Jesper Sørensen - Bilbao-øvelsen

05 Favoevelse Jespersoerensen
Jesper Sørensen 200713 (1)

Øvelsen:
Spillet foregår i to kvadratiske firkanter. En stor firkant på 22 gange 22 meter. I midten af den store firkant har vi så en mindre firkant på 7 gange 7 meter. Vi spiller med ti markspillere.

I den lille firkant spilles der almindelig firkantspil med fire mod to, hvor de fire spillere har to berøringer. Når bolden så erobres eller spilles ud af firkanten af de to i midten, så fortsætter spillet i den store firkant. Nu bliver de to fra den lille firkant medspillere med de fire afventende spillere i den store firkant. Nu bliver der så spillet seks mod fire i den store firkant uden begrænsninger med antal berøringer.

Hvis de seks spillere lykkes med otte pasninger til hinanden i den store firkant, så skal spillet begynde forfra i den lille firkant.

Når der spilles seks mod fire, så må de seks spillere med bolden ikke spille bolden henover hovedet på de fire i midten. Presspillerne skal belønnes, hvis de har lagt et godt pres.

Variationer:
Afhængig af banens beskaffenhed og spillernes niveau kan man vælge at gøre firkanterne større. Eventuelt til 9 gange 9 og 25 gange 25. Man kan også spille med fem spillere i den store firkant. Det vigtigste er, at man finder en passende balance, så det ikke altid lykkes at nå de otte afleveringer, og at spillerne en gang i mellem mister bolden i den lille firkant.

Fokuspunkter
• Spillernes reaktion på boldtab.
• Hurtig omstilling fra at være i boldbesiddelse til ikke at have bolden mere – og omvendt fra at forsøge at vinde bolden til man har den.
• Genpres. Omstillingen fra boldtab til, man vinder bolden igen.
• Den fysiske dimension. Det kan og skal gerne være et fysisk hårdt spil.

Hvorfor favorit:
Det er en vigtig del af fodbold, hvordan man reagerer på en omstilling. Øvelsen giver spillerne et godt indblik i, hvordan de hurtigt kan vinde bolden igen efter et boldtab. Og så skal der arbejdes hårdt for at vinde bolden.

Fordele:
Det er en god øvelse, som nok er ny for mange. Det kan være en rigtig god inspiration og variation til træningen.

Ulemper:
Spillet foregår i en situation, hvor det måske kan blive en smule tænkt. Specielt med de to berøringer i den lille firkant.

Niveau og alder:

Man kan jo variere i antallet af spillere og banens størrelse. Der er rigtig mange, der kan bruge den. Men det er vigtigt at træneren tænker over, hvad den skal bruges til.