Derfor skal du på toilettet før en kamp

For rigtig mange fodboldspillere er det en del af den faste rutine, at slå et smut forbi omklædningsrummets toilet for at lave stort lige før en kamp. Vi har spurgt en ekspert i mave-tarm-systemet, hvorfor det forholder sig sådan.



Rigtig mange fodboldspillere må lige runde toilettet før en kamp. Foto: Martin Weibel
Mens de sidste spilletrøjer bliver trukket ned over hovedet inden en kamp, blander en grim dunst sig med den ellers så markante lugt af varmecreme i omklædningsrummet.

På de fleste fodboldhold er der spillere, som bare skal forbi toilettet, før de skal ud og spille en fodboldkamp, mens andre må ind og ”tømme ryggen” midt under opvarmningen.

Vi har spurgt over- og speciallæge i mave-tarm-kirogi hos privathospitalet Aleris Hamlet, Thorbjørn Sommer, hvorfor det forholder sig sådan.

Bredbånd fra hjernen

Behovet for at gå på toilettet inden en kamp hænger først og fremmest sammen med de sommerfugle i maven, som ofte blafrer med vingerne før en fodboldkamp, fortæller Thorbjørn Sommer.

- Der er ingen tvivl om, at det hænger tæt sammen med det autonome nervesystem, som går ind og aktiverer mekanismerne. Sagt på en anden måde kan man sige, at der går et bredbånd fra hjernen ned i maven, som så vil reagere på stress og nervøsitet, lyder det fra speciallægen, som dog også påpeger, at det hænger sammen med den føde man indtager.

- Det er klart, at spiser man et stort morgenmåltid inden man skal ud og præstere, så er der også ekstra tryk på tarmene, siger Thorbjørn Sommer, som har en del sportsfolk i behandling for at optimere mavens funktion.

Instinkter kan spille en rolle

I naturens verden er det et kendt fænomen, at mange dyr forretter deres nødtørft lige inden de skal i bevægelse. F.eks. ses fænomen hos fugle inden de flyver, og hos heste inden de skal løbe. Og Thorbjørn Sommer vil ikke udelukke, at fænomenet også optræder hos mennesker.

- Der kan sagtens være samme instinktive mekanismer i det her. Det er helt sikkert plausibelt, at kroppen lige vil udtømmes, inden den skal i gang med at præstere, siger speciallægen, og peger på, at der kan være stor forskel fra person til person.

- Der vil både være fodboldspillere som altid må på toilettet før en kamp, og nogen som aldrig har det behov. Som med alle andre gælder det for fodboldspillere, at der er nogen, som har et meget følsomt tarmsystem, og andre som ikke er så påvirkelige, siger han.

Blodet er afgørende

Mens en del fodboldspillere må på potten før en kamp, er der også mange, som må forbi toilettet når sveden er begyndt at pible frem. Her er det andre mekanismer, som spiller ind, fortæller Thorbjørn Sommer.

- Hvis du løber eller på anden vis er meget aktiv, så dirigerer kroppen blodet ud i musklerne i stedet for ned i tarmsystemet. Det betyder, at tarmsystemet slapper mere af, og at der er større sandsynlighed for, at man skal på toilettet, siger han og forklarer, at det er samme mekanisme som er skyld i, at det er en dum idé at spise en masse inden man skal være fysisk aktiv.

- Har man lige stoppet sig med mad inden man skal træne, så vil kroppen sende en masse blod ned i tarmsystemet, og så vil der ikke være så meget blod til musklerne – simpelthen fordi, kroppen bliver tvunget til at koncentrere sig om tarmene, lyder forklaringen.


Log ind