der kan spilles hele vinteren. Det er klubbernes eget ansvar at sikre, at banerne ikke bliver helt ødelagt, og det har fungeret fint i min tid i kommunen. Vi starter først op d. 1. april, og det betyder at forårsklargøringen første starter der, og at græsset kan være lidt langt. Kampbanerne hos de bedste seriehold plejer vi at være henover på forhånd. De baner jeg har set, ser rimelig normale ud set ud fra årstiden. Den kan være lidt knoldet i den kommende weekend, men det vil jævne sig ud, når vi for alvor kommer i gang.”

Rikke Schultz Nordentoft, biolog, Aarhus Kommune

”Vinteren har været god ved de aarhusianske fodboldbaner. DMI lover tørvejr i næste uge. Dog et varsel om rigtig meget regn lørdag den 1. april. Banerne er sårbare på denne årstid, da der stadig er nattefrost og ingen vækst i græsset. Vi åbner principielt banerne den 1. april 2017. Men holder vejrudsigten med meget regn lørdag, henstilles til, at aktiviteterne minimeres mest muligt. Vi opfordrer til, at hovedparten af aktiviteterne afventer til efter påske.”

Jonas C. Iversen, fritidskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune

”Banerne er åbnet og har været det i et stykke tid, men klubberne har så også været bevidst om, at alle skader ikke nødvendigvis kunne blive udbedret 100 pct. Man har ansvaret for eget stadion, og vi lukker ikke baner for klubberne. De fleste baner er stadig pæne, og vi har ikke nogen baner, som er blevet fuldstændig løbet op af klubberne. Vi er ved at slæbe banerne, så skaderne fra vinteren bliver rettet op. Vi har 39 stadions i kommunen, så der er et stykke rundt, men vi når over hvert stadion en gang i ugen, og generelt får vi ros for banerne herude.”

Log ind