Lektor: Lokalopgør er dobbelt op på følelser

Lokalopgør lever i bedste velgående de jyske fodboldrækker. Men hvorfor det er ekstra vigtigt at vinde over naboholdet?



Der er lidt ekstra på spil, når man møder et hold fra nabobyen. Foto: Fodboldbilleder.dk
I Anders And går bølgerne højt, når Andeby spiller fodbold mod Gåserød, men også uden for tegneserieuniverset, er der lidt ekstra tænding på, når to nabobyer mødes på fodboldbanen.

Det vil en lang række hold i DBU Jylland rækker opleve i den kommende weekend, hvor DBU Jyllands turneringsafdeling har smedet en lang række lokalrivaler sammen.

 - Fodbold taler i forvejen til følelserne, og når man så kobler fletter en stedsbetinget identitet på, så forstærker de to ting hinanden helt vildt, fortæller Anja Jørgensen, som er lektor i sociologi på Aalborg Universitet, og blandt andet forsker i lokalt fællesskab og stedstilknytning.

Lokal rivalisering er en ramme om fodboldkampen

Ifølge Anja Jørgensen kan der være forskellige årsager til rivaliseringen med en naboklub. Der kan således ligge både geografiske, sportslige eller sågar politiske bevæggrunde bag.

- I et opgør hvor f.eks. Skjern møder Tarm er der klare referencer til andet end bare det sportslige. Her er der en overordnet politisk og lokalhistorisk ramme om kampen, som betyder, at der står endnu mere på spil, siger Anja Jørgensen.

- Andre steder er der tale om en mere rendyrket sportslig rivalisering, som så kan ende med at bidrage til den generelle rivalisering byerne imellem, forklarer hun.

Urbanisering truer lokalopgør

Det demografiske billede i Danmark går i retning af, at flere og flere rykker landsby-teltpælene op og slår sig ned i de større byer – og det kan være en trussel mod lokalopgørene, vurderer Anja Jørgensen.

- I de store byer er der ikke nær den samme rivalisering mellem klubberne – f.eks. på tværs af bydele. Her er det også mere legitimt, at man skifter til en anden klub, hvilket i sig selv vil udvande en eventuel rivalisering.

- Og selv om der naturligvis vil være en vis klubloyalitet, så vil denne kunne blive brudt lettere end andre steder, lyder det fra lektoren, inden hun understreger, at det også er svært at sige noget om, hvor rivaliseringen er størst.

- Der er jo stor forskel på f.eks. Djursland og Thy, og mens man nogle steder vil bevare de lokale, stærke bånd, så vil der andre steder ske en stor fraflytning, som kun politisk indblanding kan stoppe, og som kan være hård kost for de lokale fodboldklubber, siger hun og kommer med godt nyt til alle dem, som holder af at se eller medvirke i et godt lokalopgør.

- Vi har lavet en undersøgelse som viser, at det her med lokal engagement og lokal tilknytning er langt fra noget som er ude. Tvært imod – jo mere mobile vi bliver, f.eks. når vi pendler til og fra arbejde, des mere har vi brug for en lokal tilknytning.

Se også

Tema i magasinet Jysk Fodbold om lokalopgør. 


Log ind