Ebbe Sands favoritøvelse

Ebbe Sand
Min Favoritøvelse Ebbe Sand

Øvelsen:
To angribere står klar med en bold. Den ene angriber slår en god bold ud til en kantspiller, som tager et træk - gerne i høj fart - og slår et indlæg til de to fremadstormende angribere. Angriberne skal så møde bolden i det rigtige (kryds)løb og få afsluttet så kvalificeret som muligt. De to angribere og kantspilleren finder efter afslutningen tilbage til deres udgangspositioner.

Straks efter første holds afslutning sætter to nye angribere næste hold i gang med en aflevering ud til en kantspiller i modsatte side.

Øvelsen kan også laves med en tredje angriber - en såkaldt 10’er - der skal ligge omkring kanten af feltet og modtage flade indlæg fra kanterne.

Fokuspunkter:
- Mød bolden. Mange angribere har en tendens til at vente på bolden, så de fx kan flugte. Ofte er det bedre at møde bolden tidligere, så de kan heade på den. Bolden skal mødes så tidligt som muligt, og det kan angriber øve sig i med denne øvelse.
- Krydsløb og kommunikation. Angriberne kan opnå den vigtige indbyrdes forståelse i løbene mod mål. Det kræver kommunikation spillerne imellem.
- Timing i indløbene. Det skal være sådan, at angriberne ikke løber for tidligt ind i feltet, og samtidig skal det times, så de lærer at møde bolden i et eksplosivt løb.
- Forfinteløb. Det er vigtigt med et lille forfinteløb, der er med til at ryste forsvarsspillerne af sig.
- Skarpe indlæg. Det er selvfølgelig også en god øvelse for kanterne, der får rig mulighed for at gentage mange indlæg.

Hvorfor favorit?
Det er en simpel øvelse, som de fleste trænere kender til i forvejen, men som kan være med til at udvikle angriberne rigtig meget. Specielt kan de lære at møde bolden så tidligt og højt som muligt.

Det lyder basalt, men mange angribere - også talentfulde spillere - står og venter på bolden i stedet for at møde den. Det er en vigtig ting som angriber, og det kan den her øvelse udvikle hos frontløberne.

Fordele?
Der kommer mange indlæg i kampene, da det er et stærkt våben specielt mod kompakte forsvar. Og det er jo netop det, du træner med øvelsen. Derudover er det vigtigt, at du får indlært de relationelle færdigheder mellem angribere og kantspillere. Som angriber giver det selvtillid at øve afslutninger, og det kommer du i høj grad til her.

Ulemper?
Det må være, at den er svær at gøre 100 procent kamprelevant. Man kan godt indsætte en eller to forsvarsspillere, men det gør ikke øvelsen helt kamprelevant.

Niveau og alder?
Jeg vil mene, at du kan bruge den på et hvilket som helst niveau. Det er jo en ret simpel øvelse. Og med hensyn til alder, vil jeg sige, at den er brugbar fra spillerne er 13-14 år. Indlæggene behøver jo ikke komme helt ude fra sidelinjen.