Nicolai Waels favoritøvelse

NW Øvelse Til Www
Wael

Øvelsen:
Bruges til at vænne spillerne til altid at løbe fremad i presset.

- Aggressivt pres med seks mod seks uden målmand.
- Spillerne kan ikke score på første berøring fra egen banehalvdel.
- Der spilles med offside og på 11-mandsmål. Det kan spilles på større områder og helt op til en hel 11-mands bane. 
- Der spilles i intervaller, fx tre minutter.

Fokuspunkter:
Fokus i spillet lægges på det første pres, idet boldholderen skal være så meget under pres at denne ikke uden videre kan lægge bolden ned i målet. Presspilleren skal desuden også holde fokus på ikke at ”buse” i presset, så han ikke bliver snydt, og holdet dermed mister organisationen.

Spilleren nærmest boldholderen skal være bevidst om prioriteterne i førstepresset:
- Kom hurtigt på presafstand, så boldholderen ikke ugeneret kan spille fremad.
- Find balance så boldholderen ikke kan foretage en dribling.

De omkringliggende spillere skal være meget opmærksomme på prioriteterne i andetpresset:
- Søg modspillerne i nærheden af boldholderen, så duellen forberedes, inden bolden spilles.
- Søge rummene som modstanderholdet kan spille i, så bolden kan brydes.

Spillet er vigtigt for Vejle Boldklub Kolding, idet vi har valgt at gennemføre en meget aggressiv spillestil. Det stiller store krav til spillernes kapacitet, men også til spillernes individuelle færdigheder i presset. Dette trænes naturligvis i formelle øvelser (en mod en - to mod to - eller fire mod fire), men for at give spillerne fornemmelsen for færdigheden i det store spil - og de afstande, der skal tilbagelægges i forbindelse med kampsituationer, bruges dette spil.

Hvorfor favorit:
Øvelsen falder i meget god tråd med vores vision om at ændre vores spillestil. Vi vil ikke være så påpasselige i vores spil mere. Den er god til at få vænnet spillerne til at komme frem i presset, så vi kan gennemføre en mere aggressiv spillestil. 

Fordele:
Det bliver hurtigt klart for spillerne, at de alle skal være med i presset. Øvelsen tvinger jo spillerne frem i presset. Og så er det en ret privilegeret øvelse for træneren, som nemt og hurtigt kan se, hvor kæden knækker. Desuden er det jo en ret simpel øvelse, som kan varieres meget med størrelse og antal spillere.

Ulemper:
Som deløvelse opfylder den, hvad den skal. Øvelsen har udelukkende fokus på presspil. Når man kun spiller seks mod seks, så forsvinder der lidt af det taktiske element. Der er ikke så meget fokus på selve positionsspillet, og så er øvelsen meget hektisk.

Niveau og alder:
Rent faktisk appellerer den rimelig bredt. Det er jo ingen videnskab - det handler jo bare om at løbe frem. Vores U-17 spillere bruger også øvelsen, og U-15 ville også sagtens kunne. Men det er svært lige at sige, hvor den deler med, hvem der kan, og hvem der ikke kan få noget ud af øvelsen.