Mest respekt til fodbolddommere vest for Lillebælt

Jylland er det sted i Danmark, hvor fodbolddommerne oplever mest respekt omkring deres rolle. Det viser en stor undersøgelse fra DBU som omhandler adfærden på og omkring fodboldkampe.



Vest for Lillebælt står det bedst til med respekten for manden med fløjten. Foto: Fodboldbilleder.dk


Det står tilsyneladende bedre til med fodboldadfærden på Jylland end i resten af Danmark.

I hvert fald viser en spritny undersøgelse fra DBU, at de jyske fodbolddommere oplever færre tilfælde af mangel på respekt for deres rolle – ligesom en procentdelen, som angiver, at det går dårligt eller meget dårligt med fairplay, er mindst blandt de jyske dommere.

Mens fem procent af de jyske fodbolddommere oplever manglende respekt for deres rolle, er tallet seks procent på landsplan – og mens 7,5 procent angiver, at de synes, at det går dårligt i forhold til fairplay, er tallet 9,2 procent på landsplan.

Klubber skaber gode rammer

Formanden for DBU Jyllands dommerudvalg, Morten Rask Thomsen, er glad for, at billedet generelt er positivt vest for Lillebælt. Og han er ikke sen til at rose de jyske fodboldklubber.

- Tallene er et synligt bevis på, at rigtig mange jyske klubber sammen med DBU Jylland er gode til at skabe gode rammer og arbejdsforhold for vores fodbolddommere. Langt de fleste steder respekterer man dommeren og er klar over, at dommeren kan komme til at lave fejl, men gør sit bedste for at dele sol og vind lige, siger han.

I forhold til, hvorfor de jyske fodbolddommere peger på større respekt og fairplay end deres øst-danske kolleger, vurderer Morten Rask Thomsen, at det kan hænge sammen med flere forskellige ting.

- Først og fremmest tror jeg, at samarbejdet mellem DBU Jylland, klubberne og dommerne har stor betydning for at tallene ser ud, som de gør. Vi forsøger hele tiden at forbedre tingene, og har haft stor fokus på det de sidste mange år, siger Morten han og peger bl.a. på en stor respektkampagne, som DBU Jylland gennemførte i 2015.

- En forklaring kan måske være, at jyske dommere helt generelt har et andet syn på respekt og fairplay – et andet mindset, simpelthen, lyder vurderingen endvidere.

Dommerne har det bedre end man tror

For Morten Rask Thomsen er tallene også en mavepuster til fordommen om, at fodbolddommerne er en del af fodboldfamilien, som man skal have ondt af.

- Det er ikke så slemt at være fodbolddommer, som nogen går og tror. Det betyder ikke, at det ikke kan blive bedre, for det viser tallene jo også, at det kan. Men for mig og langt størstedelen af de jyske fodbolddommere er det her verdens bedste hobby.

Tallene er en del af en større undersøgelse fra DBU omkring adfærden på begge sider af kridtstregerne i forbindelse med fodboldkampe, som bliver offentliggjort senere på året.

Udvalgte tal fra undersøgelsen

Kun 6,0% oplever manglende respekt for deres rolle. På Sjælland drejer det sig om 8,2% mod 5,0% i Jylland, mens KBH placerer sig på snittet

Knapt ,9,2% angiver at det går dårlig eller rigtig dårligt med fairplay, blandt jyderne er det ’kun’ 7,5% mod 14,1% på sjælland, mens KBH igen placerer sig på snittet

46,9 % af jyderne mener det går godt eller rigtig godt, mens det ‘kun’ gælder 40,6% af københavnerne

Log ind