Ove Pedersens favoritøvelse

Ove Ps velse 1.jpg
Ove ps velse 2.jpg

Øvelsen:

 Øvelsen er faktisk det modsatte af en possession-øvelse. Der spilles på cirka 2/3 dele af  en 11-mandsbane(evt. fra felt til felt). Der spilles otte mod otte plus målmænd.

 Eneste specielle regel er, at du skal sprinte 15-20 meter til en ny position, lige så snart du  har afleveret bolden. Det er vigtigt, at løbet kommer meget hurtigt efter afleveringen. Gør    du ikke det, skal modstanderen have bolden. Udover det spilles der normal fodbold – altså  med fri berøring.

 Jeg gør altid meget ud af at fortælle spillerne, at det med den her øvelse handler om at  score flest mål. Modstanderne vil helt sikkert score, så det handler om score flere mål end  modstanderne. Det bliver snarere 8-7 end 1-0. Det skyldtes, at alle spillerne – også midterforsvarerne – skal løbe væk fra sin position efter de har afleveret. Og det skaber  naturligvis huller i defensiven.

 I eksempel 2 er der vist, hvordan løbemønstre kunne se ud. Det er ikke afgørende, hvor  spillerne løber hen efter de har afleveret. Det altafgørende er, at de foretager løbet – og i  sprint.

 Fokuspunkter:

 Der fokuseres naturligvis på løb uden bold, herunder hastighed og timing. Det handler om  at skabe plads. Når spillerne har løb efter aflevering på rygmarven, så kan man begynde at  kigge på at se på, hvor fx angriberne skal løbe hen, når de har afleveret. Og der fokuseres  på om spillerne bruger løbemønstrene i kampene.
Eksempel på løbebaner

Hvorfor favorit:

Jeg har ikke altid været privilegeret med de bedste spillere, men øvelsen her gør spillerne gode. Hvis du fx har en rigtig god angriber, som modstanderholdet kender og vil dæmme op for. Så skaber du - med de mange løb fra øvelsen – plads til alle spillerne, inklusiv den gode angriber. Det er nemlig umuligt at dække op for løb. Spillet bliver på vores præmisser på grund af øvelsens indlæring.

Fordele:

Det er en meget angrebsivrig øvelse. Nærmest angrebshidsig. Når de her løb uden bold kommer ind på rygmarven hos spillerne, så medfører det flere gennembrud. Og jo flere forsøg du har på gennembrud, jo flere gange vil det lykkes. Desuden sker der mere i spillet. Og publikum vil se aktioner, så øvelsen er med til at gøre spillet mere seværdigt.

Ulemper:

Man kan ikke træne flere ting på en gang. Så spillet fokuserer på det offensive på bekostning af det defensive. Man ”sælger” ofte forsvarsspillerne, når de er tvunget til at forlade deres indlærte pladser. Spillet skal ses som en øvelse for det offensive spil.

Niveau og alder:

Jeg mener ikke, det er en elitær øvelse. Jeg har trænet drenge i 10-12 års-alderen, hvor vi med succes har brugt øvelsen. Desuden har jeg gjort det samme med et Jyllandsserie-hold. Så den kan nærmest bruges til alle spillere i alle aldre.