Rygning har fået det røde kort på langt de fleste fodboldområder, men mange steder foregår rygning stadig for tæt på faciliteterne.

DIF og DGI, som er blevet partnere på Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Røgfri Fremtid, har udarbejdet råd og guides til, hvordan man som idrætsklub kan komme røgen til livs. Dem kan I downloade her fra siden og bruge dem til inspiration for jeres klub, ligesom I herunder kan læse om BK Skjold, som aktivt er gået ind i kampen for et røgfrit miljø.

Eksempel fra BK Skjold
Hos Københavnerklubben BK Skjold afholdt fodboldklubben et stævne, hvor et røgfrit miljø var samtaleemnet. På trøjer og flag var der opfordringer med, at man ikke ryger i foreningen – altså på sidelinjer og i klubhuset.

I samme ombæring gik klubben i dialog med medlemmer, forældre og trænere om deres holdning til et røgfrit foreningsliv. Ud fra dialogerne blev det besluttet at afprøve røgfri zoner, hvor de mindste børn trænede – igen med venlige henstillinger på flag og trøjer med budskaber om, at rygning var forbudt på sidelinjen.

Roegfri Fremtid Logo Rgb Tekst Uden Baggrund

Der dør hvert år 13.600 danskere pga. tobak. Foto: Kræftens Bekæmpelse


FAKTA OM UNGE & RYGNING
  • Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge
  • Hver 36. minut tænder et barn eller et ungt menneske den første cigaret
  • 24 % af de 16-19-årige ryger hver dag eller lejlighedsvist 
  • I 2013 røg kun 22 % i samme aldersklasse
  • Otte ud af ti begyndte inden, de fyldte 18 år

Hent inspiration
Hvis I som bestyrelse ønsker inspiration til, hvilke emner I kan tage fat på, og hvilke overvejelser I ellers kan have med jer i beslutningen om en ny rygepolitik, kan I downloade en bestyrelsesguide her. I kan også hente en skabelon til et eksempel på en rygepolitik for en røgfri forening.