06 2021 Brianpriske Brian Priskes Favoritøvelse
Priske 1 1 2048X1357 Brian Priske

Øvelsen
Vi spiller på en bane, som er cirka på størrelse med to straffesparksfelter, og hvor der står et mål i hver ende.

Vi spiller seks mod seks + seks bander, som står inde på banen, og så med to målmænd (antal kan altid justeres, så det passer med det antal, I har til rådighed).

Alle spillere har max én berøring – dog to berøringer ved erobring. Alle spillere skal spille med, og specielt banderne har stor betydning, idet de skal være meget aktive og ikke bare hvile.

Vi spiller i intervaller af 60-75 sekunder, hvorefter holdene så på skift bytter plads. Vi kører som regel, så alle har besat alle pladser tre-seks gange.

Hvorfor favorit?
Det er vanskeligt at pege på en enkelt øvelse som favoritøvelse, der er mange gode. Det afhænger af, hvilket fokus du vil arbejde med.

Med denne øvelse er der fuld skrald på med masser af intensitet, og det er et godt spil både offensivt og defensivt. Spillerne skal være på hele tiden og bliver presset på deres tekniske formåen, da de kun har ét touch på bolden.

Der er også mange spillere involveret, og ingen får lov at hvile sig – heller ikke banderne. Og endelig er der mange mål, det giver også god energi.

Fokuspunkter
Der er mange områder, du som træner kan have fokus på, når I kører denne øvelse.

  • Teknik. Øvelsen stiller store krav til spillernes tekniske formåen, da de jo blot har ét touch på bolden.
  • Parathed. Spillerne skal hele tiden være klar, da spillet går hurtigt, og bolden hele tiden er i spil. Og der kommer mange tilfældigheder, som de skal reagere på hurtigt. De lærer også at tænke frem.
  • Bevægelse. Øvelsen kræver konstant bevægelse fra alle spillerne, både når du forsvarer, men måske især når dit hold er på bolden. Der skal spillerne løbe sig fri af oppasserne, og ikke mindst er der krav til løb fra tredje mand. Banderne skal også være i bevægelse hele tiden for at byde sig til.
  • Relationer. Spillerne opbygger en relationel forståelse med hinanden, ikke mindst med løbene fra tredje mand.
  • Samtidig er der en stribe underliggende parametre med pasninger og afslutninger, samt defensivt fokus med kompakthed.

Ulemper
I mange situationer ville det gavne spillet, hvis spillerne måtte bruge flere berøringer på bolden. Under normale omstændigheder vil spillerne i mange situationer bruge flere berøringer.

Fodbold er ikke bare a, b eller c, det er en kombination af mange ting, og spillerne skal handle ud fra enkelte situationer. Her har de ikke ret mange muligheder med blot det ene touch.

Niveau og alder:
Den kan vist bruges af alle og stiller krav til spillernes tekniske færdigheder på alle niveauer. Man kan eventuelt ændre kravene til max. to berøringer, eller sige at de skiftevis har én og to berøringer. Det kan måske være med til at give et bedre flow i spillet.