Guide: Sådan bliver du god på låget

Hvordan bliver man god i hovedspillet? Vi har spurgt tidligere landsholdsspiller Martin Laursen, som blandt andet har formået at få 202 centimeter høje tjekke Jan Koller til at blive den lille i hovedstødsduellerne.



Martin Laursen vandt ofte sine hovedstødsdueller, da han var aktiv fodboldspiller. Bl.a. fordi han syntes, det var sjovt, at sætte hovedet på bolden. Foto: Fodboldbilleder.dk
I alle fodboldkampe forekommer der en god portion høje bolde – ikke mindst, når banerne bærer præg af en lang vinterperiode, og ikke indbyder til poleret pasningsspil.

Derfor er det heller ikke helt uden betydning at være i stand til at nå højeste i de mange hovedstødsdueller, som opstår i løbet af de 90 minutter.

Vi spurgt tidligere landsholds-, AC Milan- og Aston Villaspiller, Martin Laursen, hvordan man kan blive bedre ’på låget’.

- Du skal have lyst til at sætte hovedet på bolden

Martin Laursen var som forsvarsspiller dygtig til at komme øverst i duellerne, og for ham er der én ting, som er særligt vigtigt, når man skal vinde hovedstødsduellerne.

- Først og fremmest skal du have lyst til at sætte hovedet på bolden. Det er altafgørende, at det ikke er noget, som du frygter. Da jeg spillede, elskede jeg, når et langt udspark landede i nærheden af mig – jeg syntes, at det var sjovt at være i en hovedstødsduel. Men der er rigtig mange, som hader det, og det er ofte den største hurdle, siger han og understreger, at der også er andre faktorer, som spiller ind.

- Du skal naturligvis også kunne time dit opspring, så du rammer bolden med hovedet, når du er på dit højeste. Og så skal du være stærk i kroppen, da det gør, at du ikke bliver så let skubbet væk. Det kan man f.eks. blive ved at træne en del core-øvelser, lyder det fra den tidligere forsvarsgeneral, som mener, man kan gribe hovedstødsduellerne an på to måder.

- Man kan enten vælge at satse på at vinde duellerne på sin fysik eller også kan man tage et tilløb og så springe op i duellerne. Jeg foretrak selv sidstnævnte, fortæller Martin Laursen, som efter sin aktive karriere er gået trænervejen, og er bl.a. er indehaver af en DBU A-licens.

Spænd nakkemusklerne

Hvis du lykkes med at nå højest i en hovedstødsduel, så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du udfører dit hovedstød. Oftest har det en betydning, hvor du er på banen.

- Hvis du skal have bolden ud af forsvarszonen, så skal du have kraft på dit hovedstød og må lave noget forspænding i kroppen. Derimod er det oftest nok at spænde nakkemusklerne og styre bolden i den rigtige retning, hvis det et hovedstød mod mål, du udfører, siger Martin Laursen, som mener, at det giver god mening at træne hovedstød.

- Man kan sagtens træne sig bedre med hovedet. Blandt andet kan man blive bedre til at lave sit opspring, få bedre springstyrke og så videre. Der er dog heller ikke nogen tvivl om, at det er meget lettere at arbejde med en spiller, som ikke har noget imod at sætte hovedet på bolden. Forbedringsgraden er meget større, hvis du ikke mangler modet, men måske halter lidt på de øvrige parametre, siger han.


Log ind