Der er mange pile, der peger opad for fodbolden i Jylland.

Det fastslog DBU Jyllands formand, Bent Clausen, i sin beretning på lørdagens delegeretmøde i MCH Herning Kongrescenter, hvor 210 fodboldfolk var samlet.

Lørdagens fremmødet var præget af det drilske vintervejr, som bl.a. forhindrede en række klubber fra det østjyske område i at nå frem til mødet. Det kunne dog ikke tage luften ud af de gode fodboldvibrationer, som prægede dagens møde og de mange positive budskaber fra talerstolen:

”Vi har et stigende medlemstal. I 2023 kom der næsten 6000 nye spillere ind i de jyske fodboldklubber. Det er en stigning på næsten 22.000 på to år. Vi har også et stigende aktivitetsniveau som organisation. Vi har fået flere hold med i vores turneringer, både udendørs og indendørs, og der er fremgang i deltagelsen på træner-uddannelserne. Det løfter niveauet i den daglige træning i klubberne, til glæde for ikke mindst en masse børn. Og så har vi i DBU Jylland uddannet rekord-mange nye fodbolddommere i 2023. Faktisk over 300, og vi har fuld fokus på at sikre en bedre fastholdelse”, sagde Bent Clausen i sin beretning.

Fodboldens råstof

DBU Jylland-formanden benyttede også sin beretning til at hylde de frivilliges betydning i fodbolden:

”Frivilligheden er det råstof, der driver breddefodbolden. Lige fra kampfordeleren, børnetræneren og materiale-manden til kage-bageren, formanden og alle de andre. Det er jer frivillige, der udgør den virkelige forskel, når vi taler om medlemsvækst, fastholdelse og et stærkt lokalt fodboldmiljø. For hvis man vil gøre sin fodboldklub til et godt og attraktivt sted at være, kræver det frivillige. Og hvis man gerne vil udvikle sin klub, og måske endda tiltrække flere nye spillere, kræver det også flere frivillige. Derfor har vi som organisation naturligvis også stor fokus på netop frivilligheden og igangsat forskellige initiativer på dette vigtige område”, sagde Bent Clausen, der herudover berørte emner som børnefodbold og samarbejds-situationen i dansk breddefodbold.

Sker hver eneste dag

Derudover hæftede Bent Clausen sig også ved fodboldens styrke i forhold til inklusion og rummelighed:

"Som alle her i salen sikkert vil give mig ret i, er fodbold fællesskab, socialt samvær, læring, gode oplevelser og meget andet. Derfor er fodbold også et stærkt middel til at inkludere og integrere, f.eks. i regi af DIF get2sport, som understøtter klubber, frivillige og børn i udsatte boligområder. Helt konkret sker det også i form af særlige projekter, f.eks. ”En del af holdet”, som er et tilbud om fodbold til børn og unge med særlige behov. Projektet skal give børn gode oplevelser med at spille fodbold i en klub på deres egne præmisser. 

"Og det er jo heller ikke tilfældigt, at DBU Jyllands motto er: ”Fodbold for alle”. Det mener vi rent faktisk. Fodbold skal være et tilbud til alle og enhver, der ønsker at være en del af fodboldens fællesskab. Vi slår dørene op for alle. Vi er og skal være rummelige. Og det sker jo ikke kun gennem særlige projekter. Det sker hver eneste dag i hver eneste fodboldklub", sagde Bent Clausen.

Det er jo ikke tilfældigt, at DBU Jyllands motto er: ”Fodbold for alle”. Det mener vi rent faktisk. Fodbold skal være et tilbud til alle og enhver, der ønsker at være en del af fodboldens fællesskab. Bent Clausen, formand, DBU Jylland

En enkelt klubleder kommenterede formandens beretning, Jens Jørgen Møller Nielsen, fra Hjørring IF.

”Tak for en berigende beretning, Bent. Det er fantastisk at høre om alt det, der sker, og det viser jo bare det store arbejde, der bliver gjort i DBU Jylland og de jyske fodboldklubber”, sagde Jens Jørgen Møller Nielsen, der herefter opfordrede til at få samarbejdsproblemerne i breddefodbolden løst:

”Det er beskæmmende for dansk fodbold, at man ikke kan forenes. Det er dybt problematisk, og jeg vil opfordre til at man sørger for at få rettet op på dette hurtigst mulig”, sagde Hjørring-lederen, der samtidig udtrykte ærgrelse over, at DBU Jylland og de andre lokalunioner havde afvist at støtte det såkaldte Fast Track-forslag.

”Det kan godt være, at det her er blevet ført forkert frem af kvindeelite-sektoren, men jeg synes, at det er ærgerligt, at man ar sagt nej til det fra lokalunionerne. For jeg synes jo egentlig, at ordningen allerede findes på ungdomssiden med de eksisterende licens-ordninger”, sagde Jens Jørgen Møller Nielsen.

frustrerende situation

DBU Jyllands formand, Bent Clausen, forsikrede, at DBU Jylland arbejder hårdt for at bidrage til en løsning af udfordringerne i DBU Bredde.

"Det er naturligvis temmelig frustrerende, at vi skal bruge tid på disse uenigheder. Og vi gør i DBU Jylland alt, hvad vi kan for at få samarbejdet tilbage på sporet, så vi kan bruge tiden på noget mere konstruktivt. I DBU Jylland ønsker vi at styrke breddefodbolden, både når vi gør tingene selv, men vi tror også på, at vi i mange tilfælde er stærkest sammen”, sagde Bent Clausen

I forhold til Fast Track understregede Bent Clausen, at forslaget strider imod de principielle værdier i dansk fodbold, og han tilføjede, at det ikke blot var bredden, der havde vendt sig imod forslaget, men også flere kvindeelite-klubber:

”Vi ønsker naturligvis en positiv udvikling af kvindefodbolden. Det siger sig selv. Men det er helt afgørende for os, at det sker indenfor de eksisterende principper, rammer og strukturer. Det vil helt praktisk sige, at hvis man er dygtig nok, så rykker man op i en højere række og så videre. Det er naturligvis ikke noget, som man kan skal kunne betale sig til.  Det var jo f.eks. præcis også derfor, at vi som mange andre i fodboldverdenen vendte os mod Super League-planerne”, sagde Bent Clausen.

Herefter blev beretningen godkendt.