Jacob Friis' favoritøvelse

Jacob Friis Til Www Jacob Friis, AaB-træner. Foto: AaB.
Jacob Friis Øvelse Til Www

Øvelsesnavn:
Vi kalder den ”Udvidet Atletico”.

Beskrivelse af øvelsen
Man spiller 5+1 mod 5+1. Banen går fra hjørnerne af feltet og til midterlinjen. To mål placeres på hver endelinje, altså to på kanten af feltet og to på midterlinjen. Blåt hold skal forsøge at score i den ende, hvor blå bande står, og rødt hold skal score i modsatte ende.

Den ekstra spiller på hvert hold er endebande i hver sin ende. Endebanden har én fri berøring, men må ikke score.

Hver gang træneren sætter spillet i gang, så skal hele det forsvarende hold starte på egen banehalvdel. Man kan med fordel markere midten af banen med en linje, som det etablerede forsvarsspil starter bag.

Fokuspunkter
Vi bruger den mest til at træne forsvarsspil for vores angribere og midtbanespillere. Både individuelt pres og støtte i de to kæder. Ikke mindst kigger vi på opfølgningen af det første pres.

Spillerne skal arbejde med en fornemmelse af, hvilke ”trigger-bolde” presset skal starte på. Dette gøres taktisk specifikt til den kommende modstander.

Vi arbejder også med at forsvare rummet bagved. Hvis ikke der er pres på boldholderen, skal man fokusere på at lukke rummene bagved ned.

Endelig har vi også fokus på reaktionen for angriberne og midtbanespillerne, når de er spillet forbi. Her i øvelsen er det, når boldene går på spilleren ved de to mål, altså bagved presset.

Progression/variation
Der kan benyttes to bander i hver ende, og man kan spille med reglen om, at man først kan score, når spillerne er kommet over midten.

Som udviklingselement kan øvelsen reelt laves efter en specifik formation, man praktiserer. X antal spillere kan tilføjes, så det passer med ens spilformation.

Hvorfor favorit
Det er et vigtigt parameter for mig, at der er masser af gentagelser i øvelsen på kort tid. Den giver en masse taktisk rent holdmæssigt, da den styrker de interne relationer. Det er en øvelse, som man bruger steppet før, man tager hele holdet med.

Niveau og alder
Vi har brugt den fra Superliga-holdet og ned til U13.