FC Demens giver positive træningsoplevelser og fællesskab

Motion og træning har dokumenteret gavnlig effekt på både fysiske, mentale og sociale færdigheder hos mennesker med demens, og det anses derfor som en betydningsfuld forebyggende indsats. FC Demens tilbyder mennesker med demenslignende symptomer eller demens i tidligt stadie et meningsfuldt fællesskab, som modvirker ensomhed og styrker deltagernes livskvalitet og identitetsfølelse.

MG 5755 Copy Foto: Roar Paaske

Af: Ina Tofterup og Marie Lauridsen, DBU Jylland Kommunikation // oktober 2022

FC Demens er motionsfodbold, der giver positive træningsoplevelser og et inkluderende træningsmiljø, som giver det enkelte menneske med demenslignende symptomer eller demens i tidligt stadie lyst til at spille.

Målgruppen på FC Demens er bred set i forhold til hvilken demenssygdom, den enkelte person er ramt af, i forhold til alder og til køn. Konceptet er udviklet til alle, fra nybegyndere til garvede boldkunstnere på grønsværen.

Når kommunerne tilføjer motionsfodbold til paletten af forebyggende og rehabiliterende tilbud, får de et effektivt redskab til at lykkes med at få dem, som måske ikke tiltrækkes af motionscentre, fysioterapi eller lignende, i gang med bevægelse, også af den blivende slags. 

Læs mere om FC Demens her

Læs hvad deltagerne siger om FC Demens nedenfor.

Jeg kan godt træne alt muligt på maskiner, men fodbold er bare så meget sjovere, når man gerne vil bremse sygdommen lidt. Pia, fodboldspiller på FC Demens-hold
MG 5751 Copy Foto: Roar Paaske
Jeg er jo blevet venner med mine holdkammerater, for jeg kan godt lide fællesskabet på holdet. Jens, fodboldspiller på FC Demens-hold
Han oplever, at det er dejligt at være sammen og komme ud, hvilket også er meget positivt for mig som pårørende. Mette, pårørende til FC Demens-fodboldspiller

FC Demens kan udskyde udviklingen af demenssygdom

FC Demens er et initiativ, som giver mennesker med demens et nyt og meningsgivende fællesskab, som modvirker ensomhed og styrker personens livskvalitet og identitetsfølelse, der ellers kan være truet af sygdommens progression.

Fodboldtræning og holdspillet kan derfor bidrage til at genskabe minder og følelser og udskyde udviklingen af demens-sygdommen.

Dermed er træningen og samværet på fodboldbanen med til at styrke livskvalitet og sundhed for de kommende fodboldspillere i FC Demens.


VIL DU HØRE MERE OM MULIGHEDERNE MED FC DEMENS?
Hvis du har spørgsmål eller er nysgerrig på FC Demens, er du velkommen til at kontakte:

Anders Østergaard Til Web
Projektkoordinator for særlige indsatser Anders Østergaard