Nu må man bruge to målmænd i DBU Jyllands turnering

Efter en efterårssæson med for mange store nederlag har DBU Jylland netop åbnet op for, at man må spille med to målmænd i forårets kampe.



Fremover behøver de jyske målmænd ikke at juble alene. Foto: Fodboldbilleder.dk
8-0, 9-1, 12-1.

I forårssæsonen skete det lidt for ofte, at et hold løb ind i en ordentlig lussing på fodboldbanen. Når det forekommer, er det hverken sjovt for det vindende eller tabende hold.

Derfor har DBU Jylland taget en ny, drastisk forholdsregel, som skal forebygge de store nederlag, som er ganske ødelæggende for fodbolden.

Med øjeblikkelig virkning er det således blevet tilladt at spille med to målmænd i alle DBU Jyllands kampe. Valget skal dog forelægges modstanderen senest et kvarter inden kampstart ligesom det har den konsekvens, at det pågældende hold kun må benytte ni markspillere i den pågældende kamp.

Mange skader i testperioden

Lederen af DBU Jylland Turneringer, Ole Frandsen, er glad for, at det lykkedes at komme igennem med regelændringen, som han mener, vil skabe mange flere tætte og intense kampe.

- Det siger sig selv, at når der er to målmænd, hvor der før var én, så vil det alt andet lige være sværere for modspillerne at få bolden ind bag stregen. Derfor vil de hold, som på forhånd forudser, at de vil komme under massivt pres, få meget lettere ved at ’parkere bussen’, og dermed holde spændingen meget længere hen i kampene. Til glæde for holdene og for tilskuerne, siger han.

Det har dog været nødvendigt at lægge særlige retningslinjer på den nye taktiske mulighed. Simpelthen for at beskytte spillerne. 

- I testfasen af den nye regel fandt vi ud af, at de to målmænd ofte kastede sig efter de samme bolde. Det gav en del buler og blå mærker, og det kan vi som organisation simpelthen ikke leve med. Derfor er det blevet påbudt, at begge målmænd skal bære hjelme, som vi f.eks. kender det fra Peter Cech fra Chelsea FC, lyder det fra Ole Frandsen.

Kontaktet af Chelsea-stab

Hos Ole Frandsen og resten af DBU Jylland Turneringer, har man modtaget meget positiv respons på den nye taktiske mulighed. Ikke mindst hos den jyske trænerstab. Men også fra en anden – og noget uventet kant.

- En tirsdag i starten af marts tog jeg telefonen, og manden i den anden ende af røret var en højtstående sportslig leder hos Chelsea FC. Han var interesseret i at høre mere om reglen, hvilket jo er naturligt nok. Både fordi klubben råder over to af verdens bedste målmænd i Thibaut Courtois og Peter Cech, men også fordi klubbens træner, José Mourinho, om nogen ved, hvordan man parkerer bussen, siger Ole Frandsen.

- Og som han sagde med et glimt i øjet, så var det jo ret smart, hvis han fik lov at stille med to målmænd i Premier League, for de kunne jo nøjes med at investere i en enkelt hjelm, siger han.

Tvillinger blåstempler regel

I fodboldklubben Vitk IF er reglen blevet taget godt imod. På klubbens Serie 5-hold har man således slået to fluer med ét smæk: Nederlagene er blevet minimeret og klubbens to dygtige målmænd - de enæggede tvillinger, Rans og Lirpa på 19 år, med filippinsk oprindelse - får begge fuld spilletid.

- Det er vildt fedt at skulle holde buret rent sammen med sin bror, og jeg synes, at vi supplerer hinanden perfekt og har hver vores forcer, lyder det fra Lirpa, som ikke mener, man skal lade sig afskrække på grund af 
udgifter til hjelme.

- Nu er Peter Cechs hjem jo speciallavet, så vi måtte finde alternative løsninger. Derfor spillere Rans med en byggeplads-hjelm, som man bl.a. kender fra "Byggemand Bob", mens jeg i stedet bruger en pilothjem, som jeg fandt billigt på et militært overskudslager. Den er fed, fordi de medfølgende briller samtidigt beskytter øjnene i nærkampene, fortæller den ene halvdel af Vitk IF’s målmandsduo, som har et godt råd til de klubber, som ønsker at gøre brug af den nye taktiske mulighed.

- Hvis man overvejer at gøre brug af reglen, er det vigtigt, at man også lige husker at investere i et par ekstra målmandshandsker. I starten havde vi kun ét par, så vil måtte deles om den ene, hvilket betød, at Rans venstre hånd var i den samme handske, hvor jeg havde min højre hånd. Det var noget bøvl, lyder konklusionen.

Læs også

Ni tegn på at det bliver en møgkamp

Log ind