Nu er der 927 jyske fairplayklubber

DBU Jyllands fairplayudvalg ønsker at øge fokusset på respekt mellem fodboldens aktører yderligere. Derfor kan alle klubber i Jylland fra september 2015 kalde sig fairplayklubber.



Nu er alle jyske klubber fairplayklubber. Foto: Henrik Bjerregrav


Vi befinder os midt i markeringen af FIFA Fairplaydage 2015. Klubber rundt omkring i Jylland har i løbet af den sidste uges tid gjort lidt ekstra for at skabe opmærksomhed på respekt mellem spillere på banen, dommere, trænere og tilskuere på sidelinjen.

DBU Jyllands respektkampagne har desuden kørt gennem det meste af 2015, og nu tager fairplayudvalget yderligere et skridt i arbejdet for fairplay i breddefodbolden. Udvalget har nemlig udnævnt alle jyske klubber til Fairplay / Respekt-klubber for at styrke det fokus, de allerede har på fairplay.

Michael Koch, formand for DBU Jyllands fairplayudvalg, fortæller, at man allerede i 2009 iværksætte en frivillig ordning, hvor klubber kunne tilmelde sig som fairplayklubber.

 
- Dengang meldte en del klubber sig til, og mange har gjort en masse på området, men det fik aldrig den sneboldeffekt, som vi havde regnet med. Nu har vi vendt det lidt på hovedet og sagt, at alle er fairplayklubber. På den måde rammer vi alle klubberne, som aktivt skal melde fra, hvis de ikke vil være med. Samtidig har vi udvalgt en række fokusområder, som vi opfordrer dem til at forholde sig til, lyder det fra udvalgsformanden.

De gode historier skal frem

Klubbernes nye status handler først og fremmest om at få bragt deres mange gode tiltag i spil og delt mellem de jyske fodboldklubber.

- Udnævnelsen af fairplayklubberne handler om at få de gode historier ud, siger Michael Koch og uddyber:

- Når en klub viser, hvordan de gør, får andre klubber gode ideer til, hvordan de kan gøre. Og de gode ideer er med til at skabe fokus på fairplay.

Hvis din klub har en konkret historie om fairplay, kan I fortælle den på mawe@dbujylland.dk.

Klubbers egne politikker for fairplay

Fairplayudvalget opfordrer alle klubber til at lave en politik på fem overordnede områder, der alle omhandler holdningen til fairplay:
  • Respekt for dommerne
  • Respekt for de frivillige i klubberne
  • Respekt for den enkelte spiller
  • Respekt for spillet
  • Adfærd på sidelinjen

- Det er ikke fordi, vi i udvalget vil bestemme, hvordan klubberne gør tingene. Men vi håber, at klubberne vil diskutere deres holdning til fairplay og finde ud af, hvordan de forholder sig til de fem fokusområder, understreger Michael Koch.

I løbet af efteråret følger DBU Jylland op med en række eksempler på politikker, som kan give klubberne inspiration til udformningen af deres egne.

Se også

DBU Jyllands respektkampagne 2015

Hvad er fairplay?

Som del af respektkampagnen kan man stadig downloade og printe forskellige fairplayplakater og skilte gratis her

Log ind