Kasper Hjulmands favoritøvelse

Kasper Hjulmand
FCN Possession

Beskrivelse af øvelsen:
Syv mod syv + fire. Positionsspecifikt (keeper # 1, bagkæde # 2,3,4,5 – midtbane # 6,8,10 og angribere # 7, 9, 11). Spillerne på kanten (de blå på billedet) har bolden, mens dem i midten jagter bolden. Ved erobring byttes der i en glidende overgang. De to 10’ere holder deres position i midten for at sikre at midtbanetrekanten hele tiden er intakt.

Banestørrelsen skal vurderes alt efter niveau. Jo hurtigere og teknisk/ taktiske dygtige spillere, desto mindre bane. Superligaholdet i FC Nordsjælland spiller med en bredde på 25 - 32 meter og længden 40-46 meter.

Spillet er et boldbesiddelsesspil, hvor der er omstilling mellem blåt og rødt hold – de grønne er jokere og er altid på bolden. Der er tydelig tegning på holdet med de positioner, vi har i vores 4:3:3 opstilling, med tre spillere, som arbejder sammen i midten. Spillet kan spilles med to eller frie berøringer.

Fokuspunkter:
Ro i opbygningsspillet under pres
Læg pres med bolden og spil vinklede bolde. Turde stå med bolden som midtstopper i enden, hvis der ikke er pres på og gå op mod modstanderne, før man spiller den vinklede bold. Under pres skal der spilles hurtigt.

Offensive vendinger.
Masser af muligheder på små områder at vende op i banen, specielt på midterpositionen (blå #5 og #8) og i midtzonen. Der SKAL vendes, når der er den mindste mulighed. Træner evnen til at vende spillet fremad i stedet for at spille tilbage i støtte. Orienteringsevnen hos den enkelte og kommunikationen hos medspillere er vigtig.

Midtbanetrekantens arbejde
Trekantformen spillerne imellem. Dybde hos mindst én spiller. Offensive vendinger og støtteløb for at vende spillet.

Små “flicks” med inder- og yderside.
Når vi møder hold som lægger et højt og hårdt pres, er det vigtigt at komme “rundt om hjørnet” som vi kalder det.

Respekt for positionerne – ellers lukkes mulighederne
Hvis bare én spiller ikke tager de rigtige positioner er spillet svært at holde i gang. Forståelsen af bredde/ dybde, vinkler og linjer kommer i spil.

Spil igennem linjer
Vigtigt at kunne spille igennem linjer når de tre spillere i midtzonen skal spilles ind – altså evnen til at spille forbi med og modspillere til en fri mand. En meget vigtig evne når man gerne vil bygge spillet op bagfra – at kunne lave gode vinklede fremspil igennem linjerne.

Presteknik
De fire spillere i midten lærer at arbejde sammen. Vigtigt at de samarbejder om at skabe erobringsmuligheder. Lokke til pasninger – læse og bryde. Hurtige aktioner på fødderne. Rytmeskifte i presset.

Omstillinger
Begge veje. Mistet bold – hurtigt genpres. Vundet bold – skab plads, spil hurtigt og spil den hurtigt og sikkert væk fra erobringsområdet.

Hvorfor favorit:
Den opfylder store dele af de taktiske elementer, vi har i vores spillestil. Den indeholder mange faser. Der kommer noget rytme i spillet, og så er den meget positionsspecifik. Altså, alle spillere kan bruge øvelsen til at træne i sin specifikke position på en gang.

Fordele:
Det er netop, at den er meget positionsspecifik. Det er en positionsøvelse, hvor man kan overføre ens holdtaktisk overvejelser i træningen. Vi spiller fx med en markant trekant på midten, hvor de kan træne sammen i den her øvelse.

Ulemper:
Den manglende retning i spillet. Der er ingen mål, da øvelsen foregår i en firkant. Hvis man skal lægge et pres i øvelsen, så har man ikke et mål at lægge presset ud fra. Når spillet vender, er spillerne pludselig placeret på modsatte position – eks. 7’eren (højre wing) på 5’er positionen (venstre back).

Niveau og alder:
Jeg træner somme tider min 13-årige søns hold, og de kan godt lave øvelsen. Den kan reguleres i størrelsen, så den passer til et hvilket som helst 11-mandshold. Jo mindre du laver banen, jo højere et niveau skal spillerne have.