Ung spiller fik uventet hjælp: - Jeg glemmer det aldrig

18-årige Peter Lund fik hjælp af modstanderholdets forældre og spillere da han fik krampe i en afgørende og intens U19-kamp. – Jeg glemmer aldrig den behandling de gav mig, siger han.



Peter Lund er også U12-træner, og her vil han gøre brug af sin oplevelse som spiller. Foto: Martin Weibel
Det er ikke en alvorlig skade, men det kan alligevel gøre pokkers ondt at få krampe.

Det oplevede den 18-årige Vejle Boldklub-spiller Peter Vest i en U19 Drenge Vest-kamp i efteråret, efter en intens topkamp, hvor den blonde gymnasieelev var indlagt til fuld tid på grund af mandefald i truppen. Der var således kun 11 drenge afsted til kampen.

- Det var en kamp med godt med knald på om puljens førsteplads, og sidst i kampen får jeg så krampe ude ved modstanderholdets sidelinje. Det gjorde rigtig ondt og jeg lå og ømmede mig, men så kom en af modstanderholdets forældre og hjalp mig med at strække benet ud. Der var også en af de andres udskiftningsspillere, som var ovre og tilbyde mig vand, fortæller Peter Lund.

Glemmer det aldrig

Peter Lund blev meget overrasket over den venlige behandling. For når pulsen er oppe, kan det godt gå lidt ud over den gode tone.

- Det var en sjov oplevelse, for der blev virkelig gået til stålet i kampen, og i kampens hede siger man jo ikke altid de pæneste ting - og pludselig står der så en af modstanderne og hjælper og tilbyder mig vand, siger han, og tilføjer:

- Jeg sagde ”tak”, da jeg vraltede tilbage til vores egen sidelinje, og det er først her bagefter, at jeg rigtig har tænkt over, hvor vildt imponerende og rigtig flot det var af dem. Jeg tror, at den her episode vil komme til at betyde rigtig, rigtig meget for mig som fodboldtræner fremover, og jeg glemmer det aldrig, siger Peter Lund, som udover at være spiller, også er U12 Drenge B-træner i sin fritid.

Frikender spillerne

Tidligere på foråret udsendte DBU Jylland et spørgeskema med fokus på sidelinjeadfærden, hvor man blandt andet skulle vurdere, hvem der har et ansvar for, om en breddekamp bliver en god oplevelse. Her var Peter Lund ikke i tvivl: Det er trænere, forældre og ledere, som bærer det største ansvar, mens han frikender aktørerne indenfor kridtstregerne.

- Jeg tror helt klart, at kampene eskalerer pga. omgivelserne, for i min optik kommer spillerne kommer altid for at spille fodbold. De brokker sig først, når der er nogle andre, som påvirker dem til det, vurderer han.

Og den unge spiller og træner, er ikke typen, som har lyst til at lade stå til, hvis der er nogen som går over stregen. Det har han allerede bevist i en kamp i efteråret.

- Det var i forbindelse med en ophedet kamp, hvor jeg sagde til mit holds forældre, at de ikke skulle lade sig rive med og råbe af dommeren. Det vil jeg altid gøre overfor mit eget holds forældre men ikke, hvis det er det andet holds forældre. Her vil jeg mene, at det er op til det pågældende holds ledere, at gribe ind, siger han.

Læs mere om DBU Jyllands respekt-kampagne

Du kan se tallene - og læse meget fra og om DBU Jyllands respekt-kampagne her.


Log ind