Få spillerne i gang igen: Unge 13-18 år

HB Ungdom 1920X500

Så starter fodbolden endelig op igen. Men hvor er spillerne? Her på siden har vi samlet et katalog med idéer og råd til, hvordan klubbens ledelse og trænerne får ungdomsspillerne tilbage på banen.

Find bl.a. skabeloner til kommunikation med spillere/forældre, færdige træningskoncepter og inspiration fra andre klubber.

Følg løbende med i de opdaterede retningslinjer i Fodboldens corona-regler.

Træning

Før opstart+

Alle medlemmer skal vide, at træningen nu starter, og hvor meget I har glædet jer til at byde dem velkomne tilbage.

Efter en lang pause har mange brug for at blive mindet om, hvorfor fodbold er verdens fedeste idræt, hvor givende fællesskabet er - og hvorfor de derfor skal komme til træning. Nogle spillere og deres forældre vil nemlig være usikre på opstarten, nogle vil have fundet nye interesser, mens andre kan have svært ved at tage sig sammen til at komme ud af sofaen - og det kan i værste tilfælde betyde, at de bliver væk fra træningen.

Ved at kommunikere til klubbens spillere/forældre, kan I eliminere noget af denne usikkerhed og dermed sørge for, at de føler sig motiverede, trygge og helt klar til at starte træningen igen.

Hvordan inviterer I medlemmerne tilbage?

 • Indbydelse til træningsstart kan sendes via sms eller mail
 • Der kan laves opslag på klub og holds Facebooksider samt på klubbens hjemmeside
 • Der kan ophænges indbydelser på samlingssteder i byen og i skolen, eller der kan sendes en notits til lokalavisen
 • Spillerne kan opfodres til at tage venner med til træning


Vi har samlet nogle eksempler på, hvordan klubben kan kommunikere til sine medlemmer i forbindelse med opstarten. 

Opstartstræning+

Det er vigtigt at få tilrettelagt en god første træning, så både trænere, forældre og spillere bliver glade for at være tilbage.

Derfor er det en god idé at centrere første træning om øvelser med fokus på fællesskabet. Selvfølgelig fortsat med opmærksomhed på corona-reglerne. Vi har samlet gode råd og inspiration til første træning:

1. Velkomsten:

 • Saml alle i en rundkreds - med god afstand
 • Fortæl dem, hvor fedt det er at se dem alle igen - lad glæden skinne igennem!
 • Fortæl dem, hvordan træningen kommer til at forløbe den kommende tid, og at I allesammen skal gøre en indsats med at hjælpe hinanden med at holde afstand mm.
 • Lav evt. hilsen mellem alle spillere og trænere med albuen eller fødderne


2. Træningsøvelser

 • Det er første træning i rigtig lang tid, og spillerne har glædet sig til at snakke med hinanden og mødes igen, så lav øvelser med fokus på fællesskab frem for fodboldtekniske øvelser kun – start evt. med en ‘klassisk kant’ hvor spillerne får lov at hygge sig og snakke, mens de kommer langsomt i gang med træningen
 • Brug for inspiration til øvelser? DBU Træningsprogrammer er en gratis, ugentlig mailtjeneste med aldersinddelte øvelser


3. Tid

 • Husk at dine spillere ikke har spillet længe nu og derfor rent fysisk ikke kan holde til den samme træningskapacitet, som da I sluttede
 • Forkort evt. selve træningspasset, men brug ekstra tid på det sociale under velkomsten og afrundingen i stedet


4 . Afrunding:

 • Slut som I startede, i en rundkreds - med god afstand
 • Fortæl, hvor fedt det har været at være samlet igen, og hvor meget I som trænere har savnet at stå her på banen sammen med dem
 • Snak om hvilke spillere, der ikke er dukket op til træningen, og hvordan I skal kontakte dem for at sørge for at de kommer til næste træning
 • Få gerne spillerne selv til at kontakte deres holdkammerater, der ikke er dukket op til træningen, før I som trænere tager kontakt til dem
 • Slut med jeres fælleshilsen - med god afstand, og læg vægt på, at I glæder jer til at se dem alle i igen til næste træning


Husk at overholde corona-retningslinjerne før, under og efter træningen. Hvis du er i tvivl, så spørg klubbestyrelsen eller kontakt DBU Jylland.

Efter første træning+

Var der nogle spillere, der ikke var til første træning? Så kan det være, at de har mistet motivationen og har brug for en kærlig reminder om, hvorfor medlemskabet i fodboldklubben er så fantastisk.

Måske har I på første træning noteret, hvilke spillere der manglede, og bedt deres holdkammerater om at  skrive en ’vi-savner-dig–kommer-du-til-træning-på-x-besked’.

Måske tager træneren kontakt, eller måske I gør noget helt andet for at sikre, at alle de eksisterende medlemmer kommer til anden træning.


Gode råd og værktøjer til at få alle spillere i gang igen er samlet her.

Tips til mail/sms til spillere, der ikke kom til første træning:
Hej (INDSÆT NAVN)

Så er vi endelig i gang med fodbolden igen, og hvor var det fedt at være samlet og træne sammen igen! Men vi manglede dig!

Så derfor skriver jeg lige for at høre, hvordan det går med dig? Har Corona-nedlukningen været okay at komme igennem? Hvad har du fået tiden til at gå med?

Dine holdkammerater og jeg tænkte på, om du ikke har lyst til at komme til træning på (INDSÆT DAG)?

Vi træner kl. (INDSÆT TIDSPUNKT OG DAG) på bane (INDSÆT BANENAVN)

Det ville bare være fedt, så vi sammen kan få en rigtig god og sjov træning og få snakket på kryds og tværs. Så vi håber du har lyst til at komme?

Jeg håber, at vi ses!

Mange hilsner (INDSÆT NAVN OG KLUBNAVN)

Tips til rundringning til spillere, der ikke kom til første træning:
Hej (INDSÆT NAVN)

Du taler med (INDSÆT NAVN OG KLUBNAVN)

Hvordan går det med dig? Har Corona-nedlukningen været okay at komme igennem? Hvad har du fået tiden til at gå med? (LAD VEDKOMMENDE FORTÆLLE)

Vi savnede dig til træningen den anden dag. Så jeg ville lige høre, om du ikke har lyst til at komme til træning på (INDSÆT DAG)?

 • Hvis vedkommende siger, at han/hun ikke er i form: Gør opmærksom på, at træningen starter op stille og roligt og ikke på fuldt drøn
 • Hvis vedkommende er utryg pga. COVID-19: Gør opmærksom på, at I følger alle retningslinjerne, og at det derfor er trygt at starte op. Man må også altid starte op senere, hvis man ikke er tryg ved det nu
 • Generelt: Gør spillerne opmærksom på fællesskabsfølelsen og nogle nye fede tiltag, som de skal være med til eller fortæl en historie, som du ved, den enkle spiller vil kunne lide


Vi træner kl. (INDSÆT TIDSPUNKT OG DAG) på bane (INDSÆT BANENAVN), så skal vi ikke aftale, at vi ses der?

Fedt, det er en aftale. Vi ses!

DBU Træningsprogrammer+

Brug for inspiration til øvelser? DBU Træningsprogrammer er en gratis, ugentlig mailtjeneste med aldersinddelte øvelser.

Øvelsesbanken+

Øvelsesbanken er DBU's database, som giver inspiration til træning med et hav af sjove og udviklende øvelser for alle aldre. Find øvelser til holdet, få spillere eller selvtræning. 

Brug Fodbold app'en+

Download DBU's Fodbold app og tag træningsøvelser og meget mere med på banen - læs mere her

DBU's trænerlitteratur+

Søg viden og inspiration i DBU's trænerlitteratur:

 • "Ungdomstræning - Det handler også om andet end fodbold"
 • "Aldersrelateret træning - Forsvarlig og målrettet træning af børn og unge"
Book en gratis instruktør+

Få en fantastisk fodboldgenstart med DBU Jyllands gratis tilbud til klubbens trænere. Book en instruktør til et par timers træning med jeres spillere og trænere i fokus. 
Flere informationer og bestilling her.

100 træningsøvelser klar til dig+

100 træningsøvelser er her samlet i en printvenlig udgave klar til dig. Der er masser af inspiration til trænere for både børne-, ungdoms- og seniorhold.

Min favoritøvelse - inspiration fra toptrænere+

Danmarks fodboldtrænere på topniveau deler sine favoritøvelser her

Aktiviteter til rekruttering

Åben klub+

Der er ikke blevet færre fællesskabshungrende børn, unge, voksne og ældre under corona-nedlukningen. Udnyt situationen og "sulten" efter bevægelse og fællesskab til at rekruttere nye medlemmer.

Har I f.eks. overvejet at booste jeres Facebookopslag så hele lokalområdet ser, at fodboldklubben er åben? Og har I opfordret spillerne til at tage en ven med til næste træning? 

Brug Facebook til at skabe opmærksomhed om jeres klub i lokalområdet:

 • Fortæl omverdenen hvilke hold I tilbyder i klubben, og hvorfor det er så fedt at være en del af netop jeres klub
 • Læg billeder op fra klubben, hvor I viser fællesskabet frem. Det er netop det fællesskab, som mange hungrer efter og derfor gerne vil være en del af
 • I kan også oprette den første træning som en begivenhed på Facebook og på den måde bruge Facebook til at "prikke" til nysgerrige i jeres lokalområde. F.eks. kan I opfordre trænere, forældre og spillere til at dele begivenheden for deres hold på deres egen Facebook eller på byens Facebookside
 • Jo mere synlige I er på de sociale medier, jo mere opmærksomhed får I skabt om jer selv, og det vil føre til flere medlemmer – og måske også nye frivillige


DBU Jylland har skræddersyede koncepter til rekruttering klar og hjælper jer gerne i gang. Se mere nedenfor. 

Fantastisk fodboldstart for piger+

Ansøg om forløbet Fantastisk fodboldstart for piger og få hjælp af en DBU-instruktør til at tiltrække og fastholde pigespillere. Mere information og vejledning findes her.

Ven-/venindetræning+

Arranger træninger og aktiviteter, hvor spillerne får lov at invitere en ven eller veninde med.

Camp for teenagepiger+

Send klubbens piger på en fantastisk sportslejr med DIF og Always Sports Camp, som har til formål at motivere endnu flere piger til at være aktive i foreningsidrætten.

Ansøg om midler til at afholde en camp for 12-15-årige piger. Puljen er åben for ansøgninger fra 1. marts til 1. maj 2021.

Læs, hvordan et socialt arrangement i Glejbjerg SF tiltrak 15 nye spillere til U14 pigeholdet med midler fra DIF og Always Sports Camp.

Flere 10-13-årige i klubben+

Færdigt træningskoncept udviklet i samarbejde mellem Syddansk Universitet, DBU og DBU Bredde. Tilbuddet består af en række gratis onlineværktøjer, som kan hjælpe jer med at få nye spillere ombord.

 • Opstartsguide
 • Træningsmanual
 • Onlinekursus for trænere og ledere


Det kan vælges at lave et helt forløb for nye spillere, men det er også muligt blot at søge inspiration til træningen.

Materialerne bygger på erfaringer fra 11 For Health, ekspertviden samt erfaringer fra andre klubber.

Sådan har andre klubber gjort+
 • Pigeboom fra U14 til U16 hos Billund IF - læs artiklen i magasinet Jysk Fodbold, vinter 2020, side 52-53
 • Spillerne opfordres til at hjælpe med at få venner, tidligere spillere osv. med på holdet
 • Træneren kontakter tidligere spiller
 • Lav et klubhusarrangement for årgangen, hvor andre bliver inviteret
 • Kommuniker om de gode historier på Facebook og Instagram
 • Indfør lavere kontingent
 • Arranger fælles udlandstur for en årgang
 • Arranger træningslejr med mulighed for at invitere en ven/veninde med
 • Skolefodboldturnering klasserne imellem på skolen
 • Streetfodbold-stævne for hele byen på klubbens multibane
 • Vejfodboldmesterskab i byen

Aktiviteter til fastholdelse

Camp for teenagepiger+

Send klubbens piger på en fantastisk sportslejr med DIF og Always Sports Camp, som har til formål at motivere endnu flere piger til at være aktive i foreningsidrætten.

Ansøg om midler til at afholde en camp for 12-15-årige piger. Puljen er åben for ansøgninger fra 1. marts til 1. maj 2021.

Læs, hvordan et socialt arrangement i Glejbjerg SF tiltrak 15 nye spillere til U14 pigeholdet med midler fra DIF og Always Sports Camp.

Hold medlemmerne varme via Facebook+

Facebook er for mange idrætsforeninger en gave under corona-tiden. DIF har samlet en række konkrete værktøjer, tips og tricks til hvordan, klubben kan udnytte Facebook fuldt ud.

Søg penge til udlandsstævne+

Frem til 31. marts kan der søges om midler til bl.a. udlandsstævner hos DBU's Ungdomsfond. Så er der noget at glæde sig til, når corona tillader det.

Teenagefodbold og det gode klubmiljø+

Sammenholdet og trivslen både på og uden for banen har stor indflydelse på fastholdelsen af teenagespillerne. Bliv klogere på, hvordan det kan styrkes her.

Sådan har andre klubber gjort+
 • Lyt til DBU Jyllands podcast "Har studerende knækket fastholdelseskoden?"
 • Arranger fælles standerhejsning for alle hold
 • Træningen foregår altid samlet - ikke opdelt i første- og andethold
 • Hvis der er så mange spillere, at opdeling er nødvendigt, så opdel forskelligt fra gang til gang. Og start samlet, lav opdeling og slut samlet. I gang imellem kan man niveauopdele, men oftest skal træningen foregå blandet
  Obs! Træningen skal naturligvis til enhver tid afvikles i overensstemmelse med de gældende corona-retningslinjer
 • Opfordr trænerne til hele tiden at have i baghovedet, at det vigtigste mål for deres trænings- og kampmiljø er, at spillerne længes efter at komme til træning og kamp næste gang
 • Giv trænerne som vigtigste opgave at have mindst lige så mange spillere, når sæsonen slutter, som da den startede - og selvfølgelig gerne flere
 • Inviter til sociale arrangementer: FIFA-aften, Champions League-aften, se førsteholdet spille kamp, venindeaften, landskampstur osv.
 • Når corona-situationen tillader det: Deltag i turneringer/stævner med overnatning - måske til udlandet (Frem til 31. marts kan der søges om midler til bl.a. udlandsstævner hos DBU's Ungdomsfond. Så er der noget at glæde sig til, når corona tillader det)
 • Arranger ven-/venindetræning: Giv spillerne indbydelser med hjem, de kan give til venner og veninder
 • Gør træningen endnu mere attraktiv ved at uddanne trænerne - hold DBU C-trænerkursus hjemme i klubben
 • Fællesspisning en gang om måneden
 • Organiser at forældrene løser en del opgaver for holdet - kørsel, sociale arrangementer, indsamling til udlandstur osv.
 • Organiser træninger på tværs af årgange og køn, når corona-situationen tillader det
 • Organiser så vidt muligt træning af så mange som muligt på anlægget på samme tid. Det skaber liv og fællesskab og får alle til at føle, at de er en del af noget større
  Obs! Træningen skal naturligvis til enhver tid afvikles i overensstemmelse med de gældende corona-retningslinjer
 • Organiser gerne træningstiderne, så drenge og piger i samme aldersgruppe træner samtidigt
 • Arranger Store Kampdag, hvor alle hold spiller en kamp på anlægget
 • Arranger fodboldgolf med holdet, når det igen er muligt
 • Lav ugentlige opdateringer på Facebook, Instagram eller klubbens hjemmeside med fortæller fra årgangen eller holdet
 • Spørg ungdomsspillerne, om de vil være hjælpetrænere for yngre spillere og arranger træneruddannelse for dem. Tag gerne en snak med forældrene først og fortæl dem, hvorfor det er en god idé
 • Undersøg muligheden for at invitere gæstetrænere fra en superligaklub i området
 • Arranger jeres egen udgave af minigolf/fodboldgolf på anlægget
 • Inviter til åbent hus kun for piger
 • Lav jeres egen fodboldcamp
 • Opfordr spillerne til at møde i god tid i klubhuset til hygge og smalltalk inden kamp.
  Obs på de gældende corona-retningslinjer
 • Arranger Fodboldens Dag for hele byen