Jonas Dal præsenterer: Vendespil i tre zoner

Jonas Dal (Mphoto) Foto: Mphoto
04 2019 Min Favoritøvelse 5V5v5 Illustration: Marie Lauridsen

Jonas Dal nyder stor succes i FC Fredericia, hvor han har styret tropperne siden sommeren 2018. Han viser her sin yndlingsøvelse, der er fokus på både possession og et benhårdt pres.

Beskrivelse af øvelsen
Man spiller på en bane der er 30 X 45 meter. I længderetningen er den delt op i tre zoner på henholdsvis zone 1 på 20 meter, zone 2 på fem meter og zone 3 på 20 meter (se illustration).

Man spiller 5:5:5 eller 6:6:6, man spiller med fri berøring, og man må aflevere over hele banen – dog arbejder jeg altid med, at afleveringerne ikke må komme over knæhøjde.

De to boldbesiddende hold (blå og gul) skal opholde sig i hver sin store zone og i den midterste. Grøn skal forsøge at erobre bolden. Hvis fx en spiller fra blå hold mister bolden, skal hele blå hold ”i midten” og jagte, mens grønt hold, sammen med gult, skal forsøge at spille uden om blå hold.

Vi kører typisk øvelsen i syv-otte minutter, da spillerne får pauser ude i enderne. Hvis det samme hold er i midten i lang tid, så bliver det hårdt for dem.

Fokuspunkter
Når et hold har mistet bolden, så skal de lynhurtigt etablere et hårdt pres.

Hvis ikke det lykkes at erobre bolden hurtigt, så skal det boldjagende hold arbejde sammen om at presse som et hold.

For de boldbesiddende hold handler det om at spille ud af det første pres, hvor der tit er overbefolket i et lille område. De skal spille klogt, hurtigt og ud i de frie områder, meget gerne med en mellemstation i midterzonen.

Progression/variation
Vi spiller som regel med, at man ikke må spille direkte mellem de to store zoner, men bolden skal være på fødderne af en spiller i midterzonen først. Han skal så vende med bolden og spille den videre ned i den anden store zone. Han kan også vælge at lægge den af og spille den tilbage i området, den kom fra.

Jeg vil gerne belønne de spillere, der lægger et hårdt pres. Derfor spiller vi med, at hvis spillerne i det første hårde pres blokerer bolden ud, uden egentlig at erobre den, så bytter de plads med det hold, som lavede den fejlslagne aflevering. Det skal animere spillerne til at lave et stenhårdt pres, lige så snart de har mistet bolden.

Hvorfor favorit
Den er god til at indarbejde de ting, vi har fokus på; det er presspil og possessionspil.

Der er meget dynamik i den her øvelse, og den er uden stop, da skiftende ved boldtab er en del af øvelsen. Det lærer spillerne at spille og tænke hurtigt i meget små områder.

Vi vil gerne arbejde på at spille mere horisontalt i vores opbygning, altså fra side til side, og det kan vi indarbejde med den her øvelse. Den gør os skarpere i opbygningsspillet og mere sikre i vores possessionspil.

Niveau og alder
Vi skal nok op i en alder, hvor det er nogen, der har spillet i nogle år og som har forståelse for rum og tid. Så jeg vil sige, den fungerer fra omkring U15, før den bliver rigtig god. Seriehold kan også lave den.