Peter Bondes Favoritøvelse

Peterbonde Øvelse
Peter Bonde (1)

Beskrivelse af øvelsen:
Det røde hold er Danmark, mens det blå hold stiller taktisk op som modstanderen. Denne taktiske øvelse bliver brugt dagen før en kamp af landsholdet.

Øvelsen spilles på en kvadratisk bane på cirka 60 gange 60 meter(hele banens bredde og cirka fem meter uden for hvert felt). Der stilles op som i en almindelig fodboldkamp med to gange elleve spillere, og der spilles med normale fodboldregler.

De to målmænd dækker hver sin baglinje, hvor de har en væsentlig brik i spillet.

Der er ingen mål med i øvelsen, men der scores point ved at spille keeperen i modsatte ende, og han afleverer første gang til tredje mand. Efter scoring starter man fra egen keeper igen. Det skal pointeres, at målmændene har hele mållinjen at bevæge sig på.

Spilletid med stop undervejs, gerne med spillerinput, 10-15 minutter.

Fokuspunkter:

  • Positionering: Først og fremmest er det en øvelse, der træner spillerne i deres position. Og deres færdighed mellem spillerne ved siden af sig.
  • Sideskift: Det er vigtigt med bredden i vores spil, så sideskift er et vigtigt parameter. Vi vil gerne bygge spillet op i den ene side og så angribe i modsatte side. Spillerne skal øve at træffe de rigtige taktiske beslutninger.
  • Modstanderens taktik: Vi kender jo vores modstandere, så øvelsen er god til at forberede spillerne på præcis den opgave, der venter dagen efter.
  • Målmændenes færdigheder med fødderne: Målmændene får god træning i at bruge fødderne og tænke på deres beslutninger, da det kun er scoring på tredjemand, der tæller.

Hvorfor favoritøvelse:
Der er en tendens i trænerkredse til at træne på så små områder som muligt og med højt tempo. Øvelsen her beregnet til at være dagen inden en kamp, så det er de taktiske elementer, der er i højsædet – og ikke så meget tempo og intensitet.

Fordele:
Holdet får en god fornemmelse af hinanden op til kampen. Det giver tryghed.

Ulemper:
Det ene hold (blå hold) skal agere modstandere og forsøge at spille som dem. Blå 11’er skal fx prøve at spille som Cristiano Ronaldo, hvis modstanderen er Portugal. Det er mindre sjovt for det blå hold. De er med i teamets tjeneste.

Niveau og alder:
Det er et spil for top-eliten, primært senior. Det er et taktisk spil, som først giver mening at benytte, når niveauet er så højt, at taktikken er en vigtig del af træning og kamp.