Viggo Jensens favoritøvelse

Viggo Jensen
Viggos Øvelse (1)

Beskrivelse af øvelsen:
Man spiller på en bane, der er cirka 25 meter i længden og 20 meter i bredden. Der skal være to mål (11-mands) og en målmand i hvert mål. Man inddeler spillerne i to hold, og der skal helst være seks-ti spillere på hvert hold.

Man spiller 1:1 (evt. 2:2 hver anden gang, så de samme spillere ikke møder hinanden) på skift i intervaller i 20 sekunder ad gangen. Øvelsen varer samlet 12-15 minutter.

Det er en duel-øvelse, hvor det naturligvis handler om at score i modstanderens mål. Vi spiller med offside, så det er vigtigt at markere midten af banen. Spillerne må gerne aflevere bolden tilbage til sin målmand, men han/hun har kun én berøring til at aflevere tilbage. Ved scoring beholder man boldbesiddelse. Der skal bruges tidtager og dommer.

De andre på holdet står klar til at komme på banen, og desuden server de bolden til spillerne på banen, når der er scoret, eller bolden er røget ud af banen. De øvrige spillere venter på at komme i kamp bag egen mållinje. Så bortset fra, når man starter øvelsen med bolden retvendt, vil man altid få bolden bagfra.

Det hold, hvis spiller har bolden, når de 20 sekunder er gået, starter med bolden nede fra eget mål.

Fokuspunkter:
- Masser af afslutninger. Spillere elsker at lave mål, og det har de rig mulighed for med denne øvelse.
- Høj intensitet. Spillerne skal yde maksimalt i de 20 sekunder, de er i vælten. Der er i høj grad et fysisk aspekt i øvelsen.
- Driblinger. Der kommer mange udfordringer i øvelsen, og spillerne skal forsøge at drible og finte sin modspiller, så de kan blive retvendt mod mål og dermed få en kvalificeret afslutning.
- Forhindre scoring. Forsvarsspillerne lærer at forsvare korrekt, blandt andet ved at blive stående på benene, og desuden skal de presse aggressivt på boldholderen.
- Bedre forståelse med målmænd. Målmændene lærer at tænke hurtigt (da de kun har én berøring) og kommunikere med deres forsvarsspillere.

Hvorfor favorit:
Spillerne bliver gennem øvelsen tvunget til at tage de direkte dueller. I andre spil kan de godt gemme sig fra de dueller. Der er altid et højt tempo på øvelsen. Det er en vigtig dimension i fodbold at være skarp i 1:1 situationer – og det fremtvinger øvelsen.

Fordele:
Der er mange aspekter i øvelsen. Der er fysik, sprint og koordinering. Den foregår i det højeste tempo, som spillerne formår.

Ulemper:
Under øvelsen er der en høj skadesrisiko, da den er meget fysisk krævende. Man skal være lidt varsom, og spillerne må ikke være for trætte, når de skal træne den her øvelse. Desuden kræver øvelsen en vis disciplin i spillertruppen, da de mange nærkampe ellers godt kan udvikle sig lidt for intenst.

Niveau og alder:
Øvelsen kan bruges af alle fra Serie 5 og til Champions League-deltagerne. Og med hensyn til alderen, så kan de vel bruges fra man er seks år og ellers opefter. Kort sagt: Alle kan bruge den.