Unge dommere uddannet i Storvorde

20 unge mellem 15 og 20 år har i denne uge været på dommercamp i Storvorde ved Aalborg. De kommer for at tage dommerkort med andre på deres egen alder, der har den samme interesse for fodbolden.


Gangene på Tofthøjskole i Storvorde giver ekko, når man lister sig rundt på skolen. Der er sommerferietomt, men i et par af klasselokalerne er der stadig undervisning, selvom kalenderen viser uge 31. Det er DBU Jyllands dommercamp, der har samlet 20 fodboldinteresserede unge, der er ved at tage dommerkort.

I den uge dommercampen varer bor de på skolen. Her gennemgår de teorien og ugen sluttes af med en eksamen, hvor de forhåbentlig kan tage hjem med dommerkort på lommen. Netop den intense uge med andre fodboldinteresserede unge gør dommercampen interessant, fortæller Patrick Madsen, der deltager på årets camp.

- Jeg har gået til fodbold i 10 år, så jeg vil gerne prøve at se spillet fra en anden vinkel, og så valgte jeg dommercampen, fordi det samtidig kunne være en måde at få nogle venskaber på og lære nogle nye mennesker at kende, siger han.

Mathias Ellegaard, der er taget fra Allerød i Nordsjælland til Storvorde, er enig.

- Man lærer noget nyt om fodbold og er sammen med folk i en uge med samme baggrund og interesse som en selv, det er fedt, siger han.

Indvielse af et stadion
Som en del af dommercampen tog alle deltagerne i mandags til fodbold i Silkeborg, hvor hjemmeholdet indviede deres nye stadion mod AGF. Det blev til en sejr på 2-1 og gav samtidig et indblik i, hvor hårdt dommerfaget kan være.

- Det var en ret intens kamp for dommeren, så man fik at se, hvordan man kan komme under pres som dommer. Turen til Silkeborg gav noget at snakke om, og det rystede os lidt sammen, for der var jo et par timer i bus, hvor vi skulle finde noget at snakke om, siger Patrick Madsen.

Det hårde pres på dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt viste også, hvordan man som dommer skal kunne stå fast.

- Det giver også noget til det menneskelige at være dommer. Jeg har for eksempel kæmpet lidt med sceneskræk, og der tror jeg, at dommerkortet kan blive godt for mig, for der kommer man virkelig i fokus, når man skal dømme kampene, siger Mathias Ellegaard.

Indblik i Superligaen
Silkeborg-kampen er ikke det eneste indblik i livet som topdommer, de har fået på årets dommercamp. De sidste tre år har dommer Mads-Kristoffer Kristoffersen været et fast indslag på dommercampen, hvor han fortæller om sit liv som fodbolddommer.

- Vi fik et indblik i, hvor hård branchen kan være, og hvor meget man bliver bedømt, men det var også inspirerende at høre fra en, der er så passioneret om at være dommer, fortæller Mathias Ellegaard.

Derfor er de heller ikke skræmt ovenpå en uge, hvor de har fået fodboldteorien under huden. De er begge sikre på, at de vil dømme kampe, når de vender hjem fra Storvorde. 

Log ind