Først den ene vej, og så den anden…..

Danmarks Idrætsforbund har opgjort de officielle medlemstal for de jyske fodboldklubber.

Resultatet viser, at der findes 161.977 aktive fodboldspillere under DBU Jylland, hvilket er en tilbagegang på 291 aktive – eller 0,18 procent - i forhold til året tidligere.

Sidste år voksede medlemstallet i de jyske fodboldspillere med 62 aktive. Man kan med andre ord sige, at medlemstallet for de knap 900 jyske fodboldklubber ligger temmelig stabilt i disse år.

Fremgang i Nord- og Østjylland

Hvis man dykker lidt ned i medlemstallene, vil man støde på en række forskellige tendenser og forskydninger – såvel geografiske som køns- og aldersmæssige.

I DBU Jylland Region 3, som omfatter fodboldklubberne i det øst- og midtjyske område, herunder bl.a. hele Aarhus-området, er der f.eks. tale om en fremgang på 739 nye fodboldspillere. En stigning på omkring en enkelt procent.

Det er dog ikke alene klubberne i Aarhus, der trækker i den positive retning. Faktisk er det i lige så høj grad fodboldklubberne i Silkeborg og Skanderborg Kommune, der har medlemsvækst.

Der er også fremgang for fodbolden i Nordjylland. Fodboldklubberne under DBU Jylland Region 1 er samlet set vokset fra 32.833 til 33.040 – eller ca. en halv procent. Fremgangen er i mindre grad koncentreret omkring Aalborg. Faktisk er det primært klubberne i bl.a. Brønderslev og Frederikshavn Kommune, der har oplevet mere liv på fodboldbanerne.

Til gengæld har fodboldklubberne i Vest-, Syd- og Sønderjylland (DBU Jylland Region 2 og 4) sammenlagt mistet omkring 1200 medlemmer.

Frafald i børnefodbolden

Hvis man kigger lidt på aldersspredningen, er der sket fremgang blandt såvel herresenior (plus 1578) som kvinder (plus 845), mens der har været en tilbagegang blandt spillere under 18 år – såvel for pigernes (minus 305) som drengenes (minus 2409) vedkommende.

Tilbagegangen i ungdomsrækkerne dækker igen over forskellige tendenser.

Antallet af børn i klubberne under seks år er vokset for både drengenes og pigernes vedkommende. Til gengæld kan der noteres nedgang i aldersgruppen mellem syv og 12 år – over 2100 aktive, fordelt med over 450 piger og 1700 drenge.  Der er fremgang for piger i aldersgruppen mellem 13 og 18 år, mens der også her er tilbagegang på drengesiden.

Positive og foruroligende tendenser

- Vi kan igen glæde os over, at antallet af seniorspillere vokser, både på kvinde- og herresiden, og det er faktisk i alle aldersgrupper fra 19 år til over 70 år. Men medlemsudviklingen for børnefodbolden er til gengæld foruroligende. Det er selvfølgelig positivt, at vi har tilgang af de helt små. Frafaldet af de syv til 12-årige forstærker imidlertid vores opmærksomhed på, at vi er nødt til at fortsætte vores indsats omkring udviklingen af de yngste spillere, ikke mindst hele uddannelsesområdet, som vi netop nu investerer mange millioner kroner i.

- Men vi er også nødt til at se nærmere på kulturen omkring børnefodbolden. Har vi fokus nok på de mange, og ikke kun de dygtigste? Heldigvis er der allerede en lang række initiativer i gang, i samarbejde med både DBU og elitefodbolden, siger DBU Jyllands formand, Bent Clausen, i en kommentar til medlemstallene.

- For mig personligt er medlemstallene som altid dog først og fremmest udtryk for den enorme indsats, der ydes af de mange tusinde frivillige trænere og ledere rundt omkring i vores medlemsklubber. Vi kan som organisationer iværksætte en masse tiltag, men det er nu engang i klubberne, at den afgørende indsats sker i dagligdagen. Det vil jeg gerne udtrykke min allerstørste respekt for, tilføjer Bent Clausen.

Aarhus-klub er Jyllands største

Der findes i alt 868 fodboldklubber under DBU Jylland. Aarhus-klubben, IF Lyseng, er størst med 1431 medlemmer, efterfulgt af Hedensted IF, VSK Aarhus, Haderslev FK, FC Skanderborg, Aalborg KFUM Fodbold, Odder IGF og Aalborg Freja.

På landsplan viser tallene et fald i antallet af aktive medlemmer. Der er blevet 1200 færre spillere siden sidste år, og i alt 328.722 danskere er medlem af en fodboldklub.

DBU Jylland udgør medlemsmæssigt 49,3 procent af dansk fodbold.

Læs også DBU's nyhed om medlemsudviklingen på landsplan.

Du kan også læse nærmere om Bramming Boldklub og hvorfor klubbens medlemstal er steget med omkring 15 procent.

Læs også:
Stadig flere voksne og seniorer spiller fodbold

 

 

Tallene er et bevis på den enorme indsats, der ydes af tusindvis af frivillige trænere og ledere. Bent Clausen, formand, DBU Jylland