De vigtigste informationer til sæsonstart - forår 2023

Efter en lang vinterpause er vi nu klar til et forår med masser af spændende fodboldkampe.

En del hold har allerede taget hul på forårssæsonen, men mange har deres første 11-mandskamp i den kommende sæson til gode. For at hjælpe dig med at blive klar, inden det går løs, har vi samlet en række af de vigtigste informationer her.

Du finder nødvendig viden om væsentlige regler, vejledninger til særlige situationer samt en liste med gratis værktøjer, der kan gøre både træning og kamp nemmere og sjovere.

Regler for benyttelse af spillere

Nye spillere?+

Det er vigtigt, at din klub husker at indhente spillercertifikater på nye spillere. Det indhentes digitalt, men hvordan skal man gøre og hvad skal man være opmærksom på?

Vær opmærksom på, at spillere uden et spillercertikat eller supplerende spilletilladelse ikke kan tilføjes et holdkort.

Se klubskifte-reglerne for breddespillere her

Få en guide til det digitale klubskifte her

Har du adgang til KlubOffice, kan du her se, om I har spillere uden spillercertikat.

Har I fået spillere fra udlandet?+

Hvis I har fået nye spillere, og de er fra udlandet, så er det nu i KlubOffice, du skal søge om at få spillertilladelsen i hus. Det gælder danske statsborgere, der har spillet i udlandet eller udenlandske statsborgere, uanset om de har spillet fodbold før.

Se vejledningen her

Særligt for flygtninge fra Ukraine

Ansøgning om brug af for gamle spillere+

Har I behov for at benytte spillere, som ikke opfylder aldersgrænserne i en bestemt årgang? Så kan det i nogle tilfælde være en god idé at ansøge om spillerdispensation.

Her kan du finde en guide
Her kan du finde ansøgningsskemaet

Supplerende spilletilladelse+

En børne- eller ungdomsspiller kan få tilladelse til at spille for to klubber, såfremt særlige forhold gør det aktuelt. Det kan være et efterskoleophold, en skilsmisse eller noget helt tredje.

Du kan læse mere om supplerende spilletilladelse her.

Du ansøger om supplerende spilletilladelse via KlubOffice: Se guiden her

Er en eller flere af klubbens spillere på efterskole? Se mere om efterskoleregistrering her

Sådan er reglerne for op- og nedrykning af spillere mellem turneringshold+

Grundreglen for at jonglere den samme spiller mellem forskellige turneringshold er, at man (næsten) altid kan rykkes op, men det er lidt mere tricky, når man skal rykkes ned.  Der er et par nye opdateringer til efterårssæsonen:

  1. Spilleren kan nu også "spilles fri" til nedrykning fra det højere rangerede hold ved, at det lavere rangerede hold, spilleren oprindeligt kom fra og som spilleren ønsker at spille for igen, spiller en kamp, hvor spilleren ikke er med. For senior gælder denne regel også for nedtrapning jf. § 19.11.
  2. Fleksibilitetsreglen gælder nu også for halvårsspillere i de ungdomsrækker, der er omfattet af fælles turnering mellem DBU Fyn og DBU Jylland. Se hvilke rækker der er omfattet af fællesturneringen her.


Find reglerne for op- og nedrykning af spillere her

Må du bruge en spiller efter vinterpausen?+

Så længe en spiller stadig tørner ud for samme klub, skal spilleren ”spilles fri” af det hold, som han/hun senest har spillet på.

Det gælder også, selv om der er tale om to forskellige turneringshalvdele.

Pas på karantænedagene+

Selv om det er en vinter siden, at der sidst blev spillet fodbold i DBU Jyllands centrale 11-mandsturnering, så er det vigtigt at huske på, om nogle af holdets spillere evt. har uafviklede karantænedage tilbage fra efterårsturneringen 2022.

Læs mere her

Fodboldpas skal aktiveres af spilleren selv+

Et aktivt fodboldpas er obligatorisk for alle spillere, og man kan ikke blive tilføjet et holdkort uden. Så har du helt nye spillere eller måske nyoprykkede U13-spillere, der endnu ikke har aktiveret deres fodboldpas, skal dette gøres før første turneringskamp.

Se alt om fodboldpas her.

Praktisk om kampe

Akut aflysning af kamp?+

Hvis I får brug for at aflyse en kamp med kort varsel, så skal I huske at kontakte DBU Jyllands dommervagtSå kan to andre hold få glæde af dommeren den dag.

Sådan er reglerne for ændring af spilletidspunkt+

Der findes helt faste regler omkring, hvordan man ændrer et spilletidspunkt.

Det kan du læse meget mere om her.

Hvad gør vi, hvis dommeren ikke er mødt?+

Her er nogle retningslinjer at gå ud fra, hvis dommeren ikke er mødt.

Dem kan du få overblik over her.

Hvordan er reglerne for kampafvikling efter solnedgang?+

Vær opmærksom på, at en kamp i DBU Jyllands turneringer skal være færdigspillet senest et kvarter efter solnedgang - læs § 22.4 her.

Du kan finde solnedgangstidspunkter for en vilkårlig spilledato her.

Vores bane er lukket, hvad gør vi?+

Vælg i dialog med udeklubben, om kampen udsættes eller I bytter hjemme-/udebane. Kan I ikke blive enige, træffer DBU Jylland en afgørelse. Se mere om reglen her.

Få overblikket her

Turneringer fra A til Å+

Smid denne side ind som en af favoritterne i din webbrowser. Her finder du næsten alle de emner her fra siden samt en hel masse andet.

DBU Jylland Turneringer fra A til Å

Har du spørgsmål?+

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte DBU Jyllands turneringsafdeling på telefon 8939 9979 eller mail info@dbujylland.dk.

Holdkort og resultater

Trænere/officials skal på holdkort+

Når du åbner Fodbold app'en - eller Mit DBU - for at udfylde holdkort, vil du se et felt i bunden af skærmen - 'Officials'. Fra foråret 2021 har det været fuldt implementeret, at trænerteamet ligesom spillerne skal på holdkort - se mere her.

Du bliver i første omgang præsenteret for de personer på holdet, der er oprettet som holdkontakter i KlubOffice. 

Har du adgang til KlubOffice, kan du her se, om I har hold uden holdkontakter.

Hvis ikke de personer, der er med ved kampen, bliver vist i den oversigt, kan du søge blandt alle personer, der er oprettet i klubben. Du kan også søge blandt klubbens spillere, hvis de er tildelt et klubhverv (f.eks. "klubperson").

Hvis træneren eller holdlederen er en del af et samarbejdshold, skal vedkommende være oprettet som holdkontakt på det pågældende turneringshold for at kunne tilføjes.

Hvis ikke du sætter en official på, er holdkortet ikke udfyldt korrekt. Det får du besked om fra udråbstegnet i toppen af skærmen. Hvis du går ud af holdkortet - uden at have udfyldt det korrekt - får du også en fejlmeddelelse. Det gælder også, hvis ikke du har sat et tilstrækkeligt antal spillere på holdkortet.

Tip: Bruger du gratisværktøjet KampKlar, så udtag både spillere og trænere/ledere (officials). Dermed kan holdkortet udfyldes med et klik.
Bonus: Se de bonusfeatures, du får adgang til, når holdkortet er udfyldt.

Ingen kamp uden spillercertifikat eller supplerende spilletilladelse+

Siden forårssæsonen 2020 er det ikke muligt at sætte spillere uden spillercertifikat eller supplerende spilletilladelse, på holdkortet.
Den regel gælder selvfølgelig fortsat.

Det betyder, at du kan blive mødt af en fejlbesked, når du forsøger at sætte en spiller på holdkortet. Klubben skal sørge for at indhente spillercertifikater på klubbens spillere, mens en anmodning om supplerende spilletilladelse kan startes af spilleren selv.

Har du adgang til KlubOffice, kan du her se, om I har spillere uden spillercertifikat.

Et aktivt fodboldpas er obligatorisk+

Et aktivt fodboldpas er obligatorisk for alle spillere, og man kan ikke blive tilføjet et holdkort uden. Så har du helt nye spillere eller måske nyoprykkede U13-spillere, der endnu ikke har aktiveret deres fodboldpas, skal de selv aktivere det før første turneringskamp.

Se alt om fodboldpas her.

Hvornår skal holdkortet udfyldes?+

Du kan udfylde holdkort fra 14 dage før kampstart. Det skal være udfyldt senest til kampstart.

Find alt om holdkort her+

I de fleste af DBU Jyllands rækker skal der udfyldes holdkort inden en kamp. Det er heldigvis ganske hurtigt og simpelt, og kan f.eks. klares med mobiltelefonen.

Vi har oprettet et helt tema omkring holdkort, så du ikke er i tvivl, når første kamp bliver fløjtet i gang.

Jeg kan ikke sætte en bestemt spiller på holdkortet, hvad gør jeg?+

Håndterer din klub medlemsregistrering manuelt eller via et andet system end KlubOffice?  Løsningsforslag (er du træner, så tag fat i klubbens kampfordeler, el.lign.):
1) Tjek, at spilleren er indmeldt (hvis spilleren står som ”udmeldt” i KlubOffice, så genindmeld og sæt en afdeling på vedkommende).
2) Tjek spillercertifikat eller supplerende spilletilladelse.
3) Tjek, om fodboldpasset er aktivt (dette skal spilleren selv aktivere).

DBU's IT-systemer hjælper jer med at få styr på jeres spillere. Klubledere kan bruge "Overblikket" i Kluboffice til at sikre sig, at der fx er styr på certifikater og Fodboldpas. Trænere kan via Kampklar eller holdkort få styr på, om spillerne mangler spilleberettigelse eller fx at aktivere sit Fodboldpas.

Nyt om regler, turneringsstruktur, rækker, mv.

Midtvejs-ombrydning+

Midtvejs-ombrydning i foråret
Disse rækker ombrydes midtvejs i efterårssæsonen: Serie 5.

Vær opmærksom på disse datoer:

  • 30/4: Sidste frist for kampafvikling før ombrydning.
  • 30/4: Sidste frist for tilmelding af ekstra hold i ombrydningsrækker.
  • 3/5: Udsendelse af nye, foreløbige kampprogrammer, hvorefter der skal påsættes af spilletidspunkter.
  • 4/5: Frist for påsætning af spilletidspunkter i KlubOffice.
  • 5/5: Udsendelse af endeligt kampprogram.
  • 7/5: Friweekend pga. ombrydning.


Gratis redskaber til træneren

KampKlar+

DBU Jylland kan tilbyde en række redskaber til de jyske fodboldtrænere. F.eks. KampKlar, et gratis holdværktøj, som er integreret i DBU Fodbold app'en og kan benyttes af spillere og trænere. Det kræver blot, at I har oprettet jeres Kampklar-hold via Kluboffice eller via Mit DBU.

Et fremragende IT-redskab, som kan give dig fuldstændig styr på dit hold. Kamp- og spillerdata får du automatisk og opdateret direkte fra vores system.

Få styr på dit hold med KampKlar.
Få forældrene ind på KampKlar.

Vi tilbyder desuden et kursus i brugen af KampKlar for alle klubbens trænere.

Tilføj dit turneringshold til KampKlar.

DBU Træningsprogrammer til børne- og ungdomstrænere+

Hver uge får klubbens børne- og ungdomstrænere tilsendt to komplette sæt træningsprogrammer til hver enkelt årgang fra U6-U19, hvis de er oprettet som holdkontakt på et turneringshold i KlubOffice.

Se mere om de gratis træningsprogrammer her.

OBS: U6- og U7-trænere, der ikke deltager i stævner eller turnering, kan tilmelde sig via ovenstående link.

Min Fodbold app'en: Tips og tricks+

I app-en Min Fodbold kan du bl.a. finde kampprogrammer, stillinger, resultater og meget mere. Her kan du abonnere på alt fra kampændringer samt livescore og resultater fra alle kampe i DBU-systemet. Og meget, meget mere.

Min Fodbold app'en kan hentes kvit og frit på Google Play og i App Store.

Sæt din egen digitale startopstilling
Når du har sat holdkort, har du adgang til at lave dit eget holds digitale startopstilling. Vælg dit holds formation (3-4-3, osv.), sæt spillerne på startpladserne og del evt. med holdet inden kampstart. 
> Se mere om startopstilling her

Mulighed for at følge med i kampen på afstand
Noterer I kampens begivenheder (udskiftninger, mål, advarsler, mm.) løbende under selve kampen, kan holdets tilhængere følge med på afstand via notifikationer fra app'en. Det er helt enkelt og bidrager også til statistikken efter kampen.
> Se mere om livescore her

Få nemt statistik fra dit holds kampe
Udover at kunne afgøre diskussionerne om, hvem der er køligst foran mål eller har den bedste assistfod, kan statistikker også give interessante indblik om holdets præstationer. Kommer I altid godt ud til 1. halvleg, men får lukket for mange mål ind i slutningen af kampen? 'Mine stats' viser jer, hvornår I scorer og lukker jeres mål ind i kampene.
> Se mere om 'Mine stats' her

Bliv live-opdateret på kampændringer, resultater, mm.
Hvis du tilmelder dig notifikationer på dine favorithold eller en hel pulje, kan du løbende blive opdateret på:
- Når en af jeres kampe ændrer tidspunkt, el.lign.
- Når der indløber resultater fra jeres pulje
- Når favorithold, du følger, skal spille
Og meget, meget mere.
> Se mere om 'Mine hold' og notifikationer fra app'en her

Få styr på kalenderen med iCal
Læg dit holds kampe eller f.eks. landsholdenes kampe i din samlede kalender, så du ikke planlægger et spillermøde på en landsholdsaften eller en kanotur på en kampdag.
> Se mere om iCal her

Hele fodbold-danmarks app skifter til nyt design
DBU's app til dansk fodbold skifter til nyt og opdateret design lige op til sæsonstart. Men allerede nu kan du prøve det nye design med appen 'Min Fodbold'.
> Se mere om det nye design her