Fodbold på pigernes præmisser

Når teenageårene rammer, kommer fodbolden somme tider i anden eller tredje række. Det giver udfordringer for klubberne, men i FC Silkeborg har man valgt at acceptere hierarkiet – med gode resultater.


Tommi Kirkegaard, U18-pigetræner i FC Silkeborg, har indrettet fodbolden efter pigernes travle hverdag. Foto: Henrik Bjerregrav.


Det kan være en stor udfordring at prioritere fodbold i de sene teenageår. Det er en udfordring, som mange klubber oplever – både for drenge og piger.

FC Silkeborgs træner for U18 Piger, Tommi Kirkegaard, så dog skriften på væggen og besluttede sig for at indrette fodbolden efter de unges travle tilværelse.

- Vi havde piger, der kom og sagde, at nu kunne de desværre ikke spille fodbold mere. De troede, de skulle købe hele pakken med tirsdag, torsdag og kamp i weekenden, og derfor meldte de fra, men vi vil hellere se dem én gang i ugen end slet ikke.

Derfor er der kun en dag i ugen, hvor der spilles fodbold – nemlig tirsdag. Her forsøger klubben at lægge alle kampene, og det er her, der trænes. Vil pigerne have mere, har de mulighed for at træne med torsdag. Det er ikke et krav, men et tilvalg.

Signalerne var der

Da Tommi Kirkegaard startede som pigeansvarlig for fem år siden, begyndte han at fokusere på hverdagene. Han kunne nemlig se, at weekenderne var booket op med alt muligt andet end fodbold.

- Vi kunne se signalerne, og så begyndte vi at sætte tingene i system. Vi startede for fem år siden med at fokusere på hverdagene. Der er nogle trænere, der vil spille tirsdag, torsdag og lørdag, og der har vi sagt, det kan du sagtens prøve, men det bliver nok uden pigerne.

- Hvis de ved, at de bare skal komme tirsdag, så kommer de faktisk. Deres vilje til at komme den ene gang er kæmpestor. Der bliver lagt en anden indsats, og de glæder sig. Samtidig er der heller ikke nogen, der bliver sure, hvis en ikke kommer, siger han.

Tid til alt det andet

Den positivitet kommer retur fra pigerne. Hverdagsstrukturen giver nemlig plads til livet omkring fodbolden. Julie Agerbo Nielsen er rigtig glad for, at hun kan vælge til eller fra i fodboldklubben.

- Det hjælper rigtig meget, at vi har tid til gymnasiet og arbejde i weekenderne. Jeg går til kor, og det tager også meget tid, så det er rart, at man kan være fleksibel med fodbolden.

Det samme siger hendes holdkammerat Sofie Mulvad.

- Jeg arbejder hver anden weekend, så det hjælper rigtig meget, at det ligger i hverdagene. Ellers ville det blive rigtig presset at skulle passe det hele ind.

Hjem fra efterskole

Tommi Kirkegaard har accepteret et hierarki, hvor fodbolden ikke nødvendigvis er øverst. Og det giver pote.

- Vi kan ikke gøre noget ved studieture, efterskoler og alt det der, men der er vi glade for, at vi har passet på vores piger og været fleksible, så vi har mange, der er blevet, og mange der vender retur.

- Jeg tænker ikke på, hvor meget de kommer. Jeg skal bare se dem engang i mellem, slutter U18-træneren.

Læs mere om pigefodbold

Artiklen her er en del af et stort tema om pigefodbold i DBU Jyllands fodboldmagasin, Jysk Fodbold. Læs magasinet helt gratis.

Log ind