Brian Sørensens favoritøvelse

Brian Sørensen Favoritøvelse 2
Brian Sørensen Til Www Taget Af Finn Lassen (2)

Selve øvelsen:
Man spiller på trekvart 11-mandsbane. Vi spiller 11 mod 11, men man kan godt køre med færre spillere på det boldjagtende hold (blåt hold). Banen er inddelt i tre lige store zoner (se illustration).

Spillerne på rødt hold stiller op som til kamp med fx fire forsvarsspillere i zone 1, tre midtbanespillere i zone 2 og tre angribere i zone 3.

Spillet starter fra keeperen hos rødt hold, og så er det et åbent spil, hvor det handler om at score i modsatte ende. Der er dog den væsentlige regel, at bolden skal dribles gennem zonerne. Spillerne må altså ikke aflevere fra en zone og ind i den næste zone.

Spillerne fra det røde hold må frit bevæge sig mellem zonerne og kan være med til at skabe et stort overtal, men de skal dog være opmærksomme på, at de fortsat skal kunne forsvare sig, når/hvis de mister bolden.

Bliver bolden erobret af det blå hold, må de forsøge at score, men ryger bolden ud af spil, starter man forfra hos samme keeper hos rødt hold.

Vi plejer at køre med øvelsen 20-25 minutter. Man kan med fordel skifte hold/spillere efter ti minutter.

Hvorfor favorit:
Der er masser af gentagelser i opspillet, hvilket vænner spillerne til kamprelevante situationer. Vi er meget opmærksomme på at komme af med presset, og det kan vi træne med denne øvelse.

Fokuspunkter:
Der er tre overordnede fokusområder:

  1. Spil imod presset. Hvis modstanderen forsøger at lukke det boldbesiddende hold ned i en side, så skal vi forsøge at spille den i modsatte side. Vi vil gerne undgå at spille på den første bevægelse, men derimod meget gerne på den næste spiller i bevægelse, altså på second run.
    Med i det gælder også rigtig positionering, hvor de ikke må vende ryggen til presset. Det er de små detaljer, man kan have fokus på.

  2. Angrib linjerne. Vi vil gerne angribe den næste forsvarslinje (eller zone), og det gør vi bedst ved at drible bolden frem og dermed skabe overtal.

  3. Skab overtal. Spillerne må selv bestemme, hvor mange de tager frem på banen. De giver selvfølgelig sig selv bedre betingelser, hvis de kommer i overtal, men de skal dog hele tiden huske at angrebssikre sig med restforsvaret, til når/hvis de mister bolden.

Derudover fokuserer vi med intelligent presspil med det forsvarende hold at lukke rummene ned, gøre zonerne mindre. Samt hurtige omstillinger, når bolden er erobret.

Ulemper
Ulempen er, at man skal drible over i næste zone, hvor man nogle gange ville have spillet den over i forhold til sin position.

Målgruppe
Den kan bruges fra U16 og opefter. Den kan jo tilpasses, så den passer til alle niveauer, fx kan man tage en presspiller ud i hver zone, så overtallet bliver større.