Viborg vil have pigerne på banen

Flere end 600 piger fra 0. og 1. klasse legede fodbold i løbet af pigefodboldfestivalen, der er en af indsatserne, der skal få mange flere piger på banen.

Viborg vil have pigerne på banen
Projektet i Viborg kommune har allerede givet flere pigespillere i fodboldklubberne. Foto: Henrik Skov, Picture-it Photography
Af: Kristoffer Weibel

“Jaaaaa! 3-0!”

Fire piger på 6-7 år har begge hænder i vejret og stormer i cirkler tilbage til deres eget mål. Jublen er en VM-finale værdig. Det andet hold giver ikke op og sprinter ned mod anden ende. Det kølige forårsvejr sætter ikke en stopper for fodboldbegejstringen hos de 99 piger, der spiller i Bjerringbro denne dag.

Netop at have det sjovt med at spille fodbold er formålet med pigefodboldfestivalen, der skal få flere piger på banerne i Viborg Kommune. I løbet af sidste uge var mere end 600 piger fra 0. og 1. klasse ude at spille fodbold i en lokal klub. Mange af dem havde aldrig prøvet det før.

Noget tyder på, at det allerede har haft en god effekt, siger Morten Erfurth, der er sportschef i Viborg Idrætsråd.

- Mandag var elever fra to skoler med, og allerede efter tirsdagstræningen meddelte en af de tilknyttede klubber, at de havde haft 26 debutanter til træning. Før havde de én pige på den alder. Så det var fantastisk at høre, siger han.

Viborg fokuserer på pigefodbold

I Viborg Kommune er der stort fokus på at få flere piger til at spille fodbold. Siden sidste efterår har Viborg været en såkaldt DBU profilkommune i pigefodbold, og det skal give flere pigespillere og kvinder som trænere og ledere. Både kommunen, Nordea-fonden, DBU og DBU Jylland støtter projektet, som Viborg Idrætsråd står i spidsen for.

- Vi så et kæmpe potentiale. Tallene viste, at fire gange så mange drenge spillede fodbold i kommunen, men pigerne og kvinderne havde allerede vist stor begejstring over fodbold - blandt andet via kvindelandsholdet, der spiller her i Viborg, siger Morten Erfurth.

Nu er arbejdet i fuld gang, og pigefodboldfestivalen var kulminationen på arbejdet indtil nu.

- Der er fokus på det sociale, på legen og på at det skal være hyggeligt. For en pige på 6-7 år er det mindre vigtigt, om indersiden sidder fuldstændig i skabet, det handler i første omgang om bare at ramme bolden og have det sjovt med de andre, siger Morten Erfurth.

Flere indsatser i gang

En af metoderne til at motivere pigerne er drikkedunke, de fik udleveret i forbindelse med festivalen. På dén står hvor og hvornår, de kan træne, og så får de klistermærker til at sætte på drikkedunken, når de er med til for eksempel fodboldfestivalen, første træning og lignende.

Et andet fokus er på at få uddannet pigetrænere til de lokale klubber, og indtil videre er der uddannet 14, der skal hjælpe med at fastholde og træne pigerne i klubben.

I sidste ende skal det selvfølgelig få mange flere piger på banen i Viborg og omegn, men projektet giver også værdifuld viden, som kan bringes videre til resten af landet.

- Men det vigtigste er at få en masse piger ud at spille fodbold, siger Morten Erfurth, der glæder sig til at følge de nye pigespillere i klubberne.

Log ind