Muligt forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner

EU-kommissionen har stillet forslag om at begrænse mikroplast i naturen, og det kan muligvis betyde et forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner. 

Hb190227egtvedkunstbane059 Et potentielt forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner vil have store konsekvenser for breddefodbolden. Foto: Henrik Bjerregrav

Af: Mads D. Larsen, DBU Jylland Kommunikation // oktober 2022

Et forslag fra EU-kommissionen om at begrænse mikroplast i naturen kan muligvis resultere i et totalforbud mod brugen af gummigranulat på kunstgræsbaner.

Hvis forslaget bliver stemt igennem, eksempelvis om nogle år, vil det kunne få meget store konsekvenser for breddefodbolden, f.eks. i form af ekstraregninger og krav om omlægning af eksisterende kunstgræsbaner. Tal fra UEFA viser, at regningen for at omlægge omtrent 30.000 baner løber op i omegnen af 60 mia. kroner, mens beløbet for de danske klubber og kommuner vil være op mod 675 mio. kroner over seks år. I Danmark er der ca. 380 kunstgræsbaner, hvoraf lidt over 300 er anlagt med gummigranulat.

Forslaget skal nu forhandles mellem EU’s medlemslande.

Vi er meget optaget af udviklingen af alternative infill materialer med samme eller bedre spilegenskaber end gummigranulatet. Derfor er vi nu i dialog med relevante parter og håber på, at der kommer en god løsning på udfordringen snarest muligt. Bjarne Christensen, formand for DBU’s bæredygtighedsudvalg

Udmeldingen efterlader alle i fodbolden med en lang række ubesvarede spørgsmål. Det er f.eks. endnu uvist, hvordan en eventuel udfasningsperiode kommer til at se ud, såfremt forslaget vedtages. Dertil kommer, at langt størstedelen af kunstgræsbanerne i Jylland f.eks. er ejet af fodboldklubberne selv, hvorved et kommende forbud vil ramme disse fodboldklubber hårdt alt efter indkøringsperioden for lovforslaget. Endvidere må det formodes, at en del klubber/kommuner enten er i gang med at planlægge etablering af kunstgræsbaner med gummigranulat, eller skal til det. Disse klubber kan komme i en økonomisk klemme, alt efter hvordan udfasningsperioden af gummigranulat kommer til at se ud.

Håbet er, at vi snarest bliver klogere på forslaget og dets helt konkrete konsekvenser.

Hb190227egtvedkunstbane015 (1) I Danmark er der ca. 380 kunstgræsbaner. Lidt flere end 300 af dem er anlagt med gummigranulat. Foto: Henrik Bjerregrav


Bjarne Christensen, der er formand for DBU’s bæredygtighedsudvalg, udtaler:

- Fodbold er sundt og skal være det for både børn og voksne. Derfor er vi også opmærksom på debatten. I dansk fodbold arbejder vi altid for at sikre de bedste forhold for alle vores klubber og medlemmer, men et forslag som dette vil risikere at ramme os meget hårdt, siger Bjarne Christensen og fortsætter:

- Vi hilser naturligvis innovation og udvikling velkommen, og vi tænker også på klima og miljø, men som udendørssport er vi afhængige af gode baneforhold i vinterhalvåret. Det løses i dag bedst af de velkendte kunstgræsbaner med gummigranulat. Naturligvis under hensyntagen til at granulatet bliver inde på banerne. Vi er meget optaget af udviklingen af alternative infill materialer med samme eller bedre spilegenskaber end gummigranulatet. Derfor er vi nu i dialog med relevante parter og håber på, at der kommer en god løsning på udfordringen snarest muligt.

SPØRGSMÅL OM KUNSTGRÆS OG GUMMIGRANULAT?
Hvis du har spørgsmål til kunstgræs, er du velkommen til at kontakte: 

Jacob Ebsen Madsen Web
Jacob Ebsen Madsen
Chef for Kommune & Samfund 89399964

 

FIND EN KUNSTGRÆSBANE
Brug søgefeltet til at finde kunstgræs- og multibaner i Danmark.