Fodboldlinjen i Randers løb med Danskernes Idrætspris ved DR’s store sportsshow Sport 2019. Udover en check på 100.000 kroner modtog Fodboldlinjen, som i øvrigt er vokset til Nordens største, ros for at lære eleverne at samarbejde på tværs af sociale skel og årgange, gøre dem mere aktive sammen, medvirke til at få dem tidligt op om morgenen og styrke læringsparatheden.

Fodboldlinjen Randers er navnet på det folkeskoleprojekt, der har til hovedformål at gavne fodboldglade folkeskoleelever i Randers Kommune. Samarbejdet mellem Fodboldlinjen og kommunen bringer fodbold på skoleskemaet. To timer om ugen spiller 5-9. klasseeleverne fodbold enten som morgen- eller eftermiddagstræning. Fodboldlinjen er for alle uanset niveau. Bevægelse, teknik, samarbejde og læring er nøgleordene.

Fik en sløv start
Det hele startede med en idé, som John Witting, Hanne Lise Paysen og Annika Østergaard fik for 10 år siden.

- Vi stod og kiggede på multibanen ved skolen og så, at flere elever stod og kiggede på de få, der rent faktisk spillede på banen. Det forhold ville vi lave om på, og vi spurgte os selv, hvordan vi kunne få dem alle sammen i gang. Vi inviterede til et opstartsmøde for at præsentere vores idé, men kun tre forældre dukkede op, forklarer John Witting, som i dag er leder af Fodboldlinjen.

Fodboldlinjen slog alligevel dørene op til den allerførste træning. Dengang var der bare 20 elever. I dag er elevtallet ekspanderet til 500 og fordeler sig på intet mindre end 14 forskellige folkeskoler, som træner på 12 lokale klubanlæg. I lørdags kulminerede det så, da svømmeren Lotte Friis afslørede Fodboldlinjen Randers som vinder af Danskerne Idrætspris 2019.

- Det var kæmpestort. Det er en stor sejr for hele byen, for alle i Randers kender til Fodboldlinjen. Det er med til at give hele Randers Kommune, folkeskolerne og foreningerne et kæmpe brand.

Fodboldlinjnen Randers Foto: Fodboldlinjen Randers, Karsten Krogh Madsen

Får teenagere ud af fjerene
Projektet har mødt mange positive tilkendegivelser, men det er især indflydelsen på elevernes dagligdag, som rører John Witting.

- Forældrene fortæller os, at vi gør en stor forskel for deres børn. De er mere friske og læringsparate, og så lærer de at samarbejde og undgå konflikter med hinanden. Det betyder så meget. Vi er jo netop en breddelinje med plads til alle elever. Børnene opdeles kun, når de spiller fodbold på banen, men uden for grønsværen er alle en enhed. De er én stor gruppe. Det giver mange elever en personlig sejr og accept.

Selvom Fodboldlinjen ikke er oprettet for at skaffe flere medlemmer til fodboldklubberne i Randers, mener John Witting, at projektet er med til at styrke breddefodbolden og foreningslivet i kommunen.

- Størstedelen af eleverne spiller fodbold i kommunens forskellige klubber på forskellige niveauer, og børnene udveksler selvfølgelig erfaringer. Ingen klubber bliver favoriseret hos os, og derfor træner vi også på forskellige anlæg. Det er op til eleverne selv at tiltrække flere til breddefodbolden, og det gør de. Relationerne giver afkast til klubberne, det tror jeg helt bestemt.

Hyldest fra borgmesteren
Sammen med resten af Randers Kommune er borgmester Torben Hansen begejstret for Fodboldlinjens udvikling. I samarbejde med projektet skal han nu finde frem til, hvordan sejren skal fejres, og hvordan præmien skal bruges.

- Borgmesteren er selvfølgelig stolt over, at prisen er kommet til Randers. Det har han udtalt flere gange, siden vi vendte hjem fra Herning og sejrsfesten til den lyse morgen. Nu skal vi i fællesskab beslutte, hvordan det hele skal fejres. Én ting er sikkert. Eleverne og forældrene skal inddrages, fortæller John Witting om modtagelsen fra borgmesteren, der skal overvære en af Fodboldlinjens mange morgentræningspas den 17. januar.

Samarbejde med DBU Jylland
Morgentræningen og Fodboldlinjen Randers fortsætter uden tvivl, og John Witting har endnu flere idéer til at fremme fodboldglæden i kommunen. Blandt andet er der allerede nu etableret et samarbejde med DBU Jylland, der giver eleverne mulighed for at gennemføre en UEFA C-træneruddannelse, som lokale klubber kan drage stor nytte af.

- Vi fortsætter udviklingen med uddannelse af juniorledere og -trænere. Klubberne mangler ledere og trænere, og her kan vi i samarbejde med DBU Jylland være med til at gøre en stor forskel. Det betyder så meget, afslutter John Witting med stor glæde.