Keld Bordinggaards favoritøvelse

Keld Bordinggaard
Barcelona Øvelse Til JF

Beskrivelse af øvelsen:
Rødt hold skal sammen med de tre gule jokere bygge spillet op og forsøge at fastholde bolden. De fire blå må kun arbejde i én halvcirkel – to af de blå i den ene halvcirkel, de to andre i den anden halvcirkel.

Reelt giver det fire mod to i hver halvcirkel, da jokeren i midten spiller med på begge halvdele.

Området kunne som her være midtercirklen, men bør være så stort, at det boldbesiddende hold lige netop kan fastholde bolden i længere sekvenser. Hvis området bliver for småt, og spillerne konstant skal skifte position, så mister øvelsen sin værdi.

Når rød + gul mister bolden, så skifter de fire blå position med de røde, så det bliver de røde, der skal erobre bolden. Spillerne skal have faste positioner både som boldflytter og bolderobrer, så skiftende foregår hurtigere. Altså for at tage udgangspunkt i illustrationen, så bytter to og tre plads hver gang. Det samme gør 10 og 11, osv.

Der er max to berøringer. Og det er vigtigt, at spillerne skifter position og rolle.

Fokuspunkter:
Respektér din position 

Vi kan ikke spille et hurtigt og sikkert pasningsspil, hvis ikke vi ved, hvor vi har hinanden.

Respektér afstande 
Små afstande skaber små rum, og risikoen for boldtab stiger.

Skab vinkler og trekanter 
Spillerne kan hjælpe boldholderen, hvis ikke de står på linje med medspilleren foran dem. Små, gode og afstemte forflytninger skaber trekanter og giver boldholderen flere afleveringsmuligheder.

Find ”ryggen” på modstanderen 
Hvis du placerer dig foran en modspiller, kan han let se både dig og bolden. Det gør hans forsvarsarbejde meget lettere. Hvis du derimod placerer dig uden for hans synsvinkel, bliver hans forsvarsarbejde mere kompliceret. Og han vil ikke så let kunne presse din førsteberøring.

Spil forbi nærmeste modspiller
Længere afleveringer gennem presset er gode afleveringer og fjerner presset fra bolden.

Orientering og kommunikation 
Orientér dig inden boldmodtagelse. Især gul (6) har en krævende rolle og skal have besked, hvis han kan vende med bolden.

Læringsmål:
Spillerne skal udvikle en forståelse af de vigtige principper for et hurtigt og sikkert pasningsspil. Dialog med spillerne og brug af åbne spørgsmål er vigtige elementer, hvis spillerne skal udvikle en ægte forståelse og kunne coache hinanden.

Fordele: 
Øvelsen optimerer spillernes evne til at fastholde bolden, og så den er god for de centrale midtbanespillere, der lærer at spille med en modstander i ryggen hele tiden.

Ulemper: 
Ja, det er jo nok, at den kræver at spillerne har et vist niveau. De skal kunne spille med løftet hoved og orientere sig hurtigt, for at det vil være hensigtsmæssigt at lave den her øvelse.

Alder: 
I Barcelona træner ned til de 10-årige med den her øvelse, og så fortsætter den ellers helt op til klubbens førstehold. Men det er klart en øvelse, hvor det kræver, at man har de basale tekniske færdigheder i orden med gode førsteberøringer og pasninger. Så jeg kan ikke sætte en alder på, men spillerne skal have et vist teknisk niveau for at få gavn af øvelsen.